2022. május 26., csütörtök

Máriakéménd májusban

Aki régóta olvas, tudja, Máriakéménd az egyik "gyenge pontom" - sok emlék, esemény fűz ide, még ha nem is jövök gyakran, de amikor jövök, akkor szível, lélekkel, örömmel.... 

Most egy kis barátnőmet is hoztam. Olyan érdekes azért az élet, a tavaly meghalt barátnőm erzsébeti szomszédasszonyát valahogy "megörököltem"... A haláleset óta tartjuk a kapcsolatot, telefonálunk, mesélünk, néha-néha találkozunk... (El is gondolkodtam, hogy is van ez ? Egy valaki elmegy és mégis itt hagy valamit "magából" - egy barátságot, ami nélküle él tovább....) 

Annyit fényképeztem már Máriakéméndet, hogy túl sok képet nem is készítettem. A gyönyörűen rendben tartott parkban sétáltunk, ücsörögtünk, beszélgettünk, megnéztem az új kis tavat, ami máris pompás madáritatóként működik - ugyan nem tudtam madarat fotózni amint iszik, de járnak oda...

Aztán szedtünk bodzát - jó sokat, és este itthon elkészítettem az idei 10 liternyi bodzaszörpöt. Lesz mit iszogatni télen.

Jó volt....

Először megmutatom a legfrissebb drónfelvételt:

Rengeteg bodza van idén...

Szerintem ez egy barna busalepke - virágporosan...

Mezei varfű


A máriakéméndi kegytemplom kívülről-belülről

Zarándokszállás (bérelhető !)

Az új kis tó


A park gyönyörű, gondozott....

A templom kerítése mellett rengeteg bodza van...


Pécsváradtól az u.n. "régi hatoson" jöttem hazafelé. Hird után ilyen csodában volt részem: a Kutyastrand mellett nyílik a lila akác. Még sosem láttam - csodaszép.





Jó volt  ez a délután.... 



8 megjegyzés:

  1. Na,igaz a mondás,hogy jó pap is holtig tanul-mégis bután hal meg...Ránéztem a mezei varfűre és rögtön a scabiosa(ördögszem )ugrott be.Igaz,tövet,levelet nem látok,de nem is vagyok biztos egyikben sem,úgy megzavarodtam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Be kell valljam, nem tudom eldönteni én se. Nézegettem a képeket...ez is lehet, az is lehet...

      Törlés
  2. Örülök, hogy újra feltöltődtél ezen a szép helyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te tudod, hogy itt nem csak örömteli emlékeim vannak - de mindezek ellenére olyan jó volt ez a délután !!!

      Törlés
  3. Hát van itt sok jó és sok rossz is, és még nem tudom eldönteni melyikből van több, és a jövőben merre billen a mérleg nyelve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a szomorú, hogy tudnánk mi, mi kellene, ráadásul a lehetőség is egy részt adva van - és mégse történik semmi.
      Számoljon el a másvilágon cselekedeteivel az, akire gondolunk.

      Törlés
  4. Csodás hely Máriakéménd, a képekből árad a béke és a nyugalom, nagyon jó hely a feltöltődésre, sétára, baráti beszélgetésre.
    Na és a lila akácok! Rögtön el is kezdtem dúdolni a dalt...
    Micsoda illat lehetett ott!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Máriakéménd valóban csodálatos - már csak a "csodája" miatt is...De én azt gondolom, ha "felkapottabb" lenne, mint pl. Máriagyűd - elvesztené ezt a csodás békés hangulatát, ami most adott.
      Én nem éreztem semmiféle jó illatot, igaz, nem szagoltam - csak fotóztam :-) Tán ha közelebbről megszimatolom őket - no de nem tettem...

      Törlés