2022. május 11., szerda

Vince utca - Hamerli park

Közreadás után még kiegészítem a bejegyzést két régebbi anyagommal, kapcsolódva a park elnevezéséhez (=Hamerli park):
https://aranyosfodorka.blogspot.com/2011/09/latogatas-hamerli-hazban.html
https://aranyosfodorka.blogspot.com/2011/09/kiegeszites-hamerli-hazas-post-hoz.html

Egyszer volt, hol nem volt, tán igaz se volt, de mégiscsak van némi közöm a Vince utcához. 1974-87 között éltem ott - nem volt éppen rossz időszak, még ha a vége nem is volt "rózsás" (vagy tán épp rózsás volt, de annak tüskéivel....)

No a lényeg: régóta nem jártam arrafelé, de most azt olvastam, hogy egy kis parkot avattak az utca közepe táján. Gondoltam, megnézem. A helyszín ilyen volt:

(A kép mozgatható.) 

Ez volt a hír: https://www.pecsma.hu/top/a-kozossegi-osszefogas-sikere-atadtak-a-tettyei-szemetdomb-helyen-epult-hamerli-parkot
Itt van róla egy videó is:
https://www.youtube.com/watch?v=b2htMAQgLwE

Ilyen lett....

Csak egyetlen kérdésem van: a várható 50 fokos nyárban ki fogja itt a kis virágokat, netán az elvetett fűmagot (?) öntözni ? Mert ha senki, akkor az eredetinél is rondább lesz a helyszín...
Az fog történni velük, ami a Havi hegyi templom  köré ültetett mandulafácskákkal - elpusztulnak....

De mivel a Tettyétől az Ágoston térig sétálva  157 képet "lőttem" - holnap ezekből mutatok meg majd néhány szebbet - vagy nekem kedvesebbet....




6 megjegyzés:

  1. Örömmel nézegettem az új parkot, öreg utcánkat, ami a mai képeket illeti az új vagy felújitott házakkal nem is néz ki öregnek. Gyerekkoromban sokkal öregebbnek hatott.
    Ami a park gondozást illeti, gondolom az illetékesek gondoskodnak róla, mint a város többi parkjairól is, beleértve az esöszegény idökben az öntözést is. Remélhetöleg az épitök vizvételi lehetöségröl gondoskodtak.
    További fotóidat a száz egynéhányból várom kiváncsian.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Reméltem is, hogy neked örömöt okozok. Jönnek még tán ma este az újabb fotók !

      Törlés
  2. Bár az utóbbi években Pécsett rengeteg fát ültettek, de mivel alig vagy csak nagyon keveset öntöznek, a többségük elszáradt. Meg lehet nézni, hány bokor és facsemete pusztult el. Szinte egyáltalán nem gondoskodnak az öntözésről (leszámítva a belvárost vagy a városháza előtti díszágyást.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos igazad van - nekem is rossz tapasztalataim vannak az ilyen "parkosításról" (Lásd Havi hegyi mandulák...)

      Törlés
  3. Ja és a másik: ha ez a parányi, házak és támfalak közé ékelt terült park, akkor én már nem mondok semmit. Ahol meg lenne normális és nagyobb, könnyebben megközelíthető terület, azzal nem foglalkoznak, legalábbis parkosítás szempontjából. De Pécsett már ez is nagy beruházásnak, fejlesztésnek számít. (((Mással úgyse tud a polgármester kiállni, de az előző sem tudott.)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nehezen érthető, hogy miért pont itt ... de vannak "költői kérdések" melyekre sosem jön válasz....

      Törlés