2022. május 13., péntek

Nyári égi látnivaló - már nagyon várom

Kedvenc híreim között szörfölgetve olvasom:

"Az előrejelzés szerint gigantikus robbanás fog történni a Hattyú csillagképben...

Larry Molnar és kollégái előrejelzése szerint az általuk megfigyelt fizikai kettős (két egymás körül keringő csillag) a Földről is észlelhető módon 2022-ben egyesül és felrobban; ekkor az összeolvadó csillagok tízezerszeresére növelik fényességüket, ami így egy időre az égbolt egyik legfényesebb kozmikus objektumává fog válni....                                                                                 A kettőspár összeolvadásából létrejövő új csillag a Cygnus (Hattyú) csillagképben lesz látható, ami átmenetileg még egy ragyogó csillaggal fogja kiegészíteni a nagy nyári háromszögként ismert, és a nyári égbolt három legfényesebb csillagából állól formációt. (A nagy nyári háromszöget három csillag, a Lant (Lyra) csillagkép alfája a Vega, a Cygnus legfényesebb csillaga a Deneb, valamint a Sas csillagképben (Aqulia) lévő Atair alkotja.)


A nyári égbolton látható Hattyú csillagkép. Az ábrán látható vörös folt jelzi a KIC 9832227 kettős rendszer helyzetét, amely - ha a számítások helyesek - idén az éjszakai égbolt legfényesebb csillagává válhat...."



További részletek itt olvashatók:
(...már ha esetleg ez érdekel rajtam kívül még valakit....)
https://www.origo.hu/tudomany/20220121-a-hattyu-csillagkepben-varhato-a-kulonleges-egi-jelenseg-felvillanasa.html

A Calvin College szakértői szerint ha Larry Molnar előrejelzése pontosnak bizonyul, páratlan égi látványosságban lehet részünk az idén.
A KIC 9832227 RENDSZER NAGYOBB CSILLAGA MINTEGY NEGYVENSZERES NAPTÖMEGŰ,
kisebb kísérője viszont csak harmad akkora, mint a Nap. 
A két csillag egybeolvadását kísérő gigantikus robbanás átmenetileg tízezerszeresére növeli az objektum fényességét. A számítások szerint ezért a KIC 9832227 válhat az éjszakai égbolt legfényesebb csillagává, csaknem egy éven át.

Nekem amúgy is - Origón kívül a - kedvencem a Nagy Nyári Háromszög, sokat nézegetem nyári éjszakákon. Kíváncsi vagyok, ez a jóslás tényleg valóra válik-e és ha igen, én azt miképp fogom érzékelni/látni ?

Egyébként itt (is) írtam a nyári csillagképekről és itt  vannak ábrák is:

https://aranyosfodorka.blogspot.com/2020/08/augusztusi-csillagos-osszefoglalo.html?m=0



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése