2022. május 18., szerda

A lekvár meg a vegeta

Beindítottam a tartósító üzemet... Eltettem ma az idei első lekvárt - az aranyáron  (1000.- Ft/kg) vett ízetlen, csak éppen eper formájú eperből főzött lekvár volt az első. Katasztrófa, hogy milyen lett az eper nevű gyümölcs. Nem szégyellem, a leturmixolt masszához öntöttem egy kis eperszörpöt - (és kevesebb cukrot tettem bele) - de még így is azt érzem, semmi köze ennek a hajdani eperlekvárhoz. Nos mindegy - ezen túlvagyok, a színe szép, majd hozzáképzelem a hajdani eper ízét... Lehet hogy olyant már, mint régen, sosem fogok enni....

Kár...




Második felvonás...
Tudom, hogy a neten számtalan „házi” vegeta-recept van fent, de azért beszámolok az enyémről is. Tegnap szinte  egész délelőtt ezzel „szórakoztam”. Viszont egy évre elegendő van most. 

(Csak zárójelben mondom, én ezzel a lereszelt trutymóval és a csontokkal, megfőzöm a levest, leszűröm és külön, ezután főzöm bele az általam nagyon kedvelt sárgarépát, vagy később a tésztaféléket, és a végén teszem bele a petrezselymet, vagy snidlinget, frissen. Ill. ha ezt "alaplevesnek" használom, akkor ebbe a leszűrtbe teszem bele a továbbiakat. pl. karfiol, karalábé, stb. - Szóval pont úgy használom, mint a vegeta port, csak ez mégse az...)

2 kg. sárga répa
1 kg fehér répa,
6 zöldpaprika (magostól)
1 nagy zellergumó,
1 nagy karalábé
4 nagy hagyma
1 közepes cukkini
6-8 gerezd fokhagyma
fél karfiol
De igazán pontosan és dekára semmit se mérek, csak a répákat.
Lereszeltem (robottal) majd ehhez a mennyiséghez (kb. 5 kg volt) én 1 kg sót tettem.
Jól összekevertem és kb. fél órát állni hagytam. Ekkor tettem üvegekbe és máris mehetett a spájzba.  
Én nagyon szeretem és ami fő, tudom mi van benne !


(A "köztes állapotról "elfelejtettem képet készíteni...)



8 megjegyzés:

  1. Nálam az eper még virágzik és apró zöld szemes.Talán ha megvárnád a szabadföldit,ízletesebb lenne.A vegetához valók is nyár vége felé a legjobbak.Nem primőr,ízletesebb és olcsóbb is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy igazad van. De már veszett fejsze nyele....

      Törlés
  2. Nagyon szorgos voltál ! Szép színe van a lekvárodnak és a házi vegetád is biztos jó szolgálatot tesz majd a levesed megízesítésében:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg szép az eper színe, de vár lenne "szemre" rondább és jobb ízű.....

      Törlés
  3. Nagypn szép lett a lekvárod színe, és az eperszörppel biztos az ízén is javított. Mi tavaly a sárgabarack lekvárral jártunk így. Még a szezon elején vettünk a piacon aránylag olcsón, biztos külföldi volt. Frissen semmi íze nem volt, de lekvárnak finom, kissé savanykás, úgyis mondhatnám pikáns lett. De nekünk nagyon ízlett, még egy-két üveggel van is belőle.
    Az ételízesítőd is nagyon jó lesz, nálunk is hasonlóan készül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan én is így jártam a kajszival - azzal a különbséggel, hogy nekem savanykásan nemízlik. Idén állítólag sok lesz - hát majd meglátom, milyen lesz...mert még jócskán van a tavalyiból....

      Törlés
  4. Kicsit türelmesebbnek kellene lennetek a befőzéssel és tartósítással. Eperszezon még csak a fóliában van, kajszit se a szezon elején, hanem jó közepén, vagy a végefelé kell szedni, amit a vegetához leírtál, abból sincs semminek a szezonja még, se a karalábénak, se zellernek, se cukkininek, még éppen hogy csak a leveleiket bontogatják. Mi, akiknek kertjük van, mi se zölden szedjük le a barackot, vagy a diónyi karalábét, megvárjuk, míg ideje szerint beérik. Még csak gyorsítókat se használunk. Türelem, türelem.
    Az epred baromi olcsó volt, Fehérváron a legolcsóbb 2000,- ft, én a zöldségesnél tegnapelőtt 2950,-ért vettem közepes méretűt,ma meg a magyar eper sátorban 3200 volt kilója, és még csak nem is finom. Amit tegnapelőtt vettem, arra azt mondták, táborfalvi, az finom volt.
    th

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, bizony igazad van.Türelmesebb lehettem volna. Épp tegnap láttam húgoméknál, hogy a "rendes" eper csak most kezd érni...(Sajnos nekem nincs lehetőségem - területem - az effélék megtermeléséhez...) A kajszinál majd jobban figyelek, mert a tavalyi szinte ehetetlen...Most az ezer Ft-os ár volt a csábító, tudtam, ennyiért nem fogok én idén epret kapni. Hogy őszinte legyek 2-3 ezerért biztos nem vennék epret, akkor lemondanék teljesen erről (is). Képtelen vagyok hozzászokni az elszabadult árakhoz...(és hovatovább képtelen leszek megfizetni is.)

      Törlés