2022. szeptember 16., péntek

Csak rögzítem az adatokat….

A legmelegebb nyarat tudhatjuk magunk mögött a mérések kezdete óta.

Az OMSZ mérései alapján 1901 (azaz a mérések kezdete) óta az idei  volt a legmelegebb nyarunk. A sokéves átlaghoz képest   (1991-2020)  2 teljes fokkal melegebb volt a nyári hónapok átlaghőmérséklete.

Egyesével mégsem döntöttek rekordot, 3., 5. és 2. helyet zsebelt be a június, július és augusztus a legmelegebbek között, a hőhullámos napok száma pedig harmadik helyet érdemelt a listán. Az idei legmelegebb nyár után 2003-ban lehetett a leginkább melegünk, akkor 22,3,  most 22,8 fokos átlag-hőmérséklettel zárt az évszak. 

Az aszályt kivétel nélkül mindenki megérezte, számokban 32 %-kal maradtunk el a normális nyári csapadékmennyiségtől.

És ma, szeptember 16-án végre megjött a csendes eső. Nem, nem fogja pótolni az elmaradást, de mégiscsak sok minden örül ennek is.  Semmi se jó nekem...Ha meleg volt, az nem tetszett. most meg olyan szomorú a hangulatom... Igaz ha kicsit elgondolkodom, gyorsan találok - nem csak egy - okot erre is....





Mit lehetne ezen kívül csinálni ?
                                                              


6 megjegyzés:

  1. Végre, hogy esett az eső, és remélhetőleg ott is, ahol egy éve szinte semmi. Persze még legalább 30 ilyen esős nap kellene, hogy némiképp pótolva legyen a mélyebb rétegekben a vízkészlet, és a patakokba, tavakba is megjelenjen újra a víz. No nem egymás utáni 30 esős napra gondolok, szépen hetente 2-3 ilyen napra. Na, de nem én szabályozom ezt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony talán jó lenne, ha egy kicsit bele tudnánk szólni az időjárásba.....ámbár, mivel mi (emberek) sose tudunk semmiben egyetérteni, lehet, hogy mégse lenne jó ? !

      Törlés
  2. A virágok, növények biztos örülnek az esőnek, ha minket embereket szomorúvá is tesz.
    Érdekes ez az adat-összeállítás. Nem gondoltam volna, hogy több mint 100 éve ez volt a legmelegebb nyár, bár nagyon forró napokat hagytunk maguk után, az tény.
    A virágaid nagyon szépek! És a macskák, hát nekik a legjobb...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A statisztikai számokon én is meglepődtem, az ember nem képes észben-tartani a sokféle eseményt önmaga körül, az időjárással kapcsolatban meg aztán végképp fura a helyzet, mert laikusként utólag "megítélni" milyen is volt x évtizede, azt bizony szinte lehetetlen.(Ezért jók a meteorológiai adatok.) A virágaim már elnyílóban..épp gondolkodtam, némelyiket (egynyárit) már "selejtezni" is lehetne. A macsekok ? na igen... sokan mondták, szeretnének nálam macskák lenni....:-)

      Törlés
  3. Meg tudod különböztetni ezt a két "sziámit"?Mint két tojás...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyakran nem, de néha sikerül, pici különbség mégiscsak van köztük...

      Törlés