2022. szeptember 30., péntek

Szeretem az ilyen különleges híreket

Megérkezett a Madártani Egyesület aktuális hírlevele, és benne egy kicsi, de érdekes hír:


"...augusztus 27
-én egy Finnországban gyűrűzött fitiszfüzikét is ellenőriztünk. madarat a Vantaa nevű helységben jelölték 2021.05.13-án Sumonytól 1655 km távolságra. Ez volt az első külföldi gyűrűs fitiszfüzike megkerülés a Sumonyi-Madárvonulás-kutató Állomás történetében. 
Sumonyban a kezdetek óta a faj 1932 példányát gyűrűztük meg. Ezek közül csak egyetlen példány került meg külföldön, de az is Sumonytól alig 29 km-re, az országhatár melletti Donji Miholjacon."

Ezen a híren (magad elé képzelve a térképet, s látva rajta, hogy hozzánk képest milyen messze van Finnország és elgondolva, hogy ez a kis madár jó esetben 12 deka) - hát lehet csodálkozni.... 

(Mennyivel jobb ilyesmit olvasni, mint a gázvezeték felrobbantását....)  

A fitiszfüzike a  madarak osztályának verébalakúak  rendjébe és a füzikefélék családjába tartozó faj. Európában és Ázsia  mérsékelt övi részén él, telelni Afrikába vonul. Víz közelében lévő lombos erdők aljnövényzetében található.
Hossza 10-12 centiméter, szárny-fesztávolsága 16-22 centiméter, testtömege 7-12 gramm. Háta szürke és nincs szemsávja.
Általában rovarokat eszik, de ősszel a bogyókat is elfogyasztja.
A talajra készíti fűszálakból gömb alakú fészkét. Fészekalja 4-8, fehér alapon barnás foltozatú tojásból áll, melyen 12-13 napig kotlik.
Magyarországon rendszeres fészkelő, áprilistól szeptemberig tartózkodik a fészkelőhelyén.
Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése