2022. szeptember 27., kedd

Nekem már semmi se jó (?)

......Észre sem vettem, hogy ma éjjel 1.14-kor az EMBER egy ASZTEROIDÁT odébb-lökött.....No de végülis "megmaradtunk", nem történt baj (eddig), a terv végrehajtása sikerült....

Ez egy nekem tetsző, jó kép a méretekről: 

https://www.bbc.com/news/science-environment-63039191

„A DART (Double Asteroid Redirection Test, azaz Kettős Aszteroidaeltérítő Teszt) küldetés legizgalmasabb részét élőben követhette az egész világ a NASA TV-n. Az emberiség életében először figyelhette meg, ahogy egy ember által készített eszköz tervezetten nekiütközik egy aszteroidának. Az első bolygóvédelmi misszió ma látványos képsorokkal gazdagította az emberiség történelmét.”

Megnéztem amúgy, mit is jelent a „dart” szó – amennyiben nem rövidítés:  „hajítódárda, dobónyíl, fullánk, kígyónyelv”. Magam se értem, de ez se tetszik, vagyis az nem tetszik,  hogy ilyen jelentése is van ennek a „betűszónak” (vagy minek nevezik az ilyent… Vajon véletlen egybeesés ez ? Ezek a szavak az én értelmezésemben "támadó" jellegűek...)

 

https://www.the-sun.com/tech/5289047/nasa-smash-giant-asteroid-aircraft/

O.K. talán tényleg nekünk jött volna ez a kődarab – de talán nem…  meg kell próbálni a hasonló veszélyek kivédését. De legalább valami jobb nevet adhattak volna annak a romboló eszköznek. (Ugyan nincs rá ötletem…)

Na jó, csak úgy "hangosan gondolkodtam". Nem kell velem egyetérteni.

 




6 megjegyzés:

  1. Valószínűleg a darts játékra utal.

    VálaszTörlés
  2. Mennyiben sikerült pályájáról eltériteni azt majd csak késöbbi mérések után lehet tudni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi vagyok, és előbb utóbb megtudjuk - de a véleményem nem változik.

      Törlés
  3. Véleményem szerint szerint ez egy hihetetlenül nagy dolog. A matematika és a tudomány csodája. Csak nézzük a számadatokat. Egy évvel korábban elindítanak egy majd két méteres szondát, ami elindul egy 11 millió kilométerre és folyamatosan mozgásban lévő 160 méter átmérőjű sziklához, melybe aztán tökéletes pontossággal becsapódik egy év múlva 22.000 km/h sebességgel. Én úgy olvastam egy cikkben (talán CNN), hogy ez nem veszélyeztette a Földet. Csak a méret, távolság és a későbbi ellenőrizhetőség miatt esett rá a NASA választása.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, egymás mellett látva a számokat .- valóban fantasztikus, majdnem hihetetlen...pedig hát ugye, mégiscsak igaz...Néha elgondolkodom, hogy akik ilyesmit tudnak tervezni, azok "földlakók"-e, vagy közénk keveredett földönkívüliek ?

      Törlés