2022. szeptember 24., szombat

Hekktörzs

Kezdjük ezzel a cikkel:

https://24.hu/belfold/2022/09/22/inflacio-europai-unio-magyarorszag-arak-elelmiszer-dragulas/

Gondolom, mindenki, aki véletlenül ide téved, jár boltba, látja a helyzetet - ami szerintem elsősorban nem elkeserítő, hanem felháborító...na de ha tűrjük... lelkünk rajta. Úgyis olyan sok kövér ember van, fogynak legalább...  Ha mástól nem, a dühtől.

Valahogy már nem lepődöm meg, hogy 900 Ft 40 dk Rama - (hiszen vajat már régóta nem tudok venni) - de amikor tegnap a P-ben kézbe vettem egy zacskó "Hekktörzs"-et, úgy dobtam el, mintha nem fagyasztott, hanem parázson sütött zacskót tartottam volna kézben. A hekktörzs ára tavaly év elején 800.- Ft körül mozgott. Arra nem emlékszem, hogy az 1 kg-os csomagot mikor csökkentették 90 dekásra, de az is a kovidkorban történt. 

Nos kérem ez a hekktörzs tegnap a P-ben 1745.- Ft volt.

Az már csak hab a tortán, hogy erről panaszkodva egy ismerősömnek, mondom: a "balcsi hekktörzs" fejleményeket, mire visszaír, hogy fenét "balcsi" - ezek nem is itt élnek !  https://hu.wikipedia.org/wiki/Hekk   (Bevallom, én a "balatoni halsütödék kedvence" felirat miatt máig azt hittem, ezt a halat a Balatonban fogják...) 

A történésnek egyetlen haszna volt, a neten cikázva ide-oda, találtam egy cikket, ami témához tartozik még:

http://www.c3.hu/~magyarnyelv/13-3/raczj_133.pdf

".....Véleményünk szerint a hekk halnév orosz, esetleg angol eredetű nyelvünkben, a halat Magyarországra importáló vállalat munkatársai adhatták a nevet félrehallás alapján. Tekintettel a hal importjának kezdeti időszakára, a korszak akkori, minden területen jellemző szovjet függőségére, a Terimpex szocialista nagyvállalat dolgozói a faj or. хeйk, хek, хэk (VNAE. 7066), хэйк (FB.) nevét tarthatták elsődlegesen szem előtt....."  

Szóval semmi köze a Balatonhoz, nem is "hekk" a neve - és mégis 2000.- Ft körül van kilója...
Még jó, hogy kapható....


10 megjegyzés:

  1. További adalék: az EU-n belül nálunk drágultak legjobban az élelmiszerek. Tegnapelőtti hír, hogy a németeknél 18%-kal drágább a kenyér - nálunk szerintem80%-kal (a hivatalos statisztikák szerint 50%-kal). Ma hallottam, hogy a cseheknél 3-4-szeres áram-, és gázáremelés történt, így mostantól 6 koronát fizetnek 1KWh áramért, és3 koronát 1kWH-nak megfelelő gázért. Az okokat keresve, a mélyre ásva kiderül, hogy nem, nem az EU szankciók okozzák a magyar rak csodás növekedését, hanem az élelmiszereknél a hat termékre elrendelt hatósági ár, amit a boltok a többi termék árának jelentős megemelésével kompenzálnak, a gáznál pedig a rosszul megkötött gázszerződés (hozzáértő külügyminiszterünk újabb ajándéka nekünk, hogy a szerződés lejártakor nem a korábbi feltételeket tartották érvényben, hanem a mindenkori holland gáztőzsde ár + 7%-ot írt alá - szóval nemhogy olcsóbban, hanem igen drágán veszik)), az áramnál (melynek nagy részét határokon belül termeljük meg) az elosztói hálózat árának megnövekedése is komoly szerepet játszik (meg a 27% ÁFA). Így mulat az okos magyar nép. Állami pénzekből megépültek a hálózatok, majd - senki se érti hogyan - Mészáros megvásárolta nagy részüket, és innen annyit kér a használatért, amennyit akar. Csak szólok: hasonló lesz a vízzel. Akit érdekel a történet, nézzen utána. Vagy hasonló történt az autópályákkal. Megépült állami pénzből, mindannyiunk adójából, és hogy-hogyan nem Mészáros és tsai tavaly elnyerték a koncessziót 35 évre, és már az első 1-2 évben többet vesznek ki belőle, mint amennyit betettek.
    Lehet tapsolni és örömködni a saját kifosztásunkon. Hát nem ezt akartuk? A kétharmad sokadszor is ezt választotta.
    Helga

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan,,,,.Nem csak tapsolni lehet, hanem (nézz bele helyenként a FB-ba) dicshimnuszokat is lehet zengeni. ..És katasztrófa, de még mindig vannak, akiknek ez is tetszik.

      Törlés
  2. Mire gondolsz, hogy "tűrjük"? Szerinted mi lenne a megoldás? Nem veszünk enni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem egészen erre gondoltam, de ez is egy megoldás..

      Törlés
  3. Igen, sajnos nálunk a legnagyobb az áremelkedés, borzalmas... de sajnos enni kell, és sok mindent nem tehetünk ellene.... csak jobban spórolunk, meggondoljuk, hogy mit is vegyünk.
    A hallal kapcsolatban én is azt hittem hogy a balatoni hekk a Balatonban növekszik. Aztán kicsit utánanéztem, mikor feltettem ezt az alábbi a bejegyzésemet, nagyon érdekes volt a felfedezésem:
    https://katalin-konyha.blogspot.com/2022/02/hekk-paprikas-lisztben-sutoben-sutve.html
    Szeretjük a halat, de mostanában még ritkábban kerül az asztalunkra. A P...-ben mi is láttunk, és vettünk is, mert már rég elfogyott a még "békeidőben" vett zacskó tartalma. Én mostanában sütőben sütöm meg, így finomabb is, és a sok olaj sem kell hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem igazi meglepetés volt, hogy nem hazai hal, és most nálad láttam/olvastam a méretét, hát akkor itt mi a bébihekket esszük...arany áron....

      Törlés
  4. Csak a pontosítás kedvéért: a hazai hal is aranyáron van, a ponty a 3 ezer ft közelében, szürke harcsát legutóbb -9 ezerért láttam. Nem tudom, ki veszi meg. Helga

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg lassan oda jutok, hogy minden árcédulánál ugyanezt a kérdést teszem fel: és azt, hogy még meddig ????

      Törlés
  5. Legrosszabb híresztelések szerint olyan válság is lehet, mint legutóbb a harmincas években, hát az mondjuk naggyon "érdekes" lenne... eljutunk oda, mint a nagyszüleink? Megint a semmiből kell majd kikapaszkodni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyakran gondolok mostanában arra, hogy a háború utolsó napjaiban születtem, „átvészeltem” az igencsak kemény ötvenes éveket, aztán éltem valamennyit viszonylag normálisan. NEM nagy lábon (!)– és most a végére megint jön a szegénység. Szoktam kérdezni az égieket, hát nem tudtatok volna várni a ”rossz”-szal míg meghalok ?
      De nem jött válasz eddig….
      És hát tudom, nem vagyok egyedül.

      Törlés