2022. szeptember 8., csütörtök

Meghalt Erzsébet királynő

Sok szál fűzött és fűz Angliához. És tudom, hogy az emberi élet egyszer véget ér, de én tényleg sajnálom, hogy Erzsébet királynő meghalt. És nem vagyok elragadtatva az utódjától. ( de nem kérdezte senki a véleményemet...)

Szóval  szomorú a szívem, sorra vesztem el azokat, akiket kedveltem....

https://444.hu/2022/09/08/meghalt-ii-erzsebet

https://hu.wikipedia.org/wiki/II._Erzs%C3%A9bet_brit_kir%C3%A1lyn%C5%91



Ezt a képet másnap találtam, nekem tetszett:



Pár nappal később a FB-n találtam:











Érdekességek Erzsébet temetésével, halálával kapcsolatban:





Napokon át néztem minden híradót, és a netet. Felejthetetlen lesz ez a történés számomra mindörökre....
(Nem tudom, ezek az élő videók fent maradnak-e ?): 

Rendkívül különös és feledhetetlen volt látni az emberek viselkedését, megnyilvánulását....
Kisgyerekek mamával, öregek, ember kutyával,(!)  nem is kevesen, apa kislányával, megállva a koporsó előtt, és mélyen fejet hajtva,  férfiak jó része tisztelegve, Tollfejdíszes indián törzsfőnök, idősebb hölgy de több nő is tenyerén csókot "dobva", a hölgyek jó része pukedlizve (nem tudom ennek a szónak a pontos angol változatát, valami olyan, mint a klix? vagy mi ) közömbös arcúak és sok, sírós szemét törölgető,   David Beckham, Theresa May  volt miniszterelenök asszony, sárga kínai, fekete afrikai, száris indiai, arabok, háromszor mélyen meghajló japán, kislány fehér macit magához ölelve, anyja kezét szorosan fogva, kérdő tekintettel anyjára nézve, majd meghajolva...  nemtudomkik, akik kezükkel megérintették a földet a koporsó mellett/előtt (tán buddhisták - bár európai ruhában voltak), nem kevés bottal sántikáló öreg férfi és nő, vak ember vezető kutyával, egyenruhások és civilek tisztelegve....És persze volt, aki "csak úgy elment" a koporsó előtt - semmiféle jelét nem adva sem tiszteletnek, sem hovatartozásának... Amit akarsz, mindenféle ember volt képviselve  ebben a fantasztikus  mélységesen csendes, tömegben. torokszorító volt, nem szégyellem meg kellett párszor törölnöm a szemem.......
Ha jól figyeltem fél óránként őrségváltás (nem csodálom, nehéz lehet 30 percig adott pózban mozdulatlanul állni). 
Sosem fogom ezt elfelejteni...Az őr, aki tegnap este elájult, történelem lesz...Fantasztikus az őrségváltási ceremónia is...
Este aztán   King Charles III, Anna hercegnő, Andrew és Edward  is megjelent őrködni, 15 percig.
https://www.youtube.com/watch?v=vQYBO8P7gLE - ez számomra meglepetés volt...

A BBC, a Royal Family, a Sky news, és a Daily Mail is ad élő közvetítést a youtube-on.

A királyi testőrség 10 katonája (4 nagy kucsmás) 4 beefeater (kalapos - testőr a Towerben) és 2 fehér tollboás (lovas testőrség tagja) áll a koporsó körül, fél óránként van váltás. Mintha gépek volnának és nem emberek, annyira egyszerre csinálnak minden mozdulatot. Félelmetesen csodálatos....

Ülök 2022. szeptember 16-án  éjfél felé Pécsett, a D utcában, és már órák óta nézem, mi történik Londonban, tőlem 1800 km-re....
Azért ez valahogy kissé félelmetes, misztikus, vagy nem is tudom milyen érzés. Mintha ott lennék, én is...pedig hát... nem vagyok ott.....
Szeptember 18 - a temetés napja. Reggeltől estig tévé-nézés váltogatva angol és német csatornákat. Ez volt a programja a mai napnak: 

6:30: A Westminster Hall ajtajai bezárulnak, befejeződik Erzsébet nyilvános ravatalozása.

8:00: A Westminster-apátság megnyílik a 2000 fős gyülekezet előtt, amelybe a világ vezetői és a külföldi királyi méltóságok is bekapcsolódnak majd.

10:35: A királynő első zászlóaljának, a Grenadier Gárdának egy hordozócsapata leemeli a koporsót a Westminster Hallban lévő ravatalról, és körmenetben a Királyi Haditengerészet állami lövegkocsijához viszi, amely az északi kapu előtt áll majd.

10:44: A 138 királyi tengerészgyalogos által vontatott ágyús kocsi a New Palace Yardról a Parlament téren, a Broad Sanctuaryn és a Szentélyen keresztül a Westminster apátságba indul.

Károly király és a királyi család tagjai, köztük Edward herceg, András herceg, Anna hercegnő, Vilmos herceg és Harry herceg gyalog követik majd.

10:52: A menet megérkezik a Westminster-apátság nyugati kapujához, ahol a koporsót leemelik a lövegkocsiról, és a gyászszertartásra készen behozzák.

11:00: A Westminster káptalanjának feje által vezetett szertartás megkezdődik. Liz Truss miniszterelnök és a Nemzetközösség főtitkára mond beszédet.

11:55: Az utolsó tiszteletadás is elhangzik, majd kétperces csend következik az apátságban és az egész Egyesült Királyságban.

12:00: Az állami temetési szertartás a virrasztással, a nemzeti himnusszal és a királynő fúvósai által játszott siratóénekkel ér véget. Ezután a koporsóvivő csoport leemeli a koporsót a ravatalról, és a Nagy Nyugati Ajtón át a Nyugati Kapun kívül felállított állami lövegkocsihoz vonul. Károly király és a királyné, a walesi herceg és hercegnő, valamint más királyi személyek gyalog követik a koporsót.

12:15: A menet a Kanadai Királyi Lovasrendőrség és az NHS személyzetének tagjai vezetésével elindul a Wellington Arch felé. A Hyde Parkban a Királyi Lovastüzérség (The King's Troop) ágyúit lövik el, a Big Ben pedig a menet alatt harangozni fog.

13:00: A Wellington Arch-hoz érve a koporsót átemelik a halottaskocsiba, amely megkezdi útját Windsorba. Amikor a halottaskocsi elindul, a menet királyi tisztelgésbe kezd, és felcsendül a nemzeti himnusz.

15:06: Az állami halottaskocsi megközelíti a Shaw Farm kapuját a windsori Albert Roadon, és elfoglalja helyét a menet elején.

15:10: A menet a windsori kastély Szent György kápolnája felé veszi az irányt.

15:20: A főkormányzók és a birodalmi miniszterelnökök megérkeznek, és a templomban a helyükre kísérik őket. Összesen 800 ember, köztük a királynő háztartásának tagjai és a windsori birtok személyzete vesz részt a szertartáson.

15:25: A körmeneten kívüli királyi családtagok megérkeznek a kápolnába, és a helyükre kísérik őket.

Az útvonalon a fegyveres erők vonulnak végig, és a Királyi Lövészcsapat (The King's Troop, Royal Horse Artillery) a keleti oldelról percenként lövéseket ad le. A Sebastopol harang megszólal.

15:53: A menet megáll a Szent György kápolna nyugati lépcsőjének aljánál, a Patkó-kerengőben, ahol a koporsóvivő csapat leemeli a koporsót a halottaskocsiról, és felviszi a nyugati lépcsőn.

16:00: A búcsúztató szertartás akkor kezdődik, amikor a koporsós menet belép a kápolnába. A szertartást a windsori dékán vezeti. Imát mond a sandringhami rektor, a Crathie Kirk lelkésze és a Windsor Great Park lelkésze.

Az utolsó himnusz előtt a koronaékszerész leveszi a koporsóról a koronát, a gömböt és a jogart, és a tárnokmester és a fegyverhordozó őrmesterek segítségével átadja a dékánnak, aki az oltárra helyezi őket.

Az utolsó himnusz végén a király a koporsóra helyezi a királynő tábori zászlaját, a Grenadier Gárda tábori színét, amelynek ő volt a vezérezredese.

Ugyanekkor a kamarás a hagyományoknak megfelelően megtöri a hivatali pálcáját, és a koporsóra helyezi. A koporsót leeresztik a királyi sírhelyre, miközben a canterburyi érsek áldást mond, és a királynő fúvósa siratót játszik.

A szertartás végén a király és a királyi család tagjai a Galilei tornácról indulnak a windsori kastélyba.

19:30: A király és a királyi család tagjai részvételével zártkörű temetési szertartást tart a windsori dékán.

Őfelségét néhai férje, Edinburgh hercege mellé temetik a VI. György király emlékkápolnában.

Soha nem fogom ezt a napot elfelejteni... Az utolsó perceket meg egészen biztos, hogy örökre megőrzöm.
Ilyen nap/esemény nem volt, és nem lesz több az életemben - de talán máséban sem...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése