2022. szeptember 7., szerda

Nem fáj, nem árt, és van/lenne haszna !

 

Lapozok a netes újságokban, ezt találtam ma reggel:

„Az élelmiszerpazarlás világszerte óriási méreteket ölt. Egy átlagos, 4 fős magyar háztartás például egy év alatt csaknem 130 ezer forintnyi élelmiszert dob a kukába. Készételekből évente fejenként mintegy 14 kilogramm kerül a szemetesbe, míg a zöldségekből és gyümölcsökből 5,9 kilót, pékárukból pedig 5,3 kilónyit dobunk ki….” (https://www.hazipatika.com/eletmod/otthon/cikkek/etelek-amelyeket-tilos-megenni-a-lejarati-datum-utan  )

És nem hiszek a szememnek… Elkezdtem gondolkodni, hogy mit „dobtam ki” én utoljára…és egyszerűen nem jut eszembe semmi. Kétségtelen, hogy elég ügyesen tudok „átalakítani” – (egyik ételből valami másfélét), a „normál” hűtőmön felül 250 l-es fagyasztóm van, amiben sok mindnet és sokáig lehet tárolni, de nem is a tárolás a lényeg, hanem a fantázia, ami kell ahhoz, hogy egyféle ételből egy egészen másfélét készíts, s kedved legyen 2 nap múlva azt megenni.

És bizony elgondolkodtam rajta, miért, hogyan is lettem én ilyen „spórolós”. Hát kérem úgy, hogy volt az életemnek a jelenleginél (is) nehezebb időszaka, amikor nagyon meg kellett néznem minden kiadott fillért. No, akkor tanultam meg, nem, nem tanultam, okoskodtam ki, hogy miképp lehet bizonyos ételféléket átalakítani és megmenteni a  holnapután számára. Kétségtelen a háború utáni gyerekkorom, a csodálatos nagymamám igen nagy segítségemre volt ebben…

Nos, én nem tudom, a mai fiatalok miképp élnek, de azt hiszem nagyon másképp, mint én az ő korukban. Nem kívánom, hogy olyan helyzetbe kerüljenek, amilyenben én éltem…de egy biztos, több okból is célszerű lenne megtanulniuk (azoknak, akikre ez vonatkozik !) – a spórolást. Mert bizony senki se tudja milyen idők jönnek…..

Nem fáj, nem árt, és van/lenne haszna !

Érdemes az alábbi cikket is elolvasni, de különösen ezt a mondatot ajánlanám minden fiatal figyelmébe: „Kérdezd a nagyit !” https://babafalva.hu/10-tipp-takarekos-mindennapokhoz/


A képet innen hoztam, esetleg nézz be ide is:
https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1171081/Maradek+nelkul+osszefoglalo_2021.pdf

Alig értem kis írásom végére, találtam még egy nagyszerű cikket:
https://oszthatod.com/mit-ettunk-regen-mikor-nem-volt-penz/
Nocsak, nocsak.... érkeznek "figyelmeztető" jelzések mástól is...Nem csak én idézgetem a múltat...


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése