2022. szeptember 3., szombat

A rézvirág az estike és egy kérdés

Pótlólag  a címben nem tudok, de itt korrigálok. Az amiről azt hittem estike, kiderült, hogy csodatölcsér. Kedves olvasó, akkor ezt jegyezd meg, ne a hibás nevet...(Lásd: komment.)

A rézvirágok idén szépek lettek - már nem is tudom pontosan hol, de valami utcai séta közben szedtem tavaly a magjait - és lám milyen hálás a sok öntözésért.... 

Szóval ez csodatölcsér és nem estike...

Ez meg az estike, akinek valami  baja van... Több tő nyílik a kertben - és szinte alig vannak magjaik - pedig ha valami, hát ez a virág nem az igényesebb, kényesebb fajtákhoz tartozik. Kis túlzással mondhatnám, kilószám szokott mag teremni - és most eddig mindösszesen jó, ha 10 db-ot tudtam begyűjteni. Mi lehet az oka ?

Miképp az se tudom, hogy a 2 virágládába elszórt maroknyi  büdöske-magból (ami szintén az igénytelen virágok egyike) miért csak 2 picurka tő kelt ki...?

Azt már nem is nagyon mondom, hogy lepkét idén szinte nem láttam,  méhek is alig jártak erre...

A madarak meg a macskák miatt maradtak el...


(Na, ez megint nem valami vidám bejegyzés - de hát ha "ez van" - akkor ezzel kell együtt élni. Nem muszáj szeretni, csak el kell viselni...De vajon miért /mitől vagyok/lettem ilyen pesszimista ? Nincs itt egy pszichológus aki segíteni tudna ?) 


6 megjegyzés:

  1. bocs... de nem estike...csodatölcséred van../search?gs_ssp=eJzj4tTP1TcwNzGoMDdg9BLOS0yvVEguzk9JLDm8LSe5-PDKIgCfHAvN&q=nagy+csodatölcsér&oq=nagy+csodatölcsér&aqs=chrome.1.0i355i512j46i512j0i512l3j0i22i30.8265j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
    az estike este illatozik, jelentéktelen apró kis virágja van...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megállazész........77 évig úgy tudtam - mert többnyire este kezd nyílni, - hogy ennek estike a neve. Köszönöm a felvilágosítást ! De van tipped, hogy miért nem termelt idén magokat ? Mert mindig rengeteg szokott lenni, de idén valami baja van - habár a virágon nem látszik, csak a terméssel van gond.

      Törlés
    2. fogalmam sincs... bevallom én sem tudtam , hogy hogy hivják ezt a virágot...de az okos telefon tudja... minden virágot és mindent tud, csak odahúzom a fotot, vagy a virágra , vagy amit szeretnék tudni, ráfokuszálok és megmondja milyen virág, vagy mi az amit mutatok.Az estikét meg ismerem, idén vetettem is, de egy szál se nyíilt, inkább megsült a melegtől.Ezt is vén fejjel kellett megtudnom, hogy ilyet is tud a telefon

      Törlés
    3. Na, nekem ilyen csodatelefonom nincs... tán be kellene már szereznem egyet, de szörnyen idegenkedem tőle....

      Törlés
  2. A rézvirágod nagyon szép.Régen nekünk is volt bőven, nagyon szerettem a vázában is.Aztán valahogy nem lett vetve.( kicsit átalakult a kert).Az idén vettem egy csomag magot.Egy db kelt ki.Hiába öntözgettem, nagyon satnya lett.A büdöském legalább a tavalyi magból szép lett.Ugyan azzal is jártam már úgy, hogy az előző évi szedett mag nem kelt ki.Az idén a paradicsom és a paprika közé ültettem.Az elvirágzottakat leszedem, remélem késő őszig színesíteni fogja a kertet.Nekem is van a telefononomon növényfelismerő.Nagyon jó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem igazán értem, mi történik mostanában a virágmagokkal (is) - bár a méheket, bogarakat hiányolom....Nekem sajnos csak butanagyitelefonom van, max. telefonálásra használható. Venni még csak tudnék újat, de ki tanítana meg a használatára ???

      Törlés