2023. június 8., csütörtök

Felhőszakadás

Nekünk se jó semmi se... Ha szárazság van az se, ha esik az se - persze azért hadd tegyem hozzá, hogy eső  alatt az ember a normális esőt érti és nem azokat a felhőszakadásokat, melyek mostanában néhol megjelentek. Itt - relatíve Pécshez közel - készült az alábbi videó:

(Ez a Kéty nevű község Szekszárdtól kb. 20 km-re van. )

Bár itt nálunk is esett, de olyan érdekes, hogy a várost nem teljes egészében borította be a felhőszakadás, hanem egyes helyeken jobban, másutt kevésbé esett. Itt ahol lakom, csak "nagy zuhé" volt, a város nyugati végében kevesebb esett, keleten meg helyenként az eső jéggel érkezett...

Kétségtelen, ezek a hirtelen leszakadó nagy esők nem igazán jók, mert nem bírnak már beszívódni és csak elfolynak - de igencsak félek attól, hogy majd júliusban, augusztusban meg egy csepp se fog esni. Sajnos nagyon kiszámíthatatlanná vált az időjárásunk...(is).


6 megjegyzés:

  1. Máriakéménden hetek óta nincs eső. Itt már lassan soha nem esik. El kell kezdeni idén is az öntözést. A tavalyi nagy aszályban elapadt források most sem adnak egy csepp vizet sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ugye a Karasica patak is kiszáradt tavaly...Van egy olyan (rossz) előérzetem, hogy az idei nyár is hasonló lesz. Bár ne lenne igazam !!!

      Törlés
  2. Félelmetes amit lát az ember a híradóban is szegény emberek ahol az a nagy eső esett borzalmas. Nagyon kiszámíthatatlan az időjárás, most mifelénk olyan feketeség van hogy biztos mi is kapunk egy adagot :) Ilyen esőnél az esernyőnek semmi védelmi szerepe nincs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy érzem a kiszámíthatatlan időjárás(és események) korát éljük...Jobban szerettem volna egy békességes csendes, nyugalmas öregséget - de hát úgy látszik erre nem számíthatok. És ezerszer arra kell gondolnom: mi lesz a fiatalokkal ? Rájuk mi vár ? (És: vajon a Nagymamámnak voltak-e ilyen aggodalmas gondolatai ??)

      Törlés
  3. Tudod, azért az se normális, hogy mindenki mindent lekövez, és az árkokat se hagyják meg. A húgom is küldött egy videót, hogy Mohácson a szőlőhegy útjának térkövezését is elvitte a sok víz. Hát normális ez? Szőlőhegy és térkő? Nem inkább meg kellett volna hagyni a földutakat és keresztben ún. övárkokat képezni? 80-nal kell száguldozni a szőlőhegyen?
    Arról is hallottam, hogy a szántóföldeken az új tulajok beszántották az árkokat, hogy annyival is több földjük legyen. Vagy olvastam egy cikket a volt Keleti főcsatornáról, hogyan ment az tönkre hasonló okokból, mert egyik ember földjén volt a szivattyútelep, neki nem tetszett, hogy a víz merre folyt, ő fordítva akarta, stb (lehet, hogy már nem emlékszem rá pontosan). Normálisnak nevezhető az, ha a valaha volt jól bevált rendszereket egyes emberek kapzsiságból-butaságból-nemtörődömségből tönkre teszik?
    - th

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszintén mondom, nem tudom, hogy 50 évvel ezelőtt izgatott-e annyira a "jövő" mint mostanában - életem vége felé...Semmi sem tetszik és mindent ijesztőnek látok/érzek. Sokszor gondolok arra, hogy a fiatalok miképp látják saját jövőjüket ? Optimisták ? Közönyösek ? Félnek ? És csak én értem el azt a kort, amikor már semmi se jó, amikor már többnyire csak a rosszat veszem észre ? De ilyenkor elkezdek példákat keresni 50-60 évvel ezelőttről és hasonlítgatni a mai helyzethez, állapotokhoz - és mindig oda lyukadok ki, hogy az se volt tökéletes, de sok mindenben mégis jobb és reménytelibb volt, mint a mai helyzet.

      Törlés