2014. április 6., vasárnap

Nem árt tudni


Struccnak kellene lennem, gondolom sokszor. (t.i. a fej homokba-dugása miatt...)Tényleg az ember már nem tud/mer szinte semmit megvenni, megenni nyugodt lelkiismerettel. Nap mint nap bombázzák az agyamat mindenféle hírekkel, veszélyekkel, félni-valóval. Csoda, ha az ember olyan lesz, amilyen ? (=Dilis.)
Itt (is) olvasható pl. egy téma:


1. Narancslé: Répacukor, kukoricaszirup, kálium-szulfát, grapefruitdarabok, narancspép és más egyéb összetevők keverékéből állítják elő a kívánt narancsízt.
2. Méz: magas kereskedelmi ára miatt hamisítják előszeretettel. Jellemzően különféle cukrokkal, sziruppal dúsítják.
3. Leveskocka, ételízesítő: Só és ízfokozó sok, zöldségszárítmány kevés van bennük.
4. Tengergyümölcsei: Halizomfehérjéből és halhústörmelékből préselik, színező- és ízesítőanyagokkal lesz rákhoz hasonlító színe és formája.
5. Sajtok: A feta nem mindig feta és a szeletelt sajtokban is előfordulhat növényi összetevő, pedig a sajtban semmi keresnivalója nincs.
6. Balzsamecet: Ha színezőanyagot, karamellt vagy cukrot lát az összetevők között, nem balzsamecetet vásárol.
7. Sáfrány : Jellemzően körömvirág, kurkuma, szárított hagyma, glicerin vagy például keményítő hozzáadásával készülnek.
8. Olívaolaj: Jellemző, hogy olasz termékként próbálják eladni a nem olasz olajat, hogy extra szűzként tüntetik fel a gyengébb minőségű terméket, esetleg közönséges étolajat színeznek meg.
9. Pesto: Napraforgóolaj, kesudiópor, só és sajt van a hamisítványban, bazsalikom, fenyőmag, oliva és parmezán helyett.
10. Kávé: A készen kapható őrölt kávékban gallyak, maghéjak, kukorica, árpa és más gabonák, égetett cukor, glükóz és keményítő nyomait is kimutatják.

Azt hinnéd, ezek (többsége) az egészséges, jó ételek sorba tartozik és akkor tessék...Ha csak a fele igaz (márpedig tutti, hogy az), hát az is sok... Képtelenség elvárni, hogy  vegyészmérnöki diplomát szerezzen mindenki és nagyítóval a kezében járjon bevásárolni.
A legszomorúbb az, hogy a híres-neves bébi-tápszerek sem igazán abból készülnek, ami rájuk van írva. Hiába mondogatom kisbabás ismerőseimnek - a reklámnak jobban hisznek, mint nekem. Beszélhet az ember….
Mindenesetre és szóltam…
...de az a gyanúm, nincs menekvés, a rossz hír mindenütt utolér. És még ha csak a hír...

Kép: http://www.retroradio.hu/retro_cikk.php?id=53176


2 megjegyzés:

  1. Most írjam azt,hogy (állítólag) a szavazófülkében mennyivel hosszabb lista van... (18 párt -és az egyéniek is ) -itt meg "csak" 10.pont van.* Aki azt hinné, hogy holnap (hétfő) reggeltől "nyugalmunk lesz ?"... ne feledje, hogy még 2 szavazás vár ránk az idén !
    Így aztán...ha abba is hagyjátok a mérgező/halálos... stb. ételek fogyasztását... attól még marad bőven "mérgező anyag" az év végéig ! (Ne legyen igazam!- bár lesz...)

    VálaszTörlés