2024. január 24., szerda

Tündérrózsa - az év vadvirága

2024-ben az "Év vadvirága" a szépséges fehér tündérrózsa lett...be kell valljam fele annyit se tudtam róla, mint ami itt alább olvasható. Hátha mást is érdekel:


Gyógynövényként, élelmiszerként is ismerték.

Az Év vadvirága kezdeményezés célja a hazánkban honos ritka, vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése, védelme és a hozzájuk kötődő problémák feltárása, bemutatása. A hazánkban 2010-ben magánkezdeményezésként indult mozgalom szakemberei idén 3 olyan fajt jelöltek, amelynek életmódja vízi, vízközeli. Így a fehér tündérrózsára, a vízi rucaörömre és a mocsári aggófűre lehetett voksolni.

A nyertes a szavazatok 47%-át megszerezve a fehér tündérrózsa lett, második helyen a vízi rucaöröm, harmadikon pedig a mocsári aggófű végzett.

A fehér tündérrózsa hazánk úszóhínár társulásainak jellegzetes tagja.

Elsősorban iszapos talajú tavakban, holtmedrekben fordul elő, de lassan folyó vizekben is megél. Vastag gyöktörzse az aljzatban gyökerezik, valamikor fogyasztották is, a magjával együtt. Egykoron gyógynövényként is ismert volt.

Levelei és virágai akár 3-4 méter mély vízből kinőve a víz felszínén úsznak. Fényes-zöld levelei mellett a júniustól-szeptemberig nyíló szép virágai is dekoratívak. Virágait 4 (5) zöld csészelevél és 15-25 fehér sziromlevél alkotja, a virágok megporzás után a víz alá buknak.

Hazánkban leggyakrabban a Tisza és a Dráva völgyében, a Kisalföldön fordul elő.

A tündérrózsákat a világ minden részén a megtisztulás és újjászületés szimbólumának tartják. A magyar tündérrózsa név költői hasonlat: virágai a víz felszínén lebegő tündérekhez hasonlók.

A fehér tündérrózsát a vizes élőhelyeink általános leromlása, eltűnése, eutrofizációja veszélyezteti, gyakran hibridizál más tündérrózsa fajokkal. Meleg-vizű tavakban, csatornákban több tündérrózsafaj is meghonosodott, például a vörös és kék, valamint a nílusi tündérrózsa.

A fehér tündérrózsa hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

https://termeszeti.hu/2024-ben-az-ev-vadviraga-a-szepseges-feher-tunderrozsa/


3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép virág, ha látunk valahol kirándulásaink során, mindig fényképezzük. Hogy gyógynövényként és élelmiszerként is használták, ezt nem tudtam. Mindig tanul az ember...

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik ez a virág nekem is ! Úgy emlékszem itt Tapolcán a tóban is található !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól emlékszel, Tapolcán is van...Különleges és szép. Talán azért is, mert ritka, nem akárhol tud élni.

      Törlés