2024. január 19., péntek

A csodálatos inka birodalom

Találok néha a neten híreket, képeket, melyeket látva/olvasva csak csodálkozni tudok. És sokszor persze nem először, mint jelen esetben is... Az Inka Birodalom egyike volt a világ legnagyobb és legfejlettebb kultúráinak a 13-16. század között. Nem csak egy filmet láttam erről a csodás világról.... 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Inka_Birodalom

Machu Picchu látképe is bizonyára ismert mindenki számára...De a "hogyan építették" kérdésre a mai napig nem találnak választ.   Most meg ezeket a képeket fedeztem fel: 

https://hu.advisor.travel/poi/Sacsayhuaman-7830


Hát hogy a csodában voltak képesek 1. ekkora köveket szép szabályosra kivágni, 2. a kőfejtőből ide elcipelni, 3. itt bármit is építeni belőlük ??? Nézd az emberek és a kövek méretarányát... Elképesztő.... (A fenti linken több kép is van !)

A képekhez tartozó cikket lefordítottam, ha valakit érdekelne, alább olvasható: 

A Sacsayhuaman nemcsak az inka építészek és építőmesterek mesteri tudásáról tanúskodik, hanem arról is, hogy okos védelmi taktikával megvédik tőkéjüket.

Az Inka Birodalom fővárosa, Cuzco határán található Sacsayhuaman erőd-templom komplexum újabb bizonyítéka az inka civilizáció fejlődésének és építészeti képességeinek. Bár nem tűnik olyan lenyűgözőnek, mint a Kolumbusz előtti kultúra többi maradványa, Peru egyik legfontosabb régészeti lelőhelye, amely örökké érintetlen maradhat. Talán ez eltúlzottan hangzik, de a Sacsayhuaman tartósra épült.

 1. Sacsayhuaman volt a legnagyobb inka szerkezet

Bár sok nagy inka város létezik, a Sacsayhuaman volt az inkák legnagyobb épülete. Az egykori főváros, Cuzco északi határán épült erőd három réteg hatalmas kőből áll, amelyek tökéletesre illeszkednek.

 2. A történelmi beszámolók azt állítják, hogy több mint 20 000 munkás dolgozott az erődön

Az inkák nemcsak hódítók voltak – tökéletes rendszert hoztak létre az uralmuk alatt álló kultúrák ellenőrzésére. Az említett munkások többsége az általuk meghódított népekből származott. Felosztották őket, és különböző feladatokat kaptak – kőfejtés, szállítás és építés.

 3. Az építkezés több későbbi uralkodó uralkodása alatt is folytatódott

Sacsayhuaman alapjait az első inka császár, Pacachuti uralkodása idején rakták le, aki a híres Machu Picchu megalkotása mögött is állt. Az uralkodása alatti építkezés azonban csak agyagot és iszapot tartalmazott, míg a ma látható nagy kőtömböket évekkel később helyezték el.

 4. A különös sokszögű blokkok földrengések elviselésére készültek

Amint azt biztosan tudod, a Sacsayhuaman hatalmas sokszögletű tömbökből készül, amelyek messze eltérnek attól, amit általában a műemlékeken látunk világszerte. A tudósok úgy vélik, hogy ez azért történt, hogy csökkentsék a földrengések lehetséges kárait. Végtére is, Peru régiója valóban szeizmikus, abból ítélve, hogy az inka struktúrák hogyan tartottak fenn. Építészeti mesterségük példátlan.

 5. A köveket keményebb kövek és alapvető bronzszerszámok segítségével bányászták és formába verték.

Az inkák legfejlettebb eszközei bronzból készültek. A legtöbb Sacsayhuaman kőtömbjén jól láthatóak a kopogás nyomai, ami azt jelenti, hogy az inkák nem vágták, hanem keményebb köveket használtak, hogy formába verjék őket. Teljesen megdöbbentő, hogyan sikerült ilyen tökéletes íveket és szögeket elérniük, és hogy minden kő pontosan illeszkedett a mellette lévőhöz. A tömbök közé még kést is alig lehet tenni.

 6. A köveket közvetlenül a Sacsayhuamanba való elhelyezés előtt dolgozták fel

Míg a kőtömböket különböző helyekről bányászták, a végső feldolgozást a helyszínen, az erőd közelében végezték. Ez nyilvánvaló a közeli kőbányákban talált befejezetlen kövekből. Szállításuk után az építők feladata volt megdolgozni rajtuk és az előző kő mellé vagy fölé állítani. Miután elhelyezték, homokkal vagy csiszolókövekkel csiszolták a felületet, bár a kopogás nyomai még mindig láthatók.

 7. Az erőd cikkcakkos kialakítása szándékosan, védekezés céljából készült

Ez a ritka erődítmény fontos védelmi képességeket biztosított az inkák számára. Az elhelyezés lehetővé tette az inkák számára, hogy elkapják ellenségeiket a kereszttűzben, ami egyenes falakkal lehetetlen.

 8. Sacsayhuaman leghosszabb fala körülbelül 400 méter hosszú

A Sacsayhuaman három szintre vagy teraszra épült, visszahúzódva a természeti tájban. A legalacsonyabb fal egyben a leghosszabb is, körülbelül 400 méter hosszú.

 9. Úgy épült, hogy utánozza a Cuzco mögötti hegyláncot

A főváros mögötti hegyek körvonalait imitáló egyértelmű szándék különösen jól látható a napfény által formált árnyékokban. Ahogyan a csúcsok és völgyek háromszög alakú árnyékokat alkotnak, ugyanezt láthatjuk a Sacsayhuaman cikkcakkos teraszai alatt is.

10. Sacsayhuamant ritkán használták erődként

Bár Sacsayhuamant valószínűleg védelmi erődnek szánták, az inkák ritkán szenvedtek inváziót, ezért az erődnek sok más célja is volt. Állítólag egykor több mint 30 000 polgár lakott benne, és minden benne volt, amire egy normális városnak szüksége van a virágzáshoz. Több fontos templomnak és a főváros fő raktárának adott otthont.

 A spanyol hódítást és az Inka Birodalom bukását követően sok követ újra felhasználtak templomokban és gyarmati épületekben. Ez azt jelenti, hogy a Sacsayhuaman ma látható 6 méter magas falai valamikor sokkal magasabbak voltak, vagy az erőd hossza lényegesen nagyobb volt.


2 megjegyzés:

  1. Csak csodálni lehet.

    VálaszTörlés
  2. Amikor ilyesféle híreket olvasok, látok, akkor elgondolkodom, hogy miért is vagyunk "mi" annyira eltelve magunktól ? Igaz, nagyon sok mindenre képesen vagyunk, de nem egy olyan rejtélyre derül fény, amit ezzel a nagy okos eszünkkel mégse vagyunk képesek megfejteni. Annyi "csoda" történt, mióta világ a világ, mi pedig ezekhez képest tényleg porszemek vagyunk....

    VálaszTörlés