2020. március 7., szombat

Csak ülök és bámulok...

Az eddigi legnagyobb felbontású panorámafelvételét készítette el a marsi felszínről az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Curiosity marsjárója.






Persze nem először ámulok én ilyesféle videókon - de mivel a koronavírus témát már szörnyen unom, azt gondolom, ez a video is van olyan érdekes, mint a sok félelmetes híradás.
Mostanában szinte minden este kilépek pár pillanatra az udvarba, mert olyan csodálatosan, hatalmasan csillog-villog a nyugati égen a Vénusz. Épp a napokban magyaráztam el valakinek, hogy miért is hívják est-hajnal csillagnak. Hát most az "esti" változata látható...

A Vénusz a "kalauzcsillagok" közé tartozik, mivel segítette az embereket utazásaik során a tájékozódásban. Emiatt nagyon kedvelt volt és szívesen adtak különféle hangzatos neveket neki, külön a reggel látható és külön az esti Vénusz számára, mint például a Hajnalcsillag és Esti csillag nevet, amelyből keletkezett a jól ismert Esthajnalcsillag elnevezés. Az ókori görögök a kettőt még két külön égitestnek hitték, Heszperosz (napnyugati) és Foszforosz (fényhozó) néven ismerték.

Nézzetek többet az égre !
Érdemes.





2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű az ég, mi is észrevettük! Míg kicsik voltak a gyerekek, unokák, csak "vacsoracsillagnak" hívtuk a Vénuszt. Csodálatosan érdekes a videó, amit feltettél, köszönöm! Hogy ott már minden feltérképezve és mindennek neve van, na, meg a többi!... Szédületes a technika! Erről jut eszembe - csak kicsit kapcsolódik ide -, hogy novemberre kaptam időpontot MR-re.:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igen...haladunk. Esetleg egy marsi útra már most kérhetnél előjegyzést, tán jobbak lennének az esélyeid, mint a magyar egészségügynél.
      Ettől függetlenül a Vénusz tényleg csodálatos most !(is)

      Törlés