2020. március 14., szombat

Sóshegyi tavaszi séta

Eléggé meguntam a megfázás miatti bezártságomat, boltba (emberek közé) a családom nem  akar engedni, de már nagyon ki-kívánkoztam a börtönből. Habár a náthából egy kis darabka  még mindig ragaszkodik hozzám, de ma ebéd után én voltam az erősebb, autóba ültem és felmentem kedvenc helyemre, a lapisi elágazóhoz, a sóshegyi kilátóhoz vezető útra. 

Sejtettem, hogy a hóvirágról lemaradtam, de akkor legalább dokumentáljam a mai állapotot - ez volt a cél. Bizony  csak kevés kinyílt állapotban lévő hóvirágot láttam, a zöme levirágzott, a hunyornak is nagyjából lejárt az ideje. (Viszont sikerült egy csodás közeli képet csinálnom.)  Az odvas keltike meg mintha le lenne maradva. Csak kicsikéket és viszonylag keveset találtam. A som nyílik ezerrel, és az északi oldalon volt májvirág és némi kankalin.

Az erdő még alszik. Madár alig szólt, egy helyen hallottam valami éktelen károgást, hát nem tudom, varjak laknak-e erdőben, de valami olyasféle kerregő hang volt... Nem láttam.
Szombat délután egy óra dacára igen sokan voltan fent, útközben is jöttek mentek az autók, a lapisi parkoló megint zsúfolásig tele volt, és az Árpád-tető felé vezető úton is sok helyen álltak (üresen) az autók - tehát a tulajdonosok valamerre ott csavarogtak a környéken. A Gilice fogadó parkolója is tele volt...

A Tripammer fánál viszont egyenesen tátva maradt a szám. Ha nem állt ott ötven autó, akkor egy se. Hogy mit kerestek ennyien ott, nem értem. Mert kicsit távolabb láttam medvehagymázókat, na de ennyi autó !! Mindig szoktak itt lenni, de most nem tudom, mi lehetett az oka ennek a tömegnek (hacsak nem volt valami rendezvény, amiről én nem tudok...)

Nos, jó volt a hegyen lenni (hát persze, hogy jó) bár hazaérve sajnos meg kellett állapítsam, hogy nekem már a másfél órás kényelmes, fotózgató séta is sok. Letottyantam a gép elé, megcsináltam a képeket (94 db-ot lőttem!) Ezekből  mutatok most néhányat. Aztán pihi a nap további részében...


Az út  egy részlete, amin sétáltam...


A medvehagyma még kicsi


A hóvirágok elnyílóban


Két jól sikerült kép az illatos hunyorról


Kankalinok


Májvirágok

Odvas keltike


A som közelről és távolról is gyönyörű

Ez valami zuzmó-féle


Mi ez ???


Az utolsó két képen van egy virág, aminek nem tudom a nevét. Valami pozsgás, a levelei után ítélve. Ha valaki ismeri, kérem írja meg nekem ! Köszönet előre is !

                                   KIDERÜLT  :-)     Portland kutyatej !


10 megjegyzés:

  1. Néztem az első medvehagymás képet, s azon gondolkoztam, vajon ki ültette ilyen szép, pedáns sorokba a növényeket, ráadásul az erdőben. Aztán, rájöttem, hogy a fák árnyéka tréfált meg.
    :-D
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, első pillantásra olyan "rendezettnek" tűnik - pedig ezt csak a természet rendezte...

      Törlés
  2. Váljon egészségedre ez a jó kis kirándulás a friss levegőn!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, hogy használt a tőlem nehezen megválni akaró náthámnak is ! :-)

      Törlés
  3. Hát kisgyerekkel nincs nagyon máshova menni most...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is baj ! Szerintem a gyerekek - úgy általában, keveset annak az erdőben. Pedig milyen jó ott ! És menyi mindet lehetne nekik elmesélni, megmutatni, ami a városban nem látható.

      Törlés
  4. De sok szépség van már felétek! Több a zöld jóval, mint itt.

    Nagyon hiányzik a túra, de most nem fogunk menni sehová a helyzet miatt 😔

    Kár, hogy nem jártam itt hamarabb, én megmondtam volna neked a kérdezett növény nevét 😊 Erdélyben ismertem meg pár éve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg kár, hogy egyelőre elmarad a túrátok, de talán tényleg biztonságosabb most itthon ülni...A virág pedig jól megtréfált, hiszen ha kinyílva látom, valószínű nem gondolkodtam volna rajta, mi lehet ez ?

      Törlés
  5. Gazdag felétek a növényvilág, s jól tetted, hogy kimozdultál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó volt - mint mindig - felmenni a hegye, gondolkodtam is rajta, hogy többször kellene ilyen kisebb sétákat tennem - a hegyen. Ott azért alig vannak emberek, biztonságosabb talán, mint a város.

      Törlés