2020. március 17., kedd

Öregnek lenni

Biztos van autentikusabb hely is, mint a nlc - ahol a COVID-ról írnak, de azért ezt a linket másolom be ide:
https://nlc.hu/eletmod/20200316/koronavirus-karanten-megelozes/

Csak egyetlen mondat ebből:

"....A közösségi oldalakon folyamatosan jönnek szembe az olyan bejegyzések, amik arról számolnak be, hogy az idősek egy jó része, akik a leginkább veszélyeztetettek, vígan mászkálnak a piacra, kommandóznak a buszokon, és láthatóan nem érdekli őket holmi koronavírus...."

A cikkíró Kun Gabi - ha jól nézem a fotóját, olyan harmincas lehet. Érthető, hogy nem sok fogalma van az idős emberek problémáiról. És  ő biztos segíti az anyukáját, meg az anyósát.

DE AKINEK NINCS SENKIJE ???????? Kérdezlek benneteket, mit tegyen az ?  Mert bizony nekem vannak ilyen ismerőseim. Se gyerek, se társ, se rokon. És még élnek és 70 fölöttiek.
És legyek őszinte, beszéljek magamról: nekem Istennek hála, nagy, jó, szép családom van. Fel is ajánlották, hogy mindent megvesznek-hoznak.
De az ember olyan nehezen és annyira nem szívesen KÉR !!!!
Értse már meg ezt a sok kedves kis fiatalka: KÉRNI A LEGNEHEZEBB DOLOG !

"Nekem a kérés nagy szégyen, adjon akkor is ha nem kérem...." ugye ismerős szöveg....




Hát valahogy így... Igen, még ha felajánlják, akkor is nehéz elfogadni - és én nem kérem, hogy értsék meg ezt a fiatalok, csak azt kérem, hogy 75 éves korukban jussak eszükbe. Akkor, amikor a gyerekeik a világ messzi vidékein élnek, amikor a családtagok, barátok is már hozzájuk hasonlóan öregek, akkor amikor ők is magányossá váltak.

Mert még ha ritkán beszélünk is róla, kedves fiatalok: öregnek lenni nagyon nehéz. Most meg különösen.  






Kép: https://www.mesecsokor.hu/cikkek/cikkek/ma-nem-divat--oregnek-lenni.html


13 megjegyzés:

  1. Addig jó még megtudjuk oldani a magunk ügyeit! Annyira buták azért nem vagyunk csak azokat intézzük ami fontos aztán egész nap itthon teszünk veszünk!Értem én hogy jót akarnak a fiatalok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, jó érzés, ha "magad ura vagy" - de most el kell és lehet fogadni a fiatalabbak segítségét. Persze, már ha van, aki ezt felajánlja.
      Mert sokaknak bizony nincs ilyen lehetőségük.

      Törlés
    2. Lányaim minket is óvnak, de nem hiszem hogy akár Budapestről vagy Debrecenből napi szinten tudnának segíteni!

      Törlés
  2. Én fiatal vagyok. Nekünk fiataloknak nincsen annál rosszabb érzés, mint hogy az idős szeretteink veszélybe sodorják magukat. Az idősek meg azt értsék meg, hogy ez minket annyira feszít belülről, hogy tehetetlenül kell nézzük, ahogy kiteszik magukat ennek a veszélynek. Hogy ajánljuk a segítséget, és mégis ott állnak ötvenesével a Csarnokban, ráadásul a minimális távolságot se tartják be. Hogy fodrászhoz és kártyázni mennek, mert "valahogy egyszer úgyis meg kell halni!" (sic). Sajnálom azokat, akiknek muszáj menniük és idősek, és nincs segítség. Én mindenkinek szóltam, akinek csak tudtam, de mit csináljak, ha a 85 éves szomszéd bácsinak SZÓDÁÉRT kell mennie, és nem tudom lebeszélni?! Éva, lehet, hogy Ön csak azt intézi, ami fontos, de a többség nem így van ezzel! Azt is tudom, hogy nehéz kérni, de itt nem babra megy a játék! Önzők vagyunk, ha szeretnénk még a lehető legtovább az öregeinkkel lenni?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hidd el, nem könnyű az öregeknek se...Igenis nehéz kérni és mert annyi mindent túléltünk és kibírtunk - azt gondoljuk, ez is sikerülni fog.
      És van másik kategória is: aki azt gondolja, most már mindegy - aminek meg kell történni, az úgyis megtörténik. És ők sincsenek kevesen.
      Én mindenesetre hallgatok rátok és itthon ülve várok....bár nem vagyok az a "türelmes fajta"....és épp ezért ez igencsak nehezemre esik.

      Törlés
  3. Igazad van, ha úgy érzed szégyen a kérés, de biztosan igazad van? Vannak helyzetek, amikor kérni kell, és az, ami most van az, ilyen helyzet.
    "Annyira buták azért nem vagyunk" ez most nem azon múlik, hogy ki okos, vagy ki nem.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van min elgondolkodni.
      Pro és kontra.....
      Most, hogy 24 órát folyamatosan itthon vagyok - idő is van rá.

      Törlés
  4. Nem akarok bántani senkit sem, mert az én Édesanyám is 82 éves és Ő is makacs, (eccer úgyis meg kell halni kisjányom)és vígan elmegy vásárolni valami jelentéktelen dolgot, úgy, hogy ott a tesóm, aki bármikor bármit megvenne neki, van segítője is, de nem, neki kötelező mászkálni. Ha mondom neki, még meg van sértődve, meg tereli a szót. Nehéz megértetni velük :(

    Tegnap kivételesen muszáj volt elmennem vásárolni a piacra. Tény, hogy csak idősek voltak jóformán, a vásárlók 90%-a. Olyannal is találkoztam, akiről konkrétan tudom: két gyereke itt él, akik mindig készen állnak, hogy segítsenek, négy kocsi van a családban, de nekik ott kellett lenni a piacon a kerekes kosarukkal. Hozzátenném, mindketten mindenféle súlyos betegséggel küzdenek, a férfi tüdő és szívbeteg, a feleségét meg felsorolni is sok lenne.
    Most kérdezem, mi ez, ha nem felelőtlenség??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked is azt tudnám írni, amit fentebb Szilvinek. Nem könnyű helyzet ez. Senkinek se. A fiatal az öreget, az öreg a fiatalt szeretné "kímélni".Kétségtelen, nekünk (öregeknek) azt kellene elfogadni, hogy a mi akaratosságunk, megszokásaink most esetleg a saját vesztünk lehet. Én megértettem. Még ha nehezen is....

      Törlés
  5. A hozzászólásokat olvasva, nem tudnék újat írni, csak annyit, mindkét félnek igaza van, de itt most a sürgető tények, a szigor, ami esetleg még segíthet, semmi más! Itt nincs érzelem, ahhoz már késő! MINDENKI MARADJON OTTHON, DE KÜLÖNÖSEN AZ ÖREGEK, BETEGEK!!! A fiatal, ha kéznél van, segítse az időset! Ennyi.

    VálaszTörlés
  6. Drága Fodorka, épp nemrég mondtam egyik nénimnek, aki beköltözött az otthonba és elpityeredett azon, hogy mi lesz, ha nem elég a pénze majd a havi ellátásra + a gyógyszereire, hogy azt hiszi a gyerekei nem fognak segíteni? Nagyon szerető lánya és unokái vannak, rajongnak a nagymamáért, mindent megtennének érte. De ő szégyelli, nem akarja őket terhelni, neki irtó nehéz elfogadni mástól valamit. Végül azt mondtam neki, hogy az igazi alázat nem az adás, hanem a kapás, az elfogadás. Azt hiszem itt értette meg végül, hogy most ennek van az ideje, hisz ő egész életében csak adott.
    Köszönöm Fodorka, hogy te is beláttad és elfogadtad ezt a helyzetet. Mindannyiunknak segítesz ezzel? Isten áldjon meg érte? <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hidd el, - bár szerintem tudod is - nem vagyok egyedül ezzel a dilemmával. De azért hosszas meditáció (és önvizsgálat) után tud az ember változtatni bizonyos gondolatain.
      "Nem a legerősebb faj lesz a túlélő, nem is a legintelligensebb, hanem az, amelyik a leggyorsabban képes változni." (Charles Darwin)
      és:
      Általában csak akkor jövünk rá, hogy képesek vagyunk változni, amikor rá vagyunk kényszerítve a változásra! Azért, mert kényelmesebbnek találjuk a régi problémákat, mint az új megoldásokat. (Bob Gass)

      Törlés