2020. március 20., péntek

Madaras

Ma elég sokat dolgoztam a kertben,  - sajnos az előszobában teleltetett virágokat is kivittem, s az előbb néztem meg a meteorológiai előrejelzést, erősebb fagy jön kedden - hát hozhatom vissza őket...
De nem is ez a lényeg, hanem a madarak. Miközben elvégzett munkámban gyönyörködtem a bejárati ajtó "rejtekében" állva, a még szép számmal meglévő cinkegolyókra madársereg repült. (Gondolom igencsak várták, hogy végezzek a kerti munkával.) Sokan voltak és CSAK verebek. 
A nap folyamán aztán többször is kinéztem, csak és kizárólag verebek jöttek. Igaz, a hidegebb napokban volt itt feketerigó, aki az almára jött - de semmilyen más madár nem mutatkozott. Én nem értem, még az általam nem túlzottan kedvelt cinkék se jöttek idén. Mi van itt ? Kipusztulóban a városi madárvilág ? 


https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2019/10/05/csokken-a-madarak-szama/

Találtam két jó madaras idézetet :


A kolibri nem csak egy egyszerű madár. A szíve ezerkétszázat ver egy perc alatt, és nyolcvanat csap a szárnyával egy másodperc alatt, és ha lefogod a szárnyait, hogy ne repülhessen, akkor tíz másodpercen belül meghal. Ez itt bizony nem egy átlagos madár, ez egy valóságos csoda. Lelassították a szárnyait egy mozgóképpel, és tudjátok, mit láttak? Hogy a szárnyai nyolcas alakban mozognak. Na, és azt tudjátok, hogy a nyolcas mit jelöl a matematikában? A végtelent. (Benjamin Button különös élete c. film)

Amikor a sasok hallgatnak, a papagájok kezdenek fecsegni. (Winston Churchill)


10 megjegyzés:

  1. Felénk, Fehérvár, vannak cinkék és egyéb madárkák is.
    Csoda ez a kolibris leírás. Nem tudtam. Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, mi az oka ennek a madár-eltűnésnek, de én évek óta a rep.gépes szúnyogirtásra gyanakszom. Amióta az rendszeres, kevesebb a madár.
      Ezeket én se tudtam a kolibriről....

      Törlés
  2. Hát, ez a kolibri! Mindig tanul az ember!:) Nálunk rengeteg madár van, most is! Rigók, mátyások, többféle cinege, meggyvágó, pintyek, verebek is módjával. Megvannak, csak "terepen", nem nálad!:) Küldöm őket!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, ne küldd kérlek őket, mert itt biztos nincs jó helyük, élet-terük. Azért is menekültek el innen. Fentebb Monikának írtam, én a szúnyogirtásra gyanakszom.Szóval kérlek őrizd őket ott, abban a csodás kis pagonyodban !

      Törlés
  3. Ezen a télen csak elvétve jöttek cinkék. Varjakat se nagyon láttam, viszont annál több verebet. Pillanatok alatt elzavarták a galambokat, amit nem is bánok.
    Lehet, hogy nem jöttek be a városba, végül is enyhe volt a tél.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán lehet az enyhe tél is az ok, de kérdés, hogy pl. felétek nem divat a nyári repgépes szúnyogirtás ? Az ugyanis nem csak a szúnyogokat öli meg, hanem nagyon sok más rovart, ami a madarak tápláléka lehetne. Tavaly panaszkodtam itt a blogban, hogy évek óta nem hallok pl. tücsökciripelést se. És hiába vettem az állateledel boltban tücsköket, az összes vagy elpusztult, vagy nem tudom mi lett velük, de változatlanul néma maradt itt a nyári este. Sajnos.

      Törlés
  4. Én hat etetőt "üzemeltetek" itt a szigeten (a városban) és nem tapasztaltam látványos csökkenést. Pedig itt is megy a repülőgépes szúnyogirtás nyaranta.
    Sajnos munkanapokon nem látom az etetők körüli madármozgást, de hétvégenként a feltöltéskor mindig igyekszem 2-3 órát ott tölteni és figyelni a berepülő fajokat. Idén széncinege, kékcinege, mezei veréb, zöldike, meggyvágó, tengelic, őszapó, nagy fakopáncs, zöld küllő és fekete harkály került fel a listára. Biztos volt több faj is csak éppen én nem voltam ott. A kihelyezett mag is rendesen fogyott.
    PZs megjegyzéséhez. Itt a szarkák, csókák mellett elég sok varjú is fészkel. Ami viszont nekem furcsa, hogy csak dolmányosak! Nem is emlékszem mikor láttam utoljára vetésit errefelé :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van-e valami tipped akkor, hogy itt nálunk mi lehet a baj ? Pedig családi-házas környezetben lakom, de pár vadgalambon, kevés házi galambon az említett feketerigón pár cinkán és verebeken kívül régen láttam itt valami más madarat...

      Törlés
    2. Sajnos nem tudom, de számtalan oka lehet. Egyik lehet valóban az enyhe tél.
      Nálam az etetőkön is erősen ingadozott az egyedszám. Volt, hogy csak 1-2 madár repült be és volt, hogy szó szerint egymásnak adták a kilincset :) Aztán az is lehet, hogy valaki a környéken kiadósabb etetésbe kezdett és odamentek a madarak. A terülj-terülj asztalkának hamar híre megy és megszokják :)Az is lehet, hogy valamilyen ragadozó telepedett meg a környéken és az tartotta távol őket... De ezek csak gondolatok. Bízom benne, hogy hamarosan visszatérnek azért oda is!

      Törlés
    3. Örülnék neki, mert én ugyan évközben nem etetek, de télen, főként nagy hidegben és hóban viszont mindig. És tudom, régen sokféle madár járt ide...Igaz, "rendes" tél se volt mostanában. Ragadozót nem láttam. Tavaly erre tévedt pár varjú - de aztán azok is eltűntek. Fecske sincs annyi, mint évekkel ezelőtt...Nincs más, marad a remény......

      Törlés