2020. október 19., hétfő

"A semmi ágán ül szivem, kis teste hangtalan vacog, köréje gyűlnek szeliden s nézik, nézik a csillagok."

Egészen véletlenül bukkantam erre a riportra:

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/par-even-belul-radikalisan-megvaltozhat-az-egbolt-kepe-felettunk?utm_source=Facebook&utm_medium=Fokusz&utm_campaign=post&fbclid=IwAR3zG2SYc-fcu5kXT2z5_2DaPeqr8wFm8IQP8mnOROUV-47T6tKGq4l3vHo

- és szomorú vagyok, mert még ezt az utolsó (ingyen élvezhető) örömöt, a csodás csillagos ég látványát is elveszik lassan tőlünk.

Többek között ezért se akarok már túl sokáig ezen a Földön maradni. Elegem van a veszteségeimből.

És most jutott először eszembe, hogy a halottaim talán nem is sajnálták, hogy menniük kellett. Mi sajnáltuk (önző módon) magunkat, mert  mi vagyunk a vesztesek, mi, akik nélkülük itt maradtunk. 

Tényleg jól ki van ez találva, 70-80 év alatt az emberben annyi csalódás, fájdalom, keserűség gyűlik össze, hogy cseppet sem sajnálja, hogy itt kell hagynia azt, amiről azt hitte: a legnagyobb csoda...

A csodák valahogy elromlanak, vagy elrontják (-juk?)  őket, vagy nem is azok voltak, csak mi szerettük volna annak látni/hinni.

Milyen kár...

Valójában vissza kellene menni valahogy Ádám-Évához és számon kérni rajtuk, hogy miért is ettek abból az átkozott almából ? Mert a dolgok valahol ott, a kezdetekkor romlottak el.

Vagy se...

(Meg ezt SE kell komolyan venni - csak úgy írogatok itt össze-vissza...) 





4 megjegyzés:

  1. A városi lámpák miatt se nagyon lehet látni már csillagokat.Kár. (Kati)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz, ezt érzékelem én is pedig nem is a "legfényesebb" helyen lakom.

      Törlés
  2. Érdekes ez a riportfilm. Mindig van valami új, nem feltétlenül rossz, hiszen elősegíti az internetet, hogy mindenkié lehessen! Minden jóban van valami rossz. A látvány is jópofa lehet, inkább csak a gondolat idegesítő, hogy már mennyi minden repdes felettünk! Így is sokalltam! Elsősorban a csillagászoknak, asztrofotósoknak származik ebből kellemetlenségük, de hallod, mondják, az is kiküszöbölhető! A zavaró, hogy nem kérdezik meg a Világ országainak véleményét. Mint tudjuk, az önkényeskedés nem vezet jóra. Amúgy a változásokra, új technológiákra szükség van, ami az idősödő korosztálynak általában egy korban sem tetszett. Gondolj csak a gyerekkorunkra, kamaszkorunkra!:) Most sincs ez másként! Szerintem ne szomorkodj, továbbra is látni fogod a csillagokat!:) Arról nem beszélve, hogy ki tudja, ez a projekt - ez a csoda -
    mikorra valósul meg! Mert ez mind csoda! A kitalálásuk, a létrehozásuk, minden! Úgy gondolom, a sok csalódás, fájdalom, keserűség másból tevődik össze rövidke életünkben. Nekem biztos. A Földön, a közvetlen környezetemben. Bocs, ha félreértettelek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony igazad van, mindig is voltak változások - és alapjában véve a csillagok zömét már most sem látni a városi fényszennyezéstől. Én pl. egyes csillagképeket nem látok, pedig azt hiszem, tudnom kellene merre vannak. Igaz ha kimennék pl. a Remeterétre.... na de nem merek. Nagyon sokszor gondolom, hogy milyen jó lenne, ha most beszélni tudnék a Nagymamámmal - mert akkor tán elmondhatná, hogy anno ő miket gondolt az én világomról. Biztos igazad van, ő sem érthetett engem...Milyen kár. Ahogy öregszem érzem, hogy egyre kevésbé vonzanak, érdekelnek az olyan dolgok, melyek a megszokott kis életembe változást hoznak. Tudnék ám mondani ilyen példát, nem is egyet. De elkönyveltem magamban, ez a korral jár.
      Az más kérdés, hogy kell-e erről beszélnem (írnom)...

      Törlés