2020. október 6., kedd

Mars-csodáló bejegyzés

 2020.okt.6, kedd, este 9 óra – most kezdem írni a mai „anyagot” – és közben kiszaladgálok a kertembe gyönyörködni. Mert ma csoda nap van: „csak” 62 millió km-re van tőlünk!

Micsoda szerencse, hogy épp ma felhőtlen az ég, igazán mondom, ajándéknak tekintem…

És igazán mondom, nagyon sajnálom, hogy nincs se távcsövem, se csoda-fényképezőm, hogy megörökítsem ezt a képet. Viszont  van fantáziám és van lehetőségem a neten olvasni, hogy mit kellene látnom.


Állok és bámulom vöröses csillogó fényét, és arra gondolok, amiket „RÓLA” láttam már eddig. És arra, hogy milyen jó is nekem, hiszen pl. a nagymamámnak fogalma nem volt/lehetett pl. ilyesmikről (se).

Ilyen közelséget nagyjából 26 havonta tapasztalhatunk, de a két bolygó távolsága minden alkalommal más és más. Legutóbb, 2018-ban 57,8 millió kilométer volt ez a távolság és a legközelebb eddig 2003-ban voltunk a vörös bolygóhoz, akkor 55,7 millió kilométer választott el bennünket egymástól.

A vörös bolygó megfigyelhetősége igazából 15-17 évente a legkedvezőbb, ezeket nevezzük nagy oppozícióknak. Legközelebb 2035-ben lesz nagy oppozíció.

Írni róla elég is ennyit.

                             Kedvenc csillagtérképem....
  

Kabátot húzok (mert hideg már az este) és kimegyek bámulni. Hátha szerencsém lesz és még hullócsillagot is látok, ugyanis erre is van mostanság esély:

októberben már javában hullanak a Déli Tauridák tagjai, amelyek ugyan nem túl sűrűn potyognak, ám az év legfényesebb tűzgömbjeit gyakran köszönhetjük nekik. Emellett október 8-án tetőzik majd a rövidke ideig látható Drakonidák raja, amelynek tagjai igencsak lassúak, és amennyiben fényesek is, rendkívül látványosak lehetnek.

Az Orionidák és az Epszilon Geminidák is ilyentájt – igaz inkább hajnalban – hullanak. Talán egyet, legalább egyet ebből a sok röpködő csillagból megleshetek….de hálás lennék érte.



Akit érdekelne a Mars- kutatás, itt érdekes adatok olvashatók:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mars-kutat%C3%A1s


 

2 megjegyzés:

  1. Kár, hogy nem a szomszédomban laksz, megmutathatnád mit, hol kell keresni! Én is szívesen bámulnám! Emlékszem, anno a gyerekekkel bámultuk az eget a zátonyon - kottából!-, csillagfényes, szép éjszakákon! De jó is volt!:) Akkor még megtaláltuk és én is tudtam a csillagképeket. Félek, ma már nem találnám...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. https://www.heavens-above.com/SkyChart.aspx?lat=0&lng=0&loc=Unspecified&alt=0&tz=UCT ez a csillagtérkép linkje. Alata beállítható a kérdéses időpont, amikor az eget nézni akarod. Szerintem nagyon jó, próbáld ki !
      Heavens Above linken - ami itt nálam is szerepel - rengeteg érdekes csillagászati infó van !

      Törlés