2020. november 19., csütörtök

Gyükés egy novemberi délutánon

Ahogy nézem az időjárás előrejelzést, sajnos úgy látom, jön a hideg, ha nem is a fagy, de lehűl a levegő. Ki kell használni az ajándékba kapott pár napsütéses órát, és mert emberek közé semmiképp nem kívánkozom, újra jó öreg Gyükésembe mentem sétálni. El is gondolkodtam, hogy évtizedek óta járom ezeket az (egyre rosszabb) ösvényeket, és valahogy mégse tudom megunni. Mindig találok valamit, ami szép és amiről úgy gondolom érdemes megörökíteni. 

A mai "bónuszom" egy közel felröppenő  szalakóta volt, sajnos én nem vagyok olyan ügyes, mint egyik-másik ismerősöm, akik irigylésre méltóan csodás madár és mókus-fotókat tudnak produkálni. Vagy elhiszitek, hogy szalakótát láttam, vagy se. Kár, hogy saját képem nincs, de annyira jellegzetes madár, hogy nem lehet a szép kék tollazata miatt mással összekeverni. Csak hogy tudja mindenki, miről beszélek, ez nem az én "tollam", amivel itt ékeskedem: 

                   Kép:  http://ecolounge.hu/vadon/szalakota-latogatokozpont-nyilt-sandorfalvan

A mai délutánról hoztam az alábbi képeket, ezek viszont mind saját felvételek:

                                                     Seprence
                    Nem tudom milyen, de szép piros-levelű bokor
                                              Közönséges bábakalács
                   Nem tudom milyen gomba (Talán szürke selyemgomba ?) 

                                  Az út egy része, ahol sétáltam
                                                     Kígyószisz
                                     Kicsi hangya a pitypangon
                                    (Azt hiszem) farkas kutyatej
                                                     Arany ősz....
                            Látod mind a 3 kis rovart az aranyvesszőn?



Amikor ezt megláttam, majdnem sírva fakadtam. Olyan volt ez a pocsolya, mint egy  "más"-világ. Nem csodálkoztam volna, ha leszól onnan valaki azok közül, akik nemrég költöztek át oda....
 

10 megjegyzés:

  1. Ejha! Novemberben szalakóta, ráadásul dunántúli területen!? Akkor ez hatalmas szerencse, ráadásul duplán! A fajtársai már szeptemberben elindultak délre, talán egy nagyon-nagyon lemaradt példány lehetett...(?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miklós, van másik világoskék testű, rigó méretű madár erre mifelénk ? Én ugyanis nem találtam mást, bár kétségtelen most hogy utána-olvastam, szinte lehetetlen/hihetetlen, hogy ezt láttam. Na de akkor mit ? Nem találok más ilyen kinézetű madarat.

      Törlés
    2. Feltehetően nálunk is vannak, kizárásos alapon ők azok.

      Törlés
    3. Nekem rögtön az jutott eszembe, hogy ha ez egy költöző madár, akkor OKA VAN, hogy nem költözött. Lehet, hogy csak fáj a szárnya, de lehet ennél rosszabb változat is....Mindenesetre szurkolok, hogy túlélje a telet.

      Törlés
    4. Nincs másik világoskék testű, rigó méretű madár. A szajkónak van még némi kék foltja a szárnyon, de nem az az alapszínük. Így azzal biztosan nem lehet összekeverni.

      Törlés
    5. Ha arra járok, nagyon fogok figyelni, hátha látom újra - olyan valószerűtlennek, valószínűtlennek tűnik nekem ez az egész....pedig becs szó, láttam....

      Törlés
  2. Az a "bogáncs" a közönséges bábakalács.Az Alpokban,magas hegyi réteken a szártalan bábakalács virít,egészen a földön ülve,Ott csak azt láttam.Gyógynövény.
    Anci

    VálaszTörlés
  3. Ezek a "virágok" egyediek?Azt figyeltem meg, hogy a más -főleg nyári- virágokból egy - egy virágzik csak. N Mintegy jelentik vagyunk

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy gondolom, a virágok se igen tudják már, hogy pontosan mikor is van "jelenésük"- egyik másik eltéveszti és később nyílik, mint a többség.

      Törlés