2020. november 1., vasárnap

Poloskairtó ötletek

Egyike a "nemszeretem" bogaraknak ez az átkozott poloska. Nagyon sok kárt csinált nekem idén is, és bizony (ha a nem is tömegesen, de) találok belőlük mostanában bent a szobában, ablakban, függönyön is. Keresik a téli menedéket, hogy jövő tavasszal elölről kezdhessék a bosszantásomat. Az alábbi cikket találtam kiirtásuk lehetőségéről:  

"Ősszel a poloskák rejtekhelyet keresnek maguknak, ahol áttelelhetnek, és ezen a ponton lehet közbeavatkozni, hogy csökkentsük a következő évi egyedek számát.

Gondoskodjunk meleg és védett helyről, ahová behúzódhatnak, így összegyűjtve megszabadulhatunk tőlük, mielőtt tavasszal újrakezdenék a károsítást. Ehhez körülbelül 50 centiméter széles, 2 méter hosszú hullámpapír-csíkokat tekerjünk föl, béleljük szalmával, kívülről pedig polietilén fóliával borítsuk be, nehogy átázzon. A kész csapdákat rakjuk ki a kertbe/gyümölcsösbe.

Használhatunk még szalmával bélelt dobozt, jutazsákot vagy ócska ruhát is a poloskák összegyűjtésére, amik csapdába esnek a zárt helyen.

Bármelyik „csapdatípust” használjuk is, még azelőtt égessük el azokat, hogy melegebbre fordulna az idő, és előbújnának a telelő poloskák.

A papírtekercsek előnye lehet, hogy feromonok jutnak ki belőlük, ami nagyobb fogást eredményezhet, így a következő évben kisebb lesz az induló egyedszám az ültetvényben. Ez a módszer teljesen környezetbarát és olcsó, a hatékonyságára pedig nem lehet panasz, lévén hogy egyelőre nincs biztos védekezési módszer az ázsiai márványos-poloska ellen."

(https://magyarmezogazdasag.hu/szerzok/horvath-csilla?page=13 )

Egy képet keresve a fenti szöveghez, találtam egy másik – jónak tűnő megoldást. Ki fogom jövőre ezeket próbálni, mert idén igencsak megviselték az idegeimet ezek az átkozott bogarak !

https://www.agrarszektor.hu/kiskertblogger/sosem-volt-meg-ennyire-egyszeru-a-poloskak-elleni-vedekezes-ez-a-trukk-mukodik.14699.html







8 megjegyzés:

  1. Ez a csapda jó ötletnek tűnik, még nem olvastam, köszi, hogy megosztottad.Ki fogom próbálni. Gyűlölöm őket, tűzzel-vassal irtom. Az idén az őszibarack fámon volt kb. 20 szem, egyetlen egyet se tudtam megkóstolni, mert a márványos poloska fiatal egyedei annyira megszállták, hogy nem látszott alatta a barack és kiszívták a nedvét még zöld korában. És akkor még nem beszéltünk a zöldekről, meg a paradicsom kártételükről. Idén a bab-kártételről nem lehet szó, mert bab se volt. Egyszerűen elegem van belőlük! Meg azokból az okosokból is, akik állatvédők és elhessegetik vagy lepöccintik. Nincs más megoldás, mint a megsemmisítés, és az se sokat segít, tekintve, hogy mennyire szaporák.
    th

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is az a gondom, hogy rengeteg van belőlük, amikor azt hittem, mindet elpusztítottam, akkor jött egy újabb "generáció" és minden kezdődött elölről. Ezt a fenti módszert én is ki fogom próbálni jövőre. A most bemenekülőket meg kegyetlenül lehúzom a WC-n.

      Törlés
  2. Ez nagyon jó ötlet, véletlenszerűen is bemennek kint felejtett kartondoboz réseibe, így sokat én is meg tudtam semmisíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem elég a permetezés, az egyenkénti elpusztítás, kénytelen lesz az ember ravasz, de hatásos módszerekhez folyamodni.

      Törlés
  3. Kár rájuk a víz. Amit a wc-n lehúzol, az is ivóvíz, és a mai álláspont szerint azzal is takarékoskodni kell. Inkább fogd össze (én hulladék papírral teszem), rálépek és kiviszem a papírral együtt. th

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kézzel összenyomni utálom őket. A rálépés elől meg ha ügyes, elmenekül, de ugye először le kell juttatnom pl. az ablakból a földre...Végülis igazad van, vízpazarlás az én módszerem, bár nekem valami különleges tartályom van, amiből lehet csak 1-2 dl-t leengedni...Az udvarban hangyairtó spray-t használok az egy levélen tanyázó szárnyatlan kis feketékre jó megoldás.

      Törlés
  4. Nálunk az ablakrések vannak tele. Kiporszívózzuk és a papírzsák megy a kályhába. Pokolra velük!;) Újabban a katicák kezdtek el gyülekezni...Egyre gyakrabban kell ablakot mosnom. Ideje egy jó kis fagynak! Bár, ezek azt is túlélik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, de nálam )eddig még) nem voltak Katicák...A csoda érti, hogy melyik, miért, hová szeret betelepedni...

      Törlés