2021. május 30., vasárnap

A pécsbányatelepi "Ezeréves"

https://evfaja.okotars.hu/fa/2014/pecsbanyai-ezereves-szelidgesztenyefa

Itt olvashatsz az öreg fa történetéről és a kicsit tágabb környezetét az alábbi videó mutatja be:

Egy kedves - messze-élő - kommentelőm említette nemrég az "Ezerévest", hogy vajon megvan-e még ? Mivel nem tudtam rá a biztos választ, elmentem, felderíteni a terepet - habár pár héttel ezelőtt, amikor a Gesztenyésben jártam, - ha gondolok rá - akkor ezt is lefotózhattam volna.

Így aztán ma volt indok egy újabb pécsbányatelepi sétára.

Mivel a fa történetét fentebb olvashatjátok, nekem különösebb hozzáfűzni-valóm nincs, így hát mutatom inkább a ma délután készült képeimet, előrebocsátva, hogy a szél eléggé fújt, virágfotó ezért szinte nincs, és a jövő-menő felhők is megnehezítették a fényképezést. Na de ez van. A semminél több.... és az Ezeréves nyugodtan állt modellt nekem, őt nem zavarta a szél. Szerencsére.  

A bejárt útvonal

Lassan éledni kezd a feltöltött bányagödör

Hogy itt szenet bányásztak, még vannak nyomok....

Döbbenetes változás - a képek ugyanazon a helyen készültek fél év különbséggel. A patakmedret és a domboldalt teljesen leirtották. Nem tudom, miért....

Ez a jel kíséri az utat...

Ugye milyen szép ?

Régi bányászlakások

Kaliforniai kakukkmákos kedves kis kert

Öreg, óriási gesztenyék szegélyezik az utat...

...és teli vannak virággal....

Egy érdekes, öreg, lakatlan házikó

Szépség

A sportpálya, ezzel a kapuval szemben lehet bemenni a gesztenyéhez

És íme: az ezeréves gesztenyefa(törzse, borostyánnal benőve)

A TV torony, a fa és az emlékkő


Tudna miről mesélni.....



Kedves messze-élő-hazánkfia-olvasóm, ezt neked készítettem, remélem örömödet leled benne.


 

7 megjegyzés:

  1. De érdekes az "Ezeréves". Sok éve láttam, akkor még nem volt borostyánnal benőve a csonk. Olyan jópofa lett, mint egy gomba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akárki találta ki, jó ötlet volt, így azért "fa formája" van. Igaz ha jól megnézed azt a két fotót, amit a törzsről készítettem, hát nem tudom, eddig marad ez még állva - hacsak valahogy meg nem erősítik. (Vagy tán már most is segítséggel áll ?)

      Törlés
  2. Sárga pipacs helyett kaliforniai kakukkmák a járda mellett.
    Anci

    VálaszTörlés
  3. Hálásan köszönöm a fáradozást a beszámolót. A fotók nagyon jók. A zöld korona egy élö fâra emlékeztet. Jól esett újra látni hogy még lètezik. Milyen csodálatos hogy az embert az emlékek miként kisérik és mennyi mindent képesek feleveniteni. A kultúrterem kerthelységében tánzoltunk az 50-es évek második felèben a szüreti bálon . Ezt már teljesen befedte a feledés homálya, de most olvasván a kultúrházról a mellékletben,
    minden újra felelevenedett. Érdekes utazás a múltban. Köszönöm Nèked ezt a élményt. Az e-mailt a fotókkal nem felejem el.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A zöld korona valóban élő fára emlékeztet, de az sajnos csak az öreg fa törzsére futtatott borostyán, az van szépen megnyírva. Amúgy örülök, hogy kedves emlékeket ébresztett benned a bejegyzésem.Jó is visszagondolni így a messzeségből a fiatalságunkra....

      Törlés
    2. A Facebookon van egy csoport [ Pécsi képek < a "nevük," ] - ott is eléggé sok pécsi fotót lehet látni. Igaz, ennyire távolra nem nagyon mennek el... :-) - de néha érdemes megnézni.

      Törlés