2021. május 2., vasárnap

Fecske

Az MME hírlevelében olvasom:  

"Tettenérés

A hónap folyamán a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság bejelentést kapott arról, hogy Kislippón az egyik tulajdonos leverte a háza faláról a fecskefészkeket. Erre engedélyt nem kért a természetvédelmi hatóságtól. Az esetet szerencsére bizonyítani lehetett, ezért a DDNPI munkatársai a rendőrséggel közösen kivonultak a helyszínre. Az elkövető 15 fészek leverését ismerte be arra hivatkozva, hogy a fészkek zavarták a ház falának lefestésében. Ez azonban nem elfogadható indok még akkor sem, ha a cselekmény a fecskék visszaérkezése előtt következett be, mert a védett madarak fészkeinek eltávolítása hatósági engedélyhez kötött. Az ügyben a hatósági eljárás jelenleg is tart, ami remélhetőleg súlyos szankciókkal végződik."

Mit nem adnék, ha az én házamnál fecskék építenének fészket ! Még ezeket a vacak városi kis csurikat is szeretem, sajnos nem nagyon jön ide más - habár az újonnan kitett etetőtálra jött a napokban egy vadgalamb pár, akik a szomszéd fenyőfáján fészkelnek. A cinkegolyók elfogytak - épp kiszámoltam, 15 csomagot vettem (15x6=90) azért az elég szépen elfogyott...



A képet innen hoztam:
https://www.agrarszektor.hu/tags/fecske/ nagyon sok érdekes cikk is olvasható itt.


10 megjegyzés:

  1. Feleségemék házánál, amíg voltak állatok rendszeres vendégek voltak a fecskék. Nagyon szerettük őket. Aztán a hétvégi házunknál is költött többféle énekes madár. Majd, ha visszaköltözünk falura jöhetsz hozzánk madarakat nézni. Madárbarát kertünk lesz, az biztos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jövök ! Nekem nincs túl nagy szerencsém a madarakkal, azon kívül, hogy etetem őket, fotózni nem nagyon van módom ( részben az etetőhely miatt). Az erdőben meg - hát szóval nincs olyan gépem, amivel messzire lehetne "lőni"...Így hát csak egyesek irigylés marad, mert van ám, aki csodás madárfotókat tud készíteni.... :-)

      Törlés
  2. Valamikor hajdanán a Tettye és a Havi-domb alatti negyedben minden bosnyák udvar tetö ereszei alatt ott sorakoztak a fecskefészkek. Mindig gyermeki kiváncsisággal vizsgálgattuk mikor érkeznek vissza az elsö tavasz hirnökeiként nevezett kicsi madarak. Valahogy gyerek fejjel is elgondolkoztatott bennünket hogya találják újra fészkeiket. Most nyolc évtizeddel a hatán az embernek ez a csodálkozás óriássá nöt. A mintegy 15-20 gramnyi kis lény minden Computer és GPS navigációs rendszer nélkül Délafrikából visszatérve megtalálja kicsiny fészkét. A távolságot nem is emlitve. A csodák egyike a Teremtés csodálatos nagy szimfoniájának egyik akkordja. Gondolom ez kárpótlás az elszált fiatal évekért, hogy a Teremtés csodáit oly mélyen átérezni és értékelni tudjuk.
    S mint villámcsapás éri az embert a hir olvasván hogy vannak Teremtés koronájának nevezett lények akik leverik házuk ereszei alatti fészkeket fiókákkal együtt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, igen, nekem is az az érzésem néha, hogy nem értjük meg már a mai dolgokat. Ki, mit, miért csinál úgy ahogy...
      Ha Te a Tettye környékén nőttél fel, akkor akár ismerhettük is egymást. Én is jártam arra sokat, mi a Székely Bertalan utcában (Petőfi háznál) laktunk. És nekem is már csak 3 hiányzik a 80-hoz :-)
      Küldöm neked ezt, hátha nem olvastad:
      https://aranyosfodorka.blogspot.com/2016/04/a-pecsi-petofi-haz-tortenete.html

      Törlés
  3. Az épület nem volt számomra ismert, bár párszor megjártam az utat felfelé a Bárány-tetöre egy munkatársam lakott ott a 60-években akivel jó barátságban voltunk. Természetesen gyalog,néha a mecseki busszal a "Tabako" villáig aztán onnan nyaktörö ösvényen leereszkedve hozzájuk.Az épület most hogy láttam a fotókon megjelenik emlékezetemben de történetéröl nem tudtam sem arról hogy Petöfi háznak nevezték. Mindenesetre sok új információval lettem gazdegabb olvasva a történtét. A Jankovich név ismert volt a Jankovich-telep elnevezésröl melyet jó édesanyám emlegetett, valaki ismeröse lakott ott. A Balokánytól keletre Gyáaaaarváros felé ha jól emlékezem. A Tettya gyerekkorom kedvelt szintere volt. A romok közt játszadozva, lejjebb a foci-pályával és barlanggal. Itt találkozott 5-6 évestöl 16-18 évesig számos környékbeli fiatal. Az elsö cigaretta meggyujtása is ide kötödik, és az elcsattanó pofon egyik barátom arcán mikor az észrevétlenül megjelent "Vater" dühösen rászolva: "Te dohányoztál" szavak kiséretöben lekevert egyet. Jankó barátom magamögé rejtett kezében még ott szorongatta az égö cigarettát és csak a "most indulás haza" vezényszavak elhangzása után ejtette óvatosan földre.
    Persze kit érdekel manapság mindez. Ezek is az én "Filléres emlékeim" hogy Bródy Jánost idézzem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No, "cserébe" én is kaptam tőled valamit :-)
      A nevet, hogy "Jankovich-telep" hallottam, de semmit nem tudtam róla. Most alaposan utána néztem, fantasztikusan jó dolgokat fedeztem fel, azt hiszem összeszedek valami nem hosszú, használható anyagot és közreadom a blogban ezt is. Nekem meg ez a felfedezés volt öröm !
      Na, változatlanul azt mondom, találkozhattunk mi a Tettyén, ha ti is oda jártatok. :-) Másik kedvenc "családi" helyszínünk a Dömörkapu volt.
      https://aranyosfodorka.blogspot.com/2018/04/domorkapu.html
      Ha van még mesélni-valód, engem minden régi pécsi emlék(ed) érdekel, hiszen az akár az én emlékem is lehet !

      Törlés
  4. Örülök ha hozzájárulhatok gazdag értékes munkásságod gazdagitásához, ha nem többel csupán „ Filléres emlékeim“ valamelyikével.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézz be néha hozzám, hátha találsz kedvedre való olvasnivalót ! És írhatsz emlékeket is, hátha nekem is van hasonló, én akkor beszélhetünk róla.(Legalább mi, ha mást nem is érdekel.)

      Törlés
  5. Dömörkapu,utunk elsö állomása a Kisrétre igyekvö családi kirándulasok során A kiskilátóról kitekintés e várostól keletre fekvö területere és a bányavidékre, Széchenyi és Szent István aknákkal valamint Gyükés szöllöire. A kis Bertalan kápolna ott lapult a fák sürüjében amelynek búcsúnapjáról tudtam hogy nyár végével az ünnepek egyik utolsójáról van szó.Havi-búcsú, Agostontéri, majd Bertalan mint utolsó. Legalább is igy maradt meg emlékezetemben.Tettyéröl indulva Dömörkapuig két pihenöt is érintettunk a Lenkei és Hamedeli pihenöket.
    De meg kell emlitenem az ez úton nem érintett pihenök királynöjét az Ilonka pihenöt közvetlen a Tettye felett nagyon szép helyen.
    Ehhez egy kis kitérövel szeretnék eljutni. Gyerekkorom 15.Karácsonyán a kerácsonyfa alól nézett reám üvegszemével elsö fényképezögépem. A hozzá kapott
    filmmel elsö útam a Tettye felé vezetett ahol Romokat örökitettem meg pár fotó
    erejéig csak mert a filmtekercs véges volt. Utánna megindultam a lépcsökön az Irma út mellet felfelé még elértem az Ilonka pihenöt amit lenntröl tekintve ismertem de közelébe még nem voltam. Valami kimondhatatlan nyugalom és szépség
    ami akkor 15 évesen megragadott azonnal pár fotót csináltam melynek lagjobban sikerültje került az újan megnyitott fotóalbumom elsö oldalára, ott is maradt mind végig. A pihenö történetét akkor mög nem is mertem, sajnos kösöbb sem.
    Most 70 év tavlatából találtam rá az imterneten. Ezután számomra csak a pécsi "Taj Mahal"-t személyesiti meg számomra. Talán túlzás de valami mindig mozgatott belülröl ha láttam. Ha az ember elmúlt 80, szabad talán ilyenkép örezni.
    Az alábbiakban a történet amit kár hogy ilyen késön ismerhettm meg, de valamit mindig éreztem. Az mondják a szeretet örökké él, én is igy hiszem.

    https://www.pecsma.hu/top/tragikus-szerelem-halalos-beteg-felesegnek-epult-mecseki-piheno/



    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Ilona pihenő történetét én is olvastam (bár erről a pihenőről most úgy látom, még nem írtam, vagy nem találom, majd bepótolom.) De van sok másik is, pl. ezek:
      Mandulás-Dömörkapu között:
      https://aranyosfodorka.blogspot.com/2018/04/domorkapu.html
      A Tettye-Dömörkapu közti pihenőkről itt írtam: https://aranyosfodorka.blogspot.com/2018/05/kis-seta.html
      A blog jobb oldalán lévő "címkék" között ha a "Mecsek"-re, vagy a "Pécs"-re kattintasz, sok ismerős hellyel találkozhatsz.

      Törlés