2021. május 8., szombat

Félelmetesen gyönyörű

Innen hoztam a nem mindennapi videókat:
https://www.idokep.hu/hirek/hatalmas-lavaszokokut-es-porordog
2021. május 6.

Mozgalmas volt a szerda reggel Izlandon: méretes lávaszökőkút és porördög alakult ki a Geldingadalir völgyében.
Látványos vulkanizmus zajlik az izlandi Geldingadalir völgyében. A völgyben lévő aktív (5-ös számú) vulkáni kürtőből hatalmas lávaszökőkutak törtek a magasba az elmúlt napokban. Szerda hajnalban például egy kb. 400-450 méter magasra nyúló lávaszökőkutat örökítettek meg a közeli webkamerák.
A felvételek önmagukért beszélnek, de a látványosságok nem értek véget ennyivel. Pár órával később egy impozáns porördög alakult ki a vulkán közelében, ami pár száz méter magasba kavarta fel a felszíni port. Létrejöttében nagy szerepet játszhatott a pár órával korábbi lávakitörés, ami forró vulkáni törmelékkel terítette be a környéket. A porördögök kialakulásához éppen erre van szükség, mivel az erősen felmelegedő felszín felett hirtelen lecsökkenő légnyomás kelti életre ezeket a tölcséreket. További érdekesség, hogy az éjszakai felvételeken láva tornádókat vagy lávanádókat is megfigyelhetünk.


 

Az Izland délnyugati részén fekvő Fagradalsfjall-hegyen március 19-e óta tart a vulkanizmus. Azóta több hasadék és kürtő is megnyílt a területen, melyek ontják magukból a lávát. A kiömlő majd megszilárduló kőzet már több mint 1 négyzetkilométeres területet borít be.


Félelmetes, de azért közelebbről is megnéznék egy működő vulkánt...



2 megjegyzés:

  1. Fantasztikus felvételek! Köszönet a bátor fotósoknak, filmeseknek. Nem mernék ilyen közel menni a "tűzhöz"... Én is megnézném, de igazából nem is tudom, hogy honnan, milyen irányból merném? Mert ugye, még a repülő is lezuhanhat. Lehet, hogy negatív vagyok?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No, azért én se a "rárepülést" gondolom, de a közelében, ahol más bátor pilóták mégiscsak járnak, azt azért kipróbálnám. Egy kialudt vulkán fölött is szívesen köröznél egy helivel...

      Törlés