2023. augusztus 7., hétfő

Bab

 

Pakoltan a spájz-szekrényemben, kezembe került az egyik babos üveg...
Jutott eszembe: kíváncsi lennék, egyedül vagyok-e azzal az elgondolással, hogy a boltban vásárolt babot előbb be kell tenni a mélyhűtőbe, s csak az után lehet tovább-tárolni. Nézetkülönbségem akadt ugyanis e témában egy kedves öreg barátnőmmel, aki szerint ez manapság már teljesen felesleges, mert a boltban árult babok úgyis össze-vissza vannak kezelve, biztos a zsizsikek is ki vannak már rég irtva belőle…
Hát lehet, hogy neki van igaza, bár én a zacskóján semmiféle kezelésre utaló nyomot nem láttam…
Én ezer éve így teszek, vagyis egészen pontosan azon esemény óta, amikoris a babos-üvegem (mindig ebben tartom, pont fél kg. fér bele és a csavaros tető is megvédi szerintem attól, hogy belemásszon valami) – szóval azóta „hő-kezelem” a babot, mióta egyszer valami szörnyűség történt. Az üvegben több volt a zsizsik, mint a bab…nagyon utálatos volt, s akkor fogadtam meg, hogy ilyet soha többé nem akarok látni !!!
Azóta én minden alkalommal, ha babot veszek, kiterítem egy tálcára, először átválogatom, majd tálcástól beteszem a mélyhűtőbe. Másnap kiveszem, megvárom, amíg megszárad, és csak akkor teszem a babos-üvegbe. Azóta, hogy ezt a procedúrát végigcsinálom, még soha egyetlen szem bab nálam nem romlott el.
Lehet, hogy manapság már „hivatalból” tényleg kezelik, s én feleslegesen dolgozom vele – de nem zavar.
Biztos, ami biztos.

Kihagyhatatlan  kedvenceim egyike

8 megjegyzés:

  1. Én a piacon szoktam megvenni a babot, lencsét, de azt is mindig beteszem a fagyasztóba, egy-két napra. De még a rizst és a grízt is így szoktam "hőkezelni". Aztán mindegyiket én is fémtetejű csavaros üvegben tárolom, ahova kintről semmi nem tud bemenni.
    De mást, amiket nem fagyasztok le, azokat is így üvegben tárolok, pl. a zabpehely, kukoricadara stb...Ha mégis kikel valamelyikben hivatalan vendég, az csakis a bolti vagy raktári tárolás során kerülhet bele, és amikor megveszem, már akkor hozom haza...
    Ha jól látom babsaláta az egyik kedvenced 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rizsből, grízből zabpehelyből, kukoricadarából viszonylag kevesebbet használok, ezeket nem, de a lencsét is le szoktam fagyasztani. Nem tudom miért, de pl. a sárgaborsót nem...(?kiérti ezt?) És ezeket mind csavaros tetejű üvegben tartom. DE !!! Mivel a kenyeremet magam sütöm, liszt mindig sok van itthon - na, azt mindig lefagyasztom - ezt elfelejtettem fentebb megírni. 10 kg-ként veszem, hiszen kell, hogy mindig bőségesen és biztonságot jelentő mennyiség legyen itthon.

      Törlés
    2. Az ételmoly petéje már a gyártás során bekerülhet, nemcsak a raktárban. Ez a legnagyobb tisztaság és az összes szabály mellett is elkerülhetetlen. Nem az élelmiszer iparban dolgoztam, de jártam ilyen gyárakban és a spektrumon is volt egy "Hogyan készül" sorozat, azért tudom. - Helga

      Törlés
    3. Szóval szerintem jó, célszerű a fagyasztás. Ha volt benne valami , hát legalább megdöglött... :-)

      Törlés
  2. Én is beteszem a fagyasztóba, de én nem vagyok ennyire precíz, hogy másnap kivegyem, csak amikor eszembe jut. Igaz, én majdnem annyi idős vagyok, mint te (minusz 7, az már semmi ebben a korban)- th

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony jó dolog ez a fagyasztó, én el se tudom képzelni nélküle az életemet. A rendes hűtő feletti kicsi rekesz nekem kevés lenne, az egy személyes háztartásomat egy 250 literes nagy fagyasztóval "üzemeltetem".Nem érhet meglepetés és ez rettentően jó érzés.

      Törlés
  3. Általában én nem boltban veszem a babot mert az sokkal nehezebben fő meg .Bolt előtt árul hétvégén kistermelő attól szoktam venni és én is is üvegbe tárolom. Ha neked ez a módszered bevált ne változtassál rajta !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen. marad a módszer - lásd válaszomat fentebb Katalinnál.

      Törlés