2023. augusztus 15., kedd

Egy kis föld-történelem

A napokban, ahogy egy régebbi, geológiai anyag után kutattam a neten, térképeket és leírásokat nézegetve, egy érdekes dolgot fedeztem fel. Előrebocsátom és kihangsúlyozom, nem vagyok geológus. Egy kíváncsi öregasszony vagyok, és felfedezek dolgokat – melyekre könnyű azt mondani, hogy hülyeség.

Még csak meg se sértődőm. Mindegy, én érdekesnek találtam a „felfedezésemet” – akkor is, ha semmi, de semmi jelentősége nincs.

Régi anyagaimat rendezgetve találtam egy térképet is, némi széljegyzettel... Igen, valaha érdekelt a geológia, - jobban mint mostanában - bár a természet dolgai most is fontosabbak számomra, mint a politika, vagy hogy mennyi lesz a benzin, vagy a liszt ára...

Nézegettem ezeket a képeket és elgondolkodtam, egymás mellé téve őket...
És ugyan fogalmam nincs, hogy a 130 millió éves vulkánokkal mi a helyzet ma, de szerintem ezek valahol Paks alatt vannak/voltak. És én is tudok kisebb nagyobb vulkáni maradványokról pl. a magyaregregyi völgyben....pedig hát se közel se távol ma vulkán, ugye....

Hangsúlyoznám, én semmihez se értek, de azt tudom, hogy a világ tele van meglepetésekkel – és szerintem bármi, bármikor, bárhol  megtörténhet.
Na de ezt, sőt ennél sokkal többet  bizonyára azok a geológusok  tudtak, akik anno a  terület földtani felmérését végezték.
Én csak azért írtam róla, mert érdekes egybeesésnek találtam.
És néha olyan meglepő dolgok tudnak történni….
Szerintem a dínók se tudták, hogy közel a vég....aztán mégis kipusztultak.


A piros x-ek jelölik a kritikus területet.


Ezt az alábbi kis aranyos tüskés képecskét meg csak azért tettem ide, hogy látható legyen: ilyen előzmények vannak Földünk történelme során  és egyáltalán nem valószínűtlen, hogy (előbb utóbb) jön a  hatodik "világvége". (Olyan nagyon nem is bánnám - hátha jobb lenne utána minden....)
Részletek itt(is): 
http://mediapanda.blog.hu/2014/10/17/a_foldunk_ot_legnagyobb_tomegkihalasa

"Ami az embert illeti, egyelőre még nem biztos, hogy a jelen dinoszauruszai vagyunk. Csak tartunk afelé. A megoldást valószínűleg nem a 21. század ragyogó biotechnológiája által előállított fantasztikus élelmiszerek jelentik majd, hanem a népesség létszámának nagymértékű csökkenése. Ennek hiányában mi is bekerülhetünk oda, ahol már úgyis nagy a tömeg: a Holocén Parkba." 




Utóirat: amúgy meg - szerintem - senki se tud biztosan semmit. A tudósok se... Szóval, nyugi... Hátha mégis megússzuk...mi - öregek - nagy valószínűséggel...





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése