2024. szeptember 13., péntek

A kék zónák titkai

Ezt a cikket tegnap találtam, érdemes elolvasni:  

https://green.hu/cikkek/hosszu-elet-4-titka-nyomaban-ezuttal-komolyan

Mi is a "kék zóna": A „kék zónák” azok a területek, ahol az emberek között a százévesek aránya az átlagnál jóval magasabb.

Az amerikai kutató, Dan Buettner öt ilyen kék zónát vizsgált meg: Okinawa (Japán), Szardínia (Olaszország), Ikaria (Görögország), Nicoya (Costa Rica) és Loma Linda (Kalifornia, USA). Ezeken a helyeken az emberek nemcsak hosszabb életet élnek, de egészségesebb életet is. Négy egyszerű következtetésre jutott, amelyek segíthetnek mindannyiunknak.

Gyakorlatok a mindennapokra: cél a hosszú élet – a minőségi időskor

Egészséges étkezés: Próbáljuk ki a mediterrán diétát, fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt, és kerüljük a feldolgozott ételeket.
Természetes mozgás: Sétáljunk többet, végezzünk kertészkedést, vagy találjunk olyan tevékenységeket, amelyek természetesen beépíthetők a mindennapjainkba.
Életcélok: Tűzzünk ki rövid és hosszú távú célokat, amelyek motiválnak minket, és adnak értelmet mindennapjainknak.
Közösségi kapcsolatok: Ápoljuk baráti és családi kapcsolatainkat, vegyünk részt közösségi eseményeken, és támogassuk egymást.

Már ezekkel az apró változtatásokkal is sokat tehetünk az egészségünkért és a hosszú életért. Ne feledjük, hogy minden kis lépés számít, és már azzal is sokat tettünk, ha néhány ilyen egyszerű szokást beépítünk a mindennapjainkba.

Míg ezt a szöveget leírtam, ez a dal ment a rádiómban.  Szeretem, ezt is ide csatolom: 


2 megjegyzés:

  1. Szerencsés aki arrafelé él....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd a következő életünkben...ha ugyan lehet válogatni, hogy hová szülessünk....

      Törlés