2024. szeptember 1., vasárnap

Ha én gazdag lennék.........

...házhoz rendelném magamnak a "pacsi" kupoláját... Hogy ez micsoda ? Itt megnézheted: 

https://pacsi.hu/ 

Elég régen "csillagászkodtam" itt, pedig NINCS nap, hogy kora hajnali ébredésem második lépése ne az udvaromba vezessen és ne nézzek ámulva és gyönyörködve az égre. És akkor bejövök, és azonnal bekapcsolom a gépet, előkeresve kedvenc térképemet és skicceket készítek magamnak (amit aztán egy idő után eldobálok, mert írok újakat).

Ilyesmikre gondolok:

Kis térkép arról, hogy az adott napon ki hol állt reggel ötkor.....

Lehet, hogy én nem vagyok egészen normális - de miért is ne lehetne egy öregasszony alig-eseményes életében örömforrás a hajnali csillagos ég ???

Mert hát vagy két hete is mennyire örültem... mert a szomszéd ház teteje mellett/fölött egyszer csak ismerős kép tűnt fel. Itt van, újra itt van !!! - gondoltam...igen újra látható hajnalban már az Orion... A második kis fecnire gyorsan fel is rajzoltam,  viszonylagos közelében pedig ott sorakozik a vöröslő Mars, a sokkal kisebb, de azért  fényes Jupiter és picit  távolabb (mint a rajzomon látszik) a fogyó Hold sarlója.... Szekeresben a Capella, Bikában az Aldebaran, Kis kutyában a Prociron világít élénken...

Nos én biztos nem vagyok egészen komplett - de én annyira, de annyira örültem  Orion barátomnak.  És akkor próbáltam megkeresni gyorsan a nyári csillagképek "maradékát", de a "nagy nyári háromszögből" már semmit se láttam, csak Cassiopeia W-je  ragyogott még a házam teteje fölött....(A második képen jobb oldalon, felül.)

Hát szóval boldog voltam...Milyen szerencse, hogy ismeretséget kötöttem a csillagos éggel...ha emberek nincsenek is a közelemben, a csillagaim mindörökre velem maradnak.


És ez egy közeli a minden nap megfigyeltekről - biztos nem látja más, csak én, de a fenti kis cetlin ugyanez van "lerajzolva"  az én primitív változatomban:


Panasz-szavam nem lehet...enyém az egész csillagos ég.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése