2024. szeptember 20., péntek

A pellérdi halastó

Barátnőm meglepetésképp elvitt Pellérdre, mely településen évtizedek óta csak átszáguldottam - Drávasztárára menet - és csak egyszer álltam meg szobrokat fotózni...De a parkot, a kis tavat nem néztem meg... 
Nos tegnap ez volt a program - ám mivel "meglepetés út" volt, nem vittem fényképezőt, így most a barátnőm fotóival dicsekszem...Gyönyörű, csendes hely, az az érzésem, fogok én még ide "kijönni" - hisz Pécshez nagyon közel van, de a város zajától és mindenféle zajtól elég messze.
Ha valaki nem járt még itt és a közelben lakik, érdemes egy délutáni sétára eljönni ide...

 





Pellérd története a római korig nyúlik vissza, első írásos említése egy 1305-ös oklevélen Pelerdként történt.

A település több szempontból is az “Elsők” között szerepelt: 1690-ben selyemgyár kezdte meg működését Pellérden, és a források szerint hazánkban innen indult és terjedt el a selyemhernyó-tenyésztés.

Baranya első gőzmalma is Pellérden épült fel 1840-ben, és a sósborszesz feltalálója, Brázay Kálmán is a településhez kötődik, mivel 1887-től ő volt a 2750 holdnyi pellérdi uradalom tulajdonosa.

A romantikus Brázay-kastély – amely napjainkban oktatási intézménynek ad otthont – parkja ma a település közparkja.

https://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/itthon/a-pellerdi-brazay-kastely-meses-parkja-ahol-elmeny-a-pihenes/


4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó fotók, egy nagyon szép helyről! Békét, nyugalmat áraszt, amiből mostanában oly kevés akad... Jó hogy elmentetek ide, most hogy nincs már a nagy meleg, lehet újra kirándulni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira jól éreztem ott magam, hogy biztos ki fogok még menni idén ide. Nincs messze, akár egy csendes délutánt is el lehet itt tölteni.

      Törlés
  2. A Potykában is jártatok, egy jó halászlét vagy harcsapörköltet megkóstolni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, most csak a tónál figyeltük a pecásokat. Azt mondta az egyik - nem tudom igaz-e - hogy nemrég a tóból egy öt kilós halat fogtak ki...hát lehet....bár azért nem olyan nagy az a tó...ennek a pecásnak is csak két, olyan kiló körüli hala volt csak.

      Törlés