2024. szeptember 22., vasárnap

Ismét csak a magam örömére....

10 kemény munkaóra eredménye ez az alábbi videó, vagyis inkább fotó - mert hát ez egy csoda-kép az Andromeda galaxisról. (:-) Nem én csináltam!!!) 

Az én "csillagfigyelő" udvaromból csak nagyjából tudom meghatározni a helyzetét...és hát ugye nincs távcsövem se, ezért aztán "igazából" én még nem is láttam.... Nem baj. Tudom, hogy van, tudok róla sok mindent, és ez épp elég is nekem. (Egyszer egy ismerősöm elment a Zselici Csillagparkba...és dacára, hogy tudott a szenvedélyemről se nem hívott, hogy velük menjek, se nem mesélt róla, aztán egyszer "elszólta" magát....Így van ez... a dolgok mindig kiderülnek. Én pedig őrizgetem a tüskét a lelkemben....) De nem baj a csillagokat tőlem senki el nem veheti....Ha kicsinek látom őket, akkor kicsinek látom. De látom !





Az Androméda-galaxis vagy Androméda-köd egy spirálgalaxis az Andromeda csillagképben. Távolsága a Naptól 2,5 millió fényév. A hozzánk legközelebbi extragalaxisok egyike, a Lokális Csoport legnagyobb tömegű galaxisa, csak a Tejútrendszer körül keringő törpegalaxisok vannak közelebb nála. 





Nehéz elmondani, milyen érzés, hogy én "LÁTOM" (=felismerem) ezeket a csillagképeket az égen. Életem egyik nagy adományának tartom....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése