2024. október 21., hétfő

A "pékáruk"

(A tegnapelőtti téma folytatása - kis kihagyással...) 

Aki hosszabb ideje olvassa (esetleg?) a blogomat, az tudja, évtizedek óta magam sütöm a kenyeremet. Azt is írtam már, hogy nyáron, amikor a kenyérsütéssel a mini konyhám hőmérséklete maximálisra emelkedne – hát akkor mégiscsak „bótit” veszek. Most épp nem azt akarnám taglalni, hogy a boltokban kapható 30 féle kenyér (harminc féle áron) – és nekem a kipróbáltak zöme nem is ízlik. Igaz, a legdrágábbakat megvenni nem volt lelkiismeretem, mert nem adok lisztért meg vízért annyit, amennyi az árcédulájukon van, akármilyen extra néven is nevezik őket… De „rendes=hagyományos” egy kilós kenyeret azért már vettem…És akkor itthon minden esetben utolért a „meglepetés” – pedig nem egy boltban vásároltam a kenyereket….Szóval a meglepetés az, hogy a kenyér „súlytalan”…és a szádban ragacsossá válik….

Ha az én kenyeremből vágsz le egy szeletet, az biztos nehezebb, mint a formára kétszer akkora bolti, de ha beleharapsz, nem ragad a fogadhoz, hanem rágható és lenyelhető.

Nem szoktam másféle pékárút venni, mert a kifli, zsemle ugyanilyen ócska…De most kaptam fél kuglófot a szomszédasszonytól… Na, ilyesmit magamnak nem szoktam sütni, még örültem is. És ma reggel kakaót főztem, és levágtam két szeletet a kuglófból….Már a szeletelésnél is gyanúm támadt…. Aztán a vajat jóformán rá se tudtam kenni  és amikor beleharaptam, azt hittem, vajas levegő került a számba…  Megint az a „testetlen”, mégis összetapadó és ragacsos érzés uralkodott el a számban – mint némelyik kenyér esetében…

Hát szerencse, hogy ez a kuglóf egy fillérembe nem került – mert igencsak sajnáltam volna, ha én ezért pénzt adok…Na nem, soha, soha az életben ilyent én venni nem fogok. Ha nincs kedvem/türelmem olyan sütni, amilyent a Nagymamám csinált (nem ettem ezer éve) – akkor már soha nem fogok igazi kuglófot enni…


Szemre szép, még az íze is elviselhető  - na de az állaga.....

U.i. Csak legalább azt tudnám, hogy ezek a gyári készítmények miért ilyen fertelmesek ? Mi van, vagy nincs bennük, amitől ilyenek lesznek ? És vajon az emberek miért veszik ezt meg ?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése