2024. október 24., csütörtök

Pécs Melinda Park

A mai napra is jutott felfedezés: nem tegnap épült ez a park - viszont (talán szerencsémre) nemrég újították fel és most egy szépen rendben tartott, kellemes területet ismerhettem meg. Igaz, tőlem messze és nem hinném, hogy ide fogok járni sétálni, vagy játszani, de ettől még elismerem, az itt lakóknak biztos öröm a léte.

https://baranyai-dombsag.blogspot.com/2023/12/varosi-seta-pecsett-melinda-parkban.html  bogból hoztam a történeti ismertetőt: 

"A Melinda park helyén az 1870-es években még lőtér volt, a ma is látható sáncok és földhalmok innen származnak. Ez a terület volt még a Szigeti városi legelő, ahol több gémeskút is állt egykor. Korábban itt dögtemető is működött, a terület másik neve a Döghányó dűlő volt a 19. században. A területtől arrébb, de légvonalban nem túl messze, egészen a közelmúltig utcanév is viselte az egykori létesítményt. 2000-ben az önkormányzat lakossági kérésre megszüntette a Verseny utca közelében levő, közútként sem működő terület nevét.

A 20. század első felében a Pécsi-vizet szabályozták, mocsaras síkságát lecsapolták. A családi-házas „öreg” Kertváros 1930-tól épült, míg a panel lakótelepek építése 1972-től kezdődött meg és eltartott az 1980-as évek végéig.

2023-ban igazi ékszerdoboz lett a megújult Melinda park. Évtizedek óta nem volt olyan volumenű fejlesztés itt, mint amilyen most, a Pintér János Parkmegújítási Program keretében. Modern játszótér, tűzrakó helyek és városi tanösvény várja a kilátogatókat. Szinte arborétum hatását kelti a gyönyörű park. A dél-nyugati részén egy bekerített kutyafuttató is van."

Nagy előny, hogy van hely az autó parkolásra - nem elhanyagolható tényező ez manapság. Az egész parkban a zöld dominál - vagyis füves a terület, nem kavicsos-aszfaltos, de az utak karbantartottak, járhatók. Vannak sportolásra, játékra alkalmas helyszínek, lehet itt kisebb társaságoknak bográcsozni, piknikezve eltölteni egy szabad-szombatot - a felnőttek elücsöröghetnek, a gyerekek játszhatnak. A magamfajta meg sétálhat.                              Őszintén mondom, engem különösebben nem vonzottak a gyerekmászókák és egyebek - mert azokat már sosem fogom kipróbálni. Viszont ! A terület nyugati fele olyan, mint egy dzsungel, vagy nem is, azt hiszem ezt hívják "park-erdőnek". Ugyanis erdő - a maga szépséges természetességében, de azért látszik rajta, hogy 90 %-át nagyonis kézben/rendben tartják, kaszálják, a fás területeket megtisztítják. És mivel az ősz kellős közepében járunk, itt készültek (szerintem) a legszebb színes fotóim.

Mivel más érdekességről nem tudok írni, jöjjenek a képek: 















Képek a "park-erdőből":










Ui.: azt nem tudtam kideríteni, miért "Melinda" park.  "Csak" azért, mert a Melinda utca mellett van......


2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól tetted, hogy ellátogattál ide. Nekem nagyon tetszett a terület minden szempontból és az itt élő fiatal családok is nagyon megkedvelték. Nagyon fontos hogy a panelrengetegben is legyenek ilyen zöldfelületek. Kertvárosban nincs sok, csak a Malomvölgyi-parkerdő és a tavak de az távolabb a lakónegyedtől.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A "játszóteres" részt nyilván használják a gyerekesek, és jó volt látni, hogy ilyen szép tiszta, rendezett - de az a "hátsó" erdőrész, hát az valami gyönyörű volt most !!! Igaz, ez esetben az ősz csodás színei sokat jelentettek....

      Törlés