2024. október 20., vasárnap

Élni veszélyes....

Sajnos nem tudok minden nap szépséges virágfotókat közzétenni....Néha elgondolkodom bizonyos dolgokon - ámbár nem is tudom, van-e értelme....? És bocsánat, ha kissé "hosszú" lett a mai eszmefuttatásom....Hogy az alábbi állítások menyire igazak, vagy se, azt én nem tudom, de hajlok afelé, hogy elég sok bennük az igazság:

"...A leghajmeresztőbb feltételezések szerint három évtized alatt akár 80 százalékkal is csökkenhetett a gyümölcsök és zöldségek vitamin- és ásványi anyag-tartalma, a szakértők szerint azonban nagy hiba ennyire általánosító kijelentést tenni, a válasz ugyanis sokkal összetettebb erre az érdekes kérdésre.

A csökkenés mértéke nagyban függ például a górcső alá vett gyümölcs vagy zöldség típusától, és az sem mindegy, hogy melyik tápanyag mennyiségét vizsgáljuk. „Az utóbbi években valóban jelentősen csökkent a kalcium szintje a brokkoliban, a kelkáposztában és a mustármagban, akárcsak a kukoricában, a babban, a karfiolban vagy az uborkában található vas mennyisége...... 

...A gabonákat illetően sincs jó híre a szakembereknek: a Scientific Reports szaklapban közzétett 2020-as kutatás szerint 1955 és 2016 között 23 százalékkal csökkent a gabonafélék proteintartalma, amivel egy időben számottevően alacsonyabbá vált a bennük rejlő mangán, vas, cink és magnézium mennyisége is.

Ezeknek a kedvezőnek semmiképp sem nevezhető változásoknak a hátterében több tényező is áll. Kiemelt szerepe van azoknak a modern növénytermesztési eljárásoknak, melyek elsődleges célja az, hogy minél nagyobb mennyiségben termesszék a zöldségeket és a gyümölcsöket, háttérbe szorítva a minőséget......

Azt, hogy mekkora mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat a zöldségek és gyümölcsök, illetve hogy mennyire lesznek zamatosak, nagyban meghatározza az éghajlat is. A légkörben megemelkedett szén-dioxid mennyisége kedvezőtlenül befolyásolja a növények fotoszintézisét, ami meghatározza azok tápanyag-felvételét és -összetételét."

https://nlc.hu/baba/20241011/nemcsak-az-izuk-a-vitamintartalmuk-is-mas-a-mai-gyumolcsoknek-zoldsegeknek/


A képet innen hoztam: https://scitec.hu/az-ajanlott-zoldseg-es-gyumolcsfogyasztasrol-elonyeirol-a21453  de érdemes elolvasni a cikket is !

Nos, őszintén szólva nekem fogalmam nincs, hogy mit is tehetnék a saját egészségem megvédése érdekében - és igazán mondom, nem  csak a zöldségekre, gyümölcsökre gondolok....

És akkor most mit csináljak ? Növeljem a gyógyszeripar már eddig is horribilis hasznát azzal, hogy mindenféle vitamint és kiegészítő szereket szedek-veszek ? Tényleg nem tudom, mi lenne a jó megoldás....

Van tipped ?

(Csak zárójelben: már megírtam, de mert azt gondolom egy napra elég ennyi "nyafogás" - a másik "témámat" majd holnap adom közre...Ugyan semmit nem érek el vele, mert ha el is olvassa pár ember, többnyire nem mond véleményt egy kommenttel... és ha mond is: ugyan már kit érdekel egy bolond öregasszony világgá-kürtölt nyavalygására adott vélemény-nyilvánítás ? ...Még akkor se fontos, ha valamilyen szinten ezek a sorok talán figyelmeztetésnek is értelmezhetők lennének...Na de kinek ? A "következő generáció"(k) ide se néznek, és ha néznének, akkor sem érdekli őket az efféle téma.....Minek önteni vizet a Dunába ? De én azért öntögetek....legfeljebb észrevétlenül elfolyik...)


1 megjegyzés:

  1. Biztos sok igazság van abban hogy más a gyümölcsök vitamin tartalmazó de még az íze is. A termesztők is tehetnek erről, a biotermékek viszont nem a mi pénztárcánkhoz valók. A gyógyszertári vitaminok nekem nem kellenek valahogy nem hiszek bennük mert minden gyógyszernek /ha már gyógyszer/ mellékhatása is van az pedig nem hiányzik.

    VálaszTörlés