2024. október 14., hétfő

Délutáni séta

Nem igazán sétára csábító volt a délután, mégis elmentem kicsit. Csak ide a közelembe, a Marx (alias Wass Albert)utcába. Részben mert nem éreztem magamban többre erőt ( front van, vagy mi ? De én olyan vacakul voltam ma, hogy még...) Szóval csak a közelbe mentem és alig másfél órára, aztán készült 161 kép. Csak néhányat mutatok, nem kell izgulni. Az első az a bizonyos összehasonlító, a Marx úton kivágott fák helyére ültetett fák szép erősödéséről és számomra örömöt adó fejlődéséről. Igaz, az egyik képet nem pontosan onnan készítettem, mit az előző két évit, de nem baj - azért látszik, hogy a fák nőnek...

Ezen kívül találtam egy bokrot, amin (azt hiszem) virágok vannak és nem termés, de fogalmam nincs, ez milyen növény. Ha tudja valaki, kérem írja meg - köszönöm előre is. 

Más hírem nincs...



Kerítések....

Ez valami vastag műanyag lap ! 









Tudja valaki mi ez ? Én nem tudtam meghatározni....

Megérkezett a megfejtés, mindjárt három kedves olvasótól is: ez a "lila bogyó"...Ó  micsoda fantáziadús elnevezés ... :-)    Köszönöm !   

A „callicarpa” név a görög „kallíkarpos” szóból származik, ami nagyjából annyit jelent, hogy „szép gyümölcsökben gazdag”. 

További részletek itt: https://agroforum.hu/szakcikkek/hazikert/a-telallo-kinai-lilabogyo-nevelese/



4 megjegyzés:

  1. https://www.botanikaland.hu/callicarpa-bodinieri/kinai-lilabogyo/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm ! Elolvastam az ismertetőjét, lehet, visszamegyek pár szem termésért és elültetem - egyszerűnek látszik a szaporítása.

      Törlés
  2. Ez lesz a szép lila bogyós bokor:
    Callicarpa (Kínai lilabogyó)
    https://www.kolibrikerteszet.hu/callicarpa_kinai_lilabogyo
    Kellemes sétád lehetett, és hogy a fák ilyen gyorsan nőnek, nem is gondoltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a "megoldást". A fákon én is elcsodálkoztam, amikor előszedtem a régi képeket, és láttam, hogy "csak" ennyi idő telt el elültetésük óta...

      Törlés