2021. január 25., hétfő

Januári séta Orfűn


A meteorológia előrejelzés vasárnap délutánra már felhősödést, sőt havat/esőt ígért, de rögtön ebéd után indulva, gondoltuk, megússzuk. És kimentünk Orfűre egyet sétálni és tényleg megúsztuk...
Ma reggelre megint havas volt a kert...
Egyre inkább úgy látom, az emberek menekülnek a városból, ki a szabadba, ami egyrészt jó, de másrészt meg akkora az autóforgalom a frekventáltabb helyeken, hogy az szinte hihetetlen. Lassan már gondolkodni kell, hogy a Mecsek melyik eldugott völgyébe menjen az ember, hogy ne találkozzon másokkal...

Orfű nekem évtizedek óta "szívem csücske"  olyan jó volt a százszor látott ösvényeken újra végigmenni, X-edik fotót készíteni a Vízfő barlangról, stb...Volt újdonság is, a malom előtt az erdőben egy  sétaút épült, nagyon ügyesen megoldva a problémát, nevezetesen, hogy kikerülhető legyen a rendszerint sáros régi útszakasz. Itt olvashatsz róla és itt vannak képek, ugyanis én ezen a "híd"-on két kutyával is találkoztam és ez úgy elvette az eszemet, hogy elfelejtettem fényképeket készíteni. 

https://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/itthon/a-mecsek-erdejeben-kanyargo-vizfo-tanosveny-orfun/ 

Nem is tudom, mit írjak, "sajnos" ? láttam kankalint is. Most már akkor megvan a tavaszi első három (hunyor: Magyaregregy, hóvirág: Máriakéménd, kankalin: Orfű) - és ezzel aztán egyértelműen bizonyítva érzem, hogy a klímaváltozás itt dübörög a fejünk fölött - hiszen még csak január van és nyílnak a virágok...(ja, a pitypangot és a veronikát Sikondán, ki is feledtem....)

Mindent egybevetve, jó kis séta volt, mutatok néhány képet: 

Az útvonalunk térképen


Ez már az "én rétem" marad mindörökre. Még akkor is, ha megváltozott az elmúlt évtizedekben...

A vízmű átemelőhöz nem köt emlék, de szépnek tartom. A barlang-bejárathoz viszont vannak emlékeim bőségesen...


Ez nem az én fotóm, a fent jelzett cikkből vettem. Az új erdei sétány egy részlete....

Nem tudtuk eldönteni, mi történt itt, én tornádó nyomát véltem felfedezni a durván ki- és letört fákon...

Itt a kankalin, sőt a nyíló mogyoróbarka !



Ezek csak azért kerültek ide, mert szépnek tartom: egy öreg fa "történelmének" egy kis része az évgyűrűkön és egy mostanában kedvencemmé váló zuzmó.

Menjetek ki a szabadba ! Ott még lehet élni !


6 megjegyzés:

  1. Én is a vasárnapi ebéd után szöktem ki egy 2-3 órás kis túrára. Nagyon szép idő volt, aztán az utolsó métereken eleredt az eső, vasárnap estére már havazásba váltott át. Persze mára elolvadt. Olyan rettenetes ez az időjárás változás, és különösen a hőingadozás... Kora délután 12 fok, aztán 30 perc leforgása alatt + 2 fokra süllyedt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az az érzésem, hogy nem lesz ez már jobb, sőt....Én nagyon elgondolkodtam azon a szétdúlt erdőrészen, mert sehol se találtam hírt arról, hogy ott "tornádó" dühöngött volna - viszont (szerintem) minden jel arra mutat. Kár, hogy nem láttad, érdekelne a véleményed.

      Törlés
  2. Ez könnyen megállapítható: ha úgy vannak az ágak letörve, leszakadva, akkor szélvihar, ha fűrész nyoma, és szabályos törzs vagy ágvágások fedezhetők fel, akkor csak az erdőkezelésben szokásos gyérítést végeztek és össze fogják szedni. Nem nézted meg, hogy törve voltak, vagy fűrészelve?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem kellett azt nézni, olyan egyértelmű a dúlás. Ezt nem ember és nem állat csinálta. Csak azon csodálkozom, hogy senkinek nem tűnt ez fel, csak nekem ? Minden szs-ágról írnak az újságok, meg bizonyára a magasságos FB is - és akkor erről senki, semmit ? Hát nem vagyok megzakkanva és berúgva se voltam...Csak nem értem, hogy egy ilyen dolog, tényleg senkit, de senkit nem érdekel ? Senki nem figyel fel rá ? Megyünk bele a világvégébe - szép lassan.

      Törlés
  3. Valószínű engem azért nem foglalkoztatott eddig a kérdés, mert szinte majdnem minden túrámon találkozom ilyen tarolt erdőrésszel, csak valahogy nem is jutott eszembe soha fotózni, de legközelebb én is készítek majd képet, ha ilyennel találkozom. A legjellemzőbb ok a szélvihar, ami okozza. Ha több km-t mész be a Mecsekbe, akkor sok ilyen résszel találkozni. Valószínűleg ezek a fák, gyengébbek betegebbek, és azon a részen erősebb széllökések alakultak ki, ezért történhetett. A Hidasi-völgy és a Hármas-hegyen hatalmas szélviharos pusztítások fedezhetőek fel évről évre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te többet túrázol, és ezek szerint többet láttál - de nem olvastam róla nálad. Én most láttam először és meglehetősen megdöbbentett....

      Törlés