2021. január 29., péntek

Kicsit hosszú, de érdemes elolvasni

 

Van, amikor az ember egy hozzászólást szeretne megosztani. Én is ezért tettem ezt a levelet most ide a „rendes bejegyzések” közé. Igen, igaza van a levélírónak, igaza van a pár nappal előtti bejegyzésemhez kommentelőknek: lehet, kell csökkenteni a műanyagok jelenlétét az életünkben (sok más egyéb, felesleges, káros dologgal egyetemben) ezzel egyetértek. Legyen MINDEN környezetkímélőbb – de ne velem fizetessék meg annak az árát, amit megspóroltak.

És sajnos azzal, hogy én 3 féle szemetesbe gyűjtöm már évek óta a szemetemet – valójában túl sok probléma nincs megoldva. Ha egy városban (maradjunk CSAK ennél) nem mindenhol van szelektív edény és/vagy nem mindenki szelektálja a szemetét – akkor az annyi, mintha a falnak adnánk egy nagy pofont.Azt pedig, hogy az emberek előírás (vagy józan gondolkodás) szerit cselekedjenek  Ádám-Éva óta nem tudta még senki elérni.És félek tőle – előbb tesszük tönkre a Földet, minthogy a környezettudatos magatartás átvenné a hatalmat a világon.

  

Íme a levél, amin érdemes elgondolkodni….

 

„ Olvastam bejegyzésedet a kevesebb festékről, és van róla véleményem,már csak azért is,mert sokáig dolgoztam egy multinak. Igen, tizedgramm festék is számít abban a mértékben, ahogy ők használják, meglepődnél, hogy ezer tonna jönne ki végül. Nemcsak a kevesebb festék számít, de az is egy takarékossági lépés, amit a gépnek nem kell megtennie (energia pl.). Akiknek én dolgoztam, pl. megváltoztatták a logójukat, kivették az egyik színt és világszerte lecserélték a kiadványaikat, levélpapírjukat, stb. Pedig igen nagy cég volt. Megérte nekik.

A tejfeles poharak műanyag tetejének elmaradását kifejezetten üdvözlöm, ócska műanyag, nagy része hulladéklerakóra kerül, árt a földnek, a vizeknek, az élővilágnak a hulladék, gyártása sok energiát és erőforrást emészt fel. Ez pl. olyasmi, ami 100%-ban lerakóra kerülne.

(A magyarok 95% ugyan azt vallja, hogy ők szelektívbe gyűjtik pl. az italos palackokat, de akkor miért csak a 15%-uk van visszagyűjtve? Azt is tudnod kell, hogy az újrahasznosított, újra-feldolgozott műanyag se használható fel, tehát nem lehet belőle valami újat csinálni, hanem mondjuk 15-25% újrahasznosítottat adagolnak a 85-75% új anyaghoz.

Emiatt aztán én a kisebb kupakkal is egyetértek. Minél kevesebb, annál jobb.

Tanácsként azt tudom mondani, hogy 1-200 Ft-ért nagyon jó kis kerek szilikon fedőket, azokat korlátlanul felhasználhatod.

Vagy 30 éve  voltam egy 1-hetes konferencián Olaszországban, ami a hulladékról szólt, hogyan lehetne a gépeket, pl. autó, mosógép, stb. úgy tervezni, hogy könnyen szét lehessen kapni, és részenként újrahasznosítani. Sajnos, mindeddig nem sok valósult meg az ott elhangzottakból.

Félelmetesnek tartom a szemét robbanásszerű növekedését. Nézd csak meg, mit hoz minden áradás Ukrajnából, Romániából ide. Lehet, hogy ezt most nem fogod szeretni, amit írok, de pl. amikor én gyerek voltam, a kutyák és a macskák a maradék ételt ették. Ma már egy európai házi kedvencnek nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint egy egész afrikai családnak, mert mindent konzervként vesznek meg a gazdák, műanyag/fém dobozban, papír tálcán, műanyaggal beburkolva. Van olyan ismerősöm, akik rotweilert tartanak, a kutya 2-szer annyit eszik, mint ők ketten, a nő rokkantnyugdíja a kutyára megy. Hát én ezt őrült túlzásnak tartom. Meg a felelőtlen állattartást is, pl. van ismerősöm, akinek 5 macskája van, mert a nőstény macska ivartalanítására nincs pénzük. Pedig  ha kicsit számolnának, kb. 5-6 hónap alatt megeszik a macskák azt, ami az ivartalanítás ára lenne.

Egyébként az volt a galád nagy átverés, hogy a népet rászoktatták egy csomó dologra, amire nincs szüksége, ma meg úgy érzi, meghal, ha nem kapja meg. Gondolok itt a műkörömre, a textil öblítőkre, a százféle hajkencére, a wc és szoba illatosítókra, pláne, ami elemmel működik és 5 percenként pök egyet, és hosszan lehetne sorolni. Meg arra, hogy mindent dobj ki és vegyél újat. Minden szezonban új divatos cuccok, cipők, ruhák, táskák, telefonok, játékok tömkelege.

Én pl. azzal is egyetértek, hogy az erdőkben ne legyen kint szemetes. Vigye haza mindenki a kiürült palackját, zacskóját, nem üresen el tudta vinni, üresen haza is tudja vinni. Ahhoz csak újabb személyzet kellene, hogy összeszedje, a vadállatok is szétturkálnák, rászoktatná őket a szemét közötti turkálásra, stb.

Én ebben a mai őrült fogyasztói társadalomban minden fogyasztáscsökkentő lépést támogatok és jónak tartok. Meggyőződésem, hogy igazi, a Föld számára is valamit jelentő megtakarítás kizárólag ipari méretekben érhető el. Azt nem tartom jónak, ha 12 helyett 10 db-ot adnak ugyanannyiért, az nyilvánvaló átverés. De az, hogy kevesebb a festék rajta, az mindenkinek jó, még ha közvetlenül nem is tapasztaljuk.”



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése