2021. január 1., péntek

Az év első meglepetése

Mivel pár napja itt a városomban igencsak érezhető volt a földrengés, ma egy kicsit megpróbáltam a témában körülnézni a neten. Első – számomra eddig ismeretlen – információm az volt, hogy itt a közelemben, Kővágótöttösön van földrengés jelző/mérő állomás. Ezek után mindjárt a második meglepetést az okozta, hogy nézegetve az adatokat megállapítottam, hogy nagyon „hánykolódó”, mozgolódó, nyughatatlan ez a kedves Föld alattunk, mert azt láttam, hogy kisebb erejű földrengés szinte naponta van. Be kell valljam, ezen elcsodálkoztam, mert nem gondoltam volna…

Bemásolok ide egy térképet, ami - legalábbis számomra – érdekesség, újdonság volt:
Képek innen: http://www.seismology.hu/index.php/hu/szeizmicitas


A Kárpát-medencében és környékén 456. és 2015. között kipattant földrengések térképe. A szimbólumok nagysága arányos a rengések Richter-magnitúdójával. (Azt nem tudom, hogy 456-ból miképp volt ilyen adat…. ? Ezt a szöveget szó szerint írtam le, a hivatkozott linkről.) 

Ez pedig Magyarország földrengés-veszélyeztetettségi térképe 

A nevezetesebb, nagy földrengésekről itt olvashatsz: http://www.seismology.hu/index.php/hu/szeizmicitas/a-mult-nagy-rengesei

Nem tudom, hová, kinek  kell(ene) címeznem a kérvényt, hogy
Kedves …. !
Szegény Földünk amúgy is nehéz időt él át mostanában, kérlek, kímélj meg minket a rengéseidtől !


6 megjegyzés:

  1. Érdekes dolgokat találtál! Úgy gondolom, ezekből az adatokból kiolvasva, nem vagyunk egy kifejezetten veszélyes zónában. Az a dunaharasztis mozgás durva lehetett, de 50-60 évenként el kell bírjunk ilyet is! Főleg, ha belegondolunk a mostani katasztrófákba, és hogy vannak olyan országok, ahol nagyon gyakran át kell élni ilyen rémségeket! Szerintem jó helyen vagyunk, eléggé kíméletes a Föld velünk!;) Tk. most sem történt semmi az ijedségen kívül. Egy kis figyelmeztetés, a miheztartás végett.;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. (Bocs, ijedtség akart lenni.)

      Törlés
    2. A térképet nézve - ezt gondoltam én is, legalább egy kis előnyünk van abból, hogy Magyarországon lakunk. (Ha már más nem...)

      Törlés
  2. Én is nagyon sok mindent megnéztem, és ajánlom még ezt az oldalt: http://www.foldrenges.hu/plotfiles/lista.html
    Itt naponta teszik közzé a rengéseket, pl. jan. 1-jén is elég sok volt Horvát. o.-ban, igaz csak kisebbek. Ami még érdekes, hogy december első felében Magyarországon is volt több kisebb, különösen Fejér megyét jelzi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnézem, - most hogy kiderült számomra, hogy ennyi rengés közepette élek, elkezdett érdekelni a téma. Hát jobb mint a "C", nem ???

      Törlés