2021. január 22., péntek

Lesz ami lesz ?

Nem az első - remélem nem is az utolsó - cikk Attenborough-ról/val.
Nem rövid, de mindenképp elolvasásra ajánlom És aztán elgondolkodásra. Akinek van kivel beszélgetni, az akár még beszéljen is erről valakivel.

https://qubit.hu/2021/01/14/attenborough-az-intelligencianal-tobbre-lesz-szukseg-most-mar-bolcsnek-is-kell-lennunk

Csodálom, tisztelem őt, de nem tudom mit érezhet ? Elégedett-e azzal, amit elért ? Remélem, hiszen munkássága sokat jelent a természetvédelemnek. De nyilván látja, hogy mi felé megy a világ. Szól is erről ebben a cikkben (is). Nagyon szeretném ha 100 év múlva arról beszélhetnének majd az utódaink, hogy: hallgattunk Attenborough-ra, ezért élünk...





(Zárójelben: ma pl. egy kis időt azzal töltöttem, hogy az életem cselekedeteit jobb és bal oldalra állítva, próbáltam megállapítani, hogy hová is sorolhatom magamat  környezettudatosság szempontjából. Nos, elég nehéz feladat - próbálja csak meg valaki ...Mert vannak tények, helyzetek, melyeken nem nagyon tudok/akarok változtatni - pedig ha megkapirgálom, egészen biztos, hogy ártok vele a  Földnek. Sokat meditáltam ezen a kérdésen. De akkor most életem végéig gyötrő lelkifurdalással éljek, mert .....?   És hiába szelektálom a szemetet, és hiába élek szegénynyugdíjas szinten akkor is pazarlok. (vagy tán épp azért ?)Nem is értem, miért gyötröm néha magamat ezzel....Vagy csak nekem jut ilyesmi eszembe ? ) 


4 megjegyzés:

  1. Szerintem elégedett azzal, amit letett az asztalra. Ő egy percig sem gondolja azt, hogy megváltja a Világot! Azt mondta, kötelessége volt azt megtenni, amit megtett és felhívni rá a figyelmet. Ennél többet nem tehet. Azt hiszem, bőven túlteljesítette! A többi a mi dolgunk lenne, de az már bonyolult. Elakad az egész alap szinten... Pl.: a szomszéd faluban szelektív szemétgyűjtés van, aztán jön a kuka és mindent bedob egy helyre!(?) A vízzel spórolást én is erőltetem, amennyire lehet, de azt veszem észre, hogy iszonyatosan belénk (belém!) van égve a sok pancsolás, tisztogatás címén. Ki kell találnunk mást! Sokszor eszembe jut, minek a papírtörlő, azzal is szemetelünk... minek a pzs, azzal is szemetelünk... Nekem jobb a konyharuha, mosogatószivacs, vagy rongy, vasalt zsepi.. Azt mondják, nem higiénikus... Ki ismeri itt ki magát? Mindenre lehet valamit mondani. Érvek jobbról, balról.

    VálaszTörlés
  2. Képzeld, elkezdtem bal-jobb oldalra írni a jó és a rossz dolgaimat - mármint környezettudatosság szempontjából. Ijesztő...Pedig én (véleményem szerint) még nem is vagyok olyan "kidobós"...Mégis annyi "bűnöm" van, hogy abbahagytam az egyeztetést. Nem nagyon tudok másképp élni. (Pl. autó, pl. gázfűtés, pl. középszerűen laza vízhasználat, stb...nélkül - hogy csak a legfontosabbakat soroljam...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bűnösök vagyunk mind és a "megjavulás" eltart néhány évtizedig, ha nem több ideig!... Addig viszont nem tud várni a természet.:(

      Törlés
    2. Sajnos, én is ettől félek. Bár nekem már majdnem mindegy, de akik itt maradnak ? Féltem őket.(Nem mintha ennek bármiféle jelentősége lenne.....)

      Törlés