2021. január 6., szerda

Hétfő-szerda-péntek


Ha nekem valaki véletlenül a hétnek ezt a három napját egymás után kimondja és nem fűz hozzá semmit, csak azt kérdezi, mi jut eszembe róla, azonnal rávágom: tészta-napok…Nem hinném, hogy ez csak nálunk volt szokás, bár kíváncsi lennék, másnak is vannak-e ilyen tapasztalatai, vagy gyakorlata, netán emléke a múltból.
Nálunk ugyanis ezeken a napokon szinte kivétel nélkül tésztás étel volt. Igaz, a hétfő esetenként kivételt képzett, mert ha maradt valami vasárnapról, akkor azt ettük meg. A péntek vallási okok miatt volt tésztás nap, a szerda meg… hát a szerda meg, mert a kettő között volt. Most belenéztem Takarékoséva (amúgy is gyakran olvasott blogjába)
http://takarekoskonyha.blogspot.com/2018/09/tippek-olcso-heti-menu-ill-egytaletel.html
és mit látok ? A fenti listában bizony nagyon sokszor szerepel legalább hétfőn és szerdán tészta. Egy iskolai menza menü-lapját is megnéztem, itt csak a hétfő a tészta nap, amúgy hús, hús és hús….(jó, van néha hal, de amúgy valamilyen formában biztos, hogy kerül hús az asztalra/tányérba.)

Ez most „csak úgy” eszembe jutott, én nem tudok a kialakult szokásokon változtatni, nem is akarok – de nemrég a tévémben azt hallottam, hogy a Földünk megóvása, jövőjének védelme érdekében kevesebb húst kellene enni. Hát rajtam nem múlik….



Kép innen:  https://receptneked.hu/cikkek/7-nagyon-finom-egytaletel-egy-ora-alatt/  És érdemes benézni erre az oldalra is !





4 megjegyzés:

  1. Nálunk is ez volt a szokás. Hús vasárnap volt, illetve ha hét közben akadt egy pörkölt, akkor másnap a főzelékre jutott még apró maradék, ill. szaft mindenképp, mert azt nagyon szerettük! Én rosszul vagyok a sok hústól és felvágottól, főleg télen bajos a főzés, ha nincs semmi zöld a kertben! Igaz, kapni minden lehet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem igazán értem, miért nőtt meg ennyire a húsfogyasztásunk ? Csak mert van ? Vagy olcsó ? - de hát nem is az - leszámítva az akciókat, amikor nem tudod, kevés pénzért mit is veszel.Vagy mert elterjedt, hogy a "lisztes-cukros" dolgok egészségtelenek ?
      Azt nem tudom, miképp lehetne visszaállni a régi rendre, pedig azt hiszem, fontos lenne. És véleményem szerint nem kell Magyarországon X ezer km-ről behozott gyümölcsöt, zöldséget enni. Na de én aztán semmit se tudok megváltoztatni, max a saját étlapomat tartom kordában....

      Törlés
  2. Régen is és most is gyakran a szűkös anyagiak vittek rá(emlékszem gyerekként sem volt szokás a húst hússal enni) de nem is hiányzik hogy többször együnk húst. A mi hús fogyasztásunk biztos nem emeli az átlag húsfogyasztást:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod Éva, a gondom a következő: a mai gyerekek a menzán nőnek fel, otthon kevés helyen van főzés, és talán már a mai mamák se azt a konyhát ismerték, amit mi. Megváltozik minden - és sajnos semmi sem a jó irányba tart...

      Törlés