2021. január 14., csütörtök

Én már semmit se értek

Semmit se ? vagy nagyon is értek mindent ?

A "C" - amit nem vagyok hajlandó többé itt a blogban leírni -  ragyogó alkalmat ad a világ urainak arra, hogy eltereljék a pórnép figyelmét az igazi bajról, a közelgő komoly gazdasági válságról, ami tán nem is közeleg, hanem már itt is van. Millió részletet lehetne írni, én CSAK MA két dolgot konstatáltam:


Van már 1100.- Ft/kg akciós áron kenyér. (Kérdezem: és tényleg van, aki megveszi ?) 

A másik:


A bal oldalit az ALDI-ban  lehet kapni 299/db áron a jobb oldalit a Metróban 399 Ft-os áron. Hogy a csudában lehet azonos összetételű tej között 100.- Ft árdifferencia ? 

Nakérem erről, meg a holnapi benzin áremelésről kellene inkább beszélni és nem állandóan a "C"-ről. Ami jön, rosszabb lesz mint a "C" volt.



21 megjegyzés:

  1. Na igen, pont így voltam tegnap én is 1 kg " fűstölt pőrc" 1900 ft ,a kenyér és pékárú az egekben és sorolhatnánk????!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De hogy a nyugdíjamat mennyivel emelték, azt még nem tudom. Egy biztos, nagyon ügyesen kell gazdálkodnom - pedig tudom, az enyémnél kevesebb nyugdíjból is meg KELL élni ma embereknek - valahogy....

      Törlés
  2. Miért gondolod, hogy szükség van terelésre??? Anélkül szerinted nem tudják megcsinálni, amit akarnak? Hát, dehogynem...
    Kérdésedre a különbséget illetően: fogalmam sincs, de az biztos, hogy ahány bolt, annyi ár. Régóta így megy. A többi rossz, ami jön, már csak következmény.
    Ja és a kenyeret persze, hogy megveszik! Gyarapodnak az igazán gazdagok és természetesen a szegények, mélyszegények is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudtam én is, hogy nem egyformák az árak (meg a minőség se) - de azért ugyanolyan tej és 100.- Ft árdifferencia, az azért elég meredek...

      Törlés
  3. 3-4 hetente tartok nagyobb bevásárlást. 15.000 Ft. körül, utóbbi időben közelebb volt a 20e-hez. Két hete direkt kevesebb tételt vettem, látva, hogy minden drágább megint. Erre 22 ezer volt. És nem tartott ki 3 hétig, ugyanis ma, két hét után ismét vásárolnom kellett a kisboltban 5 ezerért. (Mert én hétközben csak kenyérért ugrom le 2-3 naponta a kisboltba.) Gyümölcsöt és egyebet pedig a piacon vásárolok hetente egyszer. Jövő hétre esedékes ismét a nagy bevásárlás, ha jól érzem 30 ezret kell bekészítenem. Sajnos egyre kevesebbet ér a havi jövedelmünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És nyilván a te esetedben sincs szó béremelésről...Mindenki érzi/látja - de valahogy úgy gondolom, nem kap ez kellő erősségű hangot. Tűrünk, mint a birkák....

      Törlés
    2. És az én fizetésem semmivel sem emelkedik, sőt amit magam termelek ki, az még talán annyi sem lesz mint tavaly, ha továbbra sem lesznek rendezvények és szabad mozgástér, mert az én munkám ehhez is kötött. És amíg ilyen a helyzet nem remélhetek túl sok jót. Könnyítést ebben az ágazatban semmit sem kaptunk. Azt kell beosztani ami van. De meddig?

      Törlés
    3. Sajnos nem tudok se válaszolni, se használható alternatívát ajánlani. Jelen esetben már az se segítene, ha külföldre mennél - a válság világméretű, nem hiszem, hogy más országokban jobb a helyzet.

      Törlés
    4. De igen, jobb. Angliában dolgozó ismerőseim a fizetésük 80%-át kapják, ugyanígy a hollandok, és a németek is valami magasabb összeget kapnak. Csak itt mennek a százmilliós gazdasági segélycsomagok - természetesen EU pénzből - a haverok zsebébe.
      th

      Törlés
    5. Az itthoni ügyekkel tisztában vagyok - de néha van olyan érzésem, hogy a külföld se mindig "fenékig tejfel." Bár nem tudom....

      Törlés
  4. Igen, megveszik. A fiam is vett a múltkor egy leárazott, tökmagos kenyeret, 30-dkg-ost 750 Ft-os kg árban (sajnálta a kidobástól), De legalább finom volt.
    Ugyanakkor amit a boltok kidobtak, az is felháborító.2 éve ilyenkor láttam egy kecsketartónál (sajtot venni mentünk be), hogy ott volt az avokádó, gránátalma,narancs, dinnye, kivi,káposzta, saláta,alma - kutyabaja se volt. Felháborodásomat alig tudtam palástolni, de megkérdeztem, hogyan éri meg ezeket a különlegességeket a kecskéknek adni. Mondta, kapja a Lidl-ből ingyen.
    A nyugdíjad kb. 4 ezer ft-tal nő majd, de vigasztaljon a tudat, hogy a 2 milliós 60 ezerrel, és a Smitt Pálhoz hasonlatos kiválóságoké akár 150 ezerrel is.
    th

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A legkomolyabban mondom, megérdemelnénk (úgy a földi lakók nagy általánosságban) valami jó pofont a természettől (Jóistentől/nemtudomkitől). Már már tragikus a pazarlás - én is látom, hallom a tévében is. De mi/ki/hogyan tudná a pazarlót rászorítani a normális életvitelre ? Feltétlenül (mindenkit érintő) tragédiának kell bekövetkezni ahhoz, hogy egyesek észhez térjenek ? Hát elég szomorú, de az az érzésem máshogy ez nem fog menni....

      Törlés
    2. undercover: képzeld, én a Lidl-ben megkérdeztem, hogy elhozhatom-e a ládában összegyűjtött kb. 3 fej karalábé zöldjét - az unokák nyuszijának - és nem engedték!Semmi nem vihető ki, nekik kötelességük összegyűjteni - mondta a hölgy. Ezek után az általam vásárolt egy fejről nem szedtem le a leveleket, legalább annyi maradjon!...Na, csak azért írom, mert említetted, hogy a kecsketartó mennyi mindent kapott(?) Ki érti ezt?

      Törlés
    3. Igen, ez is tragikus, hogy tudatosan, készakarva semmisítenek meg hihetetlen mennyiségű JÓ ennivalót. Tudnék mesélni pl. iskolai menza-konyháról naponta kidobott eszméletlen mennyiségű ennivalóról. Hát ezért mondom, megérdemeljük/nénk egy jó nagy pofont és akkor tán a többség (mert nem mindenki !) észhez térne...
      (Bár, néha efelől is vannak kétségeim)

      Törlés
    4. kedves Tyffanylda! Hát ezt én se értem. Nem tudom, a kecsketartó kinek-mije lehetett, de képzeld, még az a cukordinnye is volt, amit ilyentájt árulnak. Vettem is utána egyet, akkor először és utoljára. A kecsketartó nem mondta, hogy lidl, de én ráismertem, mert is szfváron a spárban nagyon fonnyadt vacak zöldségeket árulnak és az aldiban is hasonló a helyzet, ezért járok a lidlbe, mert mi nagyon szeretjük a zöldségeket.
      th

      Törlés
    5. Nem értem én se, miért nem adják oda pl. öregek otthonának. Azzal nem rontják a saját boltjukat,hiszen az öregek otthona sose vesz avokádót, mert nem futja a db-onként közel 500 ft. Így a kidobás és a kecskék helyett nyugodtan adhatnák nekik, vagy egy állami gondozott intézménynek. A kecskék meg egyenek kecskének való ételt.
      th

      Törlés
    6. Én még jól emlékszem arra az időre, amikor a vállalati konyhás a maradék ételt a saját disznóinak hazavihette. Vajon ezt most miért tiltják ? És miért nézik rebbenéstelen szemmel az "illetékesek" hogy elképesztő mennyiségű élelmiszer veszik kárba ?

      Törlés
  5. A moslék hazavitelét eu-s szabályok tiltják. A benne lévő hús, égett olaj,vagy nem tudom pontosan, mi miatt a megmaradt és összeöntöttel veszélyes hulladéknak minősülés akként kell megsemmisíteni.
    th

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérdésem: X évtizeddel ezelőtt ezek a dolgok nem voltak károsak ? A konyhások nagyon jól tudták, mit kell a "moslékba" tenni, nyilván az égett olajat nem oda öntötték...
      Na de mindegy is, nem ez az egyetlen eszement rendelkezés ezen a világon, ebben az országban...

      Törlés
    2. Egy példa: Óvoda 4-5 évesekkel. Egyik alkalommal minden második gyerek meghagyja a tányérján lévő adag felét, harmadát. Ebből összejön 12 kiló maradék. Korábban ezt két vödörben hazavitte a konyhás néni, aki otthon két kis disznóját hizlalta. Beléptünk az unióba, és egyszer csak azt vette észre, hogy holnaptól ezt már nem teheti meg. És nem is meri megtenni, mert saját csapatából is mindig lenne valaki, aki besúgja. Ja és, hiányozna ez a mennyiség abból a tartályból, ami erre van előkészítve, és amiért érte jönnek.
      Amit egy kisgyerek evett délben, az miért lesz veszélyes hulladék délutánra??? Kérdezem én. Józan paraszti ésszel kellene gondolkozni, akkor nem itt tartanánk.
      De elárulom, ha esetleg vki nem jött volna rá, mi miért is történik. Azért nem szabad hazavinni, mert akkor lehetőséged pénztárca kímélőbben nevelgetni jószágaidat. Ha ez a lehetőség nincs, veheted drága pénzért a tápot, takarmányt. Nem lesz gazdaságos, abba fogod hagyni. Ha abbahagyod, te is a multikhoz mész húst vásárolni. Egyetlen cél van csak, megszüntetni az önfenntartást, és a multikra szorulva vegetálni. És még mindig van, aki ezt nem látja...

      Törlés
    3. yessssssssss !!!
      Pontosan ez a helyzet.
      Sajnos.

      Törlés