…a tegnapi kánikulában
immár másodszor álltam neki estefelé almakompótot főzni. Ilyenkor nyáron lehűtve,
nálam akár egy főétkezést is pótol. Ízesíteni szegfűszeggel, fahéjjal és kevés vaníliás
cukorral szoktam.
Történetesen a van.cukor
nálam ugyanolyan dobozkában van, mint a mindennapos használatú kristály cukor. Reggel
benyúltam a szekrénybe, hogy a kávémba az egy kanálnyi cukrot belezuttyintsam –
és amikor a cukor már a kávában volt, vettem észre, hogy nem jó dobozkához
nyúltam….
Gondoltam, akkor most én
feltaláltam a vaníliás kávét.
Hát nem. A neten nézelődve
találtam az alábbi szöveget. Vagyis ezt (sőt, igazi vaníliával, ami számomra
megfizethetetlen) mások is kipróbálták. Ettől
függetlenül az az érzésem, fogok én a jövőben máskor is – már készakarva – van.cukrot
tenni a kávémba.
Finom !
Egy kis vaníliás leírás:
„Az eredeti vanília
(Vanilla planifolia) fűszer nagyon drága, és az utánzatai, habár olcsóbbak,
egyáltalán nem azonosak az eredeti aromával. Az igazi vaníliának az íze édeskés
és csodálatosan fűszeres. A vanília egy dél-amerikai kúszó orchidea fajta. Az aztékok
a csokoládé ízesítésére használták. A spanyolok által került be Európába, és ők
nevezték el vaníliának (a vaina –szóból,- amely köpenyt, hüvelyt jelent).
A vanília virágai zöldek,
gyantásak, és általában a kolibrik porozzák őket. Azokban az országokban, ahol
ez nem lehetséges, ott kézzel történik a megporzás. Így például Indonéziában
is, ahol a világ vanília termesztésének a 80% -a található. A hosszú és vékony
rudacskákat (hüvelyeket) még zölden és nyersen gyűjtik be. A hosszú szárítási
folyamat alatt a vaníliarúd matt színezetet kap, és a hüvely külső részén fehér
vanillin kristályok jelennek meg. A vaníliát a zúzott hüvelyekből vonják ki,
majd alkoholba áztatják, hogy felfogják a teljes aromáját. Ezzel az eljárással
egy nagyon erős vanília koncentrátum készíthető.
A háztartásban
általában az egész vanília rudat használjuk, mert akkor az aromáját direkt a
kristályaiból kapjuk. Felhasíthatjuk, és kiszedhetjük a közepében lévő ragacsos
masszát, amely sötét színű, és tele van apró fekete magokkal. Vaníliát
használunk fagylaltokhoz,
süteményekhez, tésztákhoz, krémekhez, de krémes italokhoz is, mint például
jeges kávé, vagy a meleg csokoládé. Ha a teljes rudat használjuk fel,
akkor jól meg kell szárítani, egy időre félre tenni, és csak aztán
használni. Legjobb, ha zárt edényben tároljuk, úgy, hogy cukrot szórunk rá. A
cukor ugyanis átveszi a vanília aromáját.
Vaníliás jeges kávé
receptje- egyenesen Mexikóból
Hozzávalók 4 személyre:
5 dl frissen főzött kávé
4 evőkanál barna cukor
2 széthasított vanília rúd
tejszín
őrölt szerecsendió
A vaníliás kávé
elkészítése: Öntsük bele a feketekávét egy tálba, keverjük össze cukorral, amíg
feloldódik. Tegyük bele a vanília rudakat. Fedjük le, és hagyjuk hűlni legalább
2 órán keresztül. Ezek után szűrjük át a kávét. Fogyasszuk tejszínnel és
szórjuk meg szerecsendióval.
Nagyon fincsi lehet! Imádom a kávé illatát, de nem ihatok, mert koffein allergiám van... Marad a cikória, ami nem büntetés, de egészen más!:)
VálaszTörlésMagam is Inka kávét iszom, ami szintén híján van a koffeinnek, de ez a vaniliás ötlet biztosan nagyot fog dobni rajta. Köszönöm.
VálaszTörlésMmmmmm.Nagyon jól hangzik.Nemcsak a kávét de a napunkat is fel fogja dobni ez "csipet" vanília:-)
VálaszTörlésMajd tekerjetek le a cikk aljára és ott esik szó kávéról,vaníliáról és egyebekről ! :-) :-)
VálaszTörlésTipp vacsorára
Utókornak : ha már azzal kezdődött, hogy "Az úgy kezdődött,hogy..."
VálaszTörlésÁlljon itt annyi - a végződés ! - hogy ha ma (csütörtök) a világot nem is mentette meg @Aranyosfodorka (...)
viszont engem elszállított a fogorvoshoz ! Kb. 17 óra után...és valamikor (nemrég) haza is értem.
A részletektől - minenkit megkímélnék. f nem fog, hanem íny problémám adódott ] - most pedig áttanulmányozom a felírt és kiváltott gyógyszarokat ! ( a tudnivalókat) - szót sem !- egyik borzalmasabb, mint a másik.
Hagyján!- a számlát (blokkot) meg nem tették be a müa.szatyorba.
A holnapi viszontlátásig... (?) - bár az éjszaka még előttem van...és az injekció még hat... valahogy majd csak lesz !
Az erő legyen veletek ! ( főleg velem)
A fahéjas-csokis sem rossz.
VálaszTörlésa napokban olvastam, hogy aki napi 4-5 kávét elfogyszt az elkerülheti a rákos megbetegedést.
Kérdezem én, ki az akinek a szervezete elbír ennyi turbó-löketet?
Pláne, ha utánna meg szedik rá a vérnyomáscsökkentőt!
@x vacsora ajánla után megkóstólnám én is azt a kávé mellé mellé felszólgált kortynyi szabolcsi almapálinkát.:-)))
Hátha egészségemre vállna!!!!
@x-nek is utókezelésként kis ínygyógyításnak, öblögetésnek bizonyára használna. :-)))