Pár napja a
tejről-írás közben már ez a téma is eszembe jutott, csak nem akartam
összekeverni a dolgokat. De mégiscsak beszélek róla…
Mert
rendben van, hát ne igyunk/együnk tejet. De kérdem én, van-e és ha igen mi az,
aminek a „tisztaságában” kezeletlenségében biztosak lehetünk ? Rendben, nem
eszem félkész és előre gyártott ételféleségeket. De zöldséget csak csak kell enni
– sőt állítólag zömében azon kellene élnünk…
És hol termelődnek ezek a zöldségek ?
Nos, pl. itt
(is): http://www.erdekesvilag.hu/almeria-uveghazai/
ttps://www.publika.md/business-cu-salarii-mari-minunile-din-agricultura-si-afacerea-de-succes-a-unui-moldovean-video_2288911.html |
Megdöbbentő
képek, ugye ? De nyilván senki számára ma már nem ismeretlenek...
Igen, az a
paprika, vagy paradicsom, amit tegnap a Lidl-ben vettél – „készülhetett” itt
is. Soha nem érte napfény, gyökere földet sosem látott, szerintem "normális" levegő sem...Persze nem gondolkodsz rajta, megveszed, mert hát enni azért kell...
És természetesen sorolhatom tovább a dolgokat és valószínű, hogy a
piaci zöldséges petrezselyem-csokra sem "igazi" már.
Vagy nézzük a
gabonát ? Miből lesz a kenyered, tudod ? Szerintem nem csak liszt, élesztő, meg
víz…Hogy nincs a címkére rányomva ? Hát Istenem, biztos nem kötelező… mindent
feltüntetni.
És mi a
helyzet a gyümölcs-termesztéssel ? Itt látható:
(A permetezőgépeket ügyesen álcázták valahol a sorok mögött.)
És errefelé haladunk:
Ez nem vicc, itt olvashatsz róla:
És akkor ma
már nincs is kedvem a várható jövőt – ill. részben a jelent tovább taglalni. Bár, ha "taglalnám" - akkor sem változna semmi.....
Esszük, nem
esszük, nem kapunk mást.
Aranyosi Ervin:
Mű-Vész vers
Mű világban mű öröm,
köröm helyett, műköröm,
csoda, hogy még működöm…
Arcszín helyett, smink a sikk,
erre buknak a pasik?
Mű külsőben, ki lakik?
Mű lélek és művilág,
mű vázában művirág,
mű agyakba nyű, mi rág!
Mű szobrokon, mű véset,
művé lett a művészet,
erre minket mi késztet?
Lassan minden műanyag,
aki gyártja “MŰ”, s hanyag,
mű gépekben, mű agyak!
Műveletlen műsorok,
mű könyvekben mű sorok
mű ételek, mű borok…
Mű világban minden mű,
mert az ember könnyelmű,
sorsa már egyértelmű!
Tényleg megdöbbentő, első gondolatom az volt, hogy ekkora terület már befolyásolhatja azon a részen a klímát is, persze ki törődik ezzel?
VálaszTörlésFöldet sem? én az egyik képen a paradicsomnál látok földet, ez azért egy kicsit vigasztal.
Télen nagyon ritkán veszek uborkát, paradicsomot, a világon semmi íze nincs, inkább a hőkezelés nélküli mindenféle csalamádékat, savanyú káposztát esszük.
A google map-ban keress rá Spanyolországra. Döbbenetes képeket láthatsz felülről....Üsd be pl. hogy el Ejido....vagy cirkálj egy kicsit a tengerparton...vagy másold be azt:
Törléshttp://www.innoteka.hu/cikk/zoldsegtermesztes_talaj_nelkul_szamitogeppel.1001.html
Bizony, van paradicsomtermesztés föld nélkül is !!!Magyarországon is.
Hihetetlen és számomra szomorú...
TörlésUgye ? Amikor először láttam, nem akartam hinni a szememnek - de sajnos igaz....
TörlésMa már nem emlékszem arra,hogy "mit kötelező feltüntetni" pl. a kenyér címkéjén. Amikor nálunk is "bevezetődött," - láttam, nem sok minden változott. Mintha olyasmit is olvastam volna, hogy a szállítólevélen (?) - rajta kell lennie több adatnak is,- esetleg próbáljad meg elkérni a boltban. :-) Lehet,meg lennének lepődve. (2) Ha nem lett volna "hozzászoktatva" a lakosság ahhoz, hogy hozzá lehet jutni (kapható) nem az évszaknak megfelelő zöldség,gyümölcs,- akkor meg minden bizonnyal az lenne a baj ? Nem a témához tartozik, de (szerintem) nagyobb gond pl. az, hogy az alaposan megpermetezett narancs,citrom ...és ne soroljam még miknek - a "gondos tisztítás" ellenére is sokan megeszik a héját ! Persze, ki-ki tegyen és egyen azt, amit jónak gondol !
VálaszTörlésIgen, abban igazságod van, hogy a választék növekedése okozta/okozza a bajokat. Nagyanyáink egészen más étkezési szokások mellett is hosszú életűek voltak, és nem ettek pl. paradicsomot januárban.
TörlésMíg a tejjel nem, ezzel bizony már több a "gondom". Csak aki maga megtermeli teszi igazán jól és tudja mit eszik. (Leszámítva a felülről permetezés eshetőségét.)
VálaszTörlésDe akinek nincs kertje?
Már lig bártam, hogy ismét legyen piac, ahol a közeli termelőink egy héten egyszer árulják termékeiket. Na, de friss zöldségük még nekik sincs.
Berlinben kifejlesztettek egy új zöldségtermesztési irányt, Aquaponik a neve. Halak tenyésztése zöldségtermesztéssel összefogva. Bio-termesztés, mintegy két legyet egy csapásra alapon és ha lenne a közelünkben egész biztos kipróbálnám, támogatnám.
Itt nézhetsz meg róla egy kis videót (a rövidke reklám után... hrrrr)
http://www.spiegel.de/video/aquaponik-gemueseanbau-und-fischzucht-in-berlin-video-video-1579857.html
Érdekes, meg kissé hihetetlen...de nem értek hozzá. Tehát akár tényleg működhet így is a rendszer. Nem esett szó a vízigényről, vagy a használt víz elhelyezéséről, esetleges vegyszeres tisztításáról... - és ugye a víz is az egyre fogyó dolgok közé tartozik.Szerintem nincs is igazán jó megoldás, csak a népességcsökkenés hozhatna eredményt.
TörlésEzt a folyamatot már nem lehet megfordítani. A világnak ez már olyan torzulása, hogy, á... nem is folytatom. Bármi, amit leszedünk, megeszünk, az már nem természetes, és nem teljesen egészséges.
VálaszTörlésEgyetértek.Marad a vadcsalán tea, bodza-lekvár, erdei szamóca...csakhogy 7 milliárdnak ez már nem elég. Rég elromlott ez az egész, szerintem sincs már semmi esélyünk helyrehozni.
TörlésLehet, nagyon cinikus leszek, de én ettől a "bió" izétől ugrok ki a bőrömből.
VálaszTörlésIgen, lehet, úgy termelni, hogy nem alkalmazok vegyszereket, de mi a biztosíték arra, hogy a termelő tényleg nem alkalmaz? Mi a biztosíték arra, hogy a máshol használt kemikáliák nem kerülnek a talajvízbe, nem fújja át a szél a bio parcellákra?
Az ismerősöm áradozott mindig az ízletes házi termelésű zöldségekről és gyümölcsökről. Egyszer elkísértem, amikor a termelőhöz ment vásárolni. Hát, mit mondjak, kicsit leakadtam, amikor megláttam, hogy a hölgy éppen a zöldséges ágyak közötti útra önti a mosógépből leengedett vizet.
PZs
Bizony, az a szomorú helyzet, hogy garancia már csak a magad által megtermelt dolgokra van - na de ez ugye szinte megvalósíthatatlan világméretekben. És jó, én nem permetezem a paradicsomomat, de szórok a földre/be műtrágyát - tekintve, hogy nincs tehenem....Kérdés, hogy ezek után még bió-e az én paradicsomom ? Biztos "bióbb" mint a bolti, de.... szóval nem tudom.
TörlésTeljesen jogos kerdesen PZs. Nem tudhatjuk. Ki vagyunk szolgaltatva. Itt is, ebben is.
VálaszTörlésEz van. Nem lehet már változtatni rajta.
Törlés