Számomra is meglepő újdonságokat olvastam ennek a - szerintem pompás - nyári csemegének a hatásáról. Bemásolom ide, hátha van, aki ide téved és szintén nem tudta ezeket...
A görögdinnye az egyik legkedveltebb táplálékunk a nyár folyamán. Az idény rövid, de ez idő alatt részesülünk ennek a zöldség-gyümölcsnek minden kellemes adományából. Nálunk két fajtáját különböztetjük meg, a piros belsejűt és ritkábban találkozunk a sárga belűvel. A kérdés csak az, hogy hogyan válasszuk ki a jó édes dinnyénket. Van, aki a megkopogtatásra választja ki, más a bajuszt keresi, hogy el van-e száradva. A legtöbben arra esküsznek, a legjobb, ha felvágjuk. Hadd mondjam azt, hogy a dinnyetermelők között nem igazi az, aki nem tudja a kopogtatásával megállapítani azt hogy érett-e. Amilyen jó a dinnye, olyan jót tesz a testünkkel.
Tápértéke: Tápértéke nem éppen megkapó, de ha azt számítjuk, hogy görögdinnyét egy ültő helyben nem csak tíz dkg-ot fogyasztunk, hanem sokkal többet, a szervezetünkbe jutó ásvány több, mint képzeljük. Vegyük csak példának a vasat. Tíz dkg görögdinnye tartalmaz 0.8 mg vasat.
Gyógyhatása: A görögdinnye az a táplálék, amelynek több mint kilencven százaléka víz. Gyógyhatását éppen ez a tulajdonsága idézi elő. Mert ahhoz képest, hogy ennyi vizet tartalmaz, azt hihetjük, hogy csak átfut a beleinken és kiürülünk. Így is van, de nem nyomtalanul fut át. Mert minden, ami nem odavaló, távozik a vérünkből, főleg a savtartalom éppúgy, mint a beleinkből a nem oda való anyag, de legnagyobb tisztító akciót a vesénkben végez a görögdinnye. Fogyasszunk tehát az idényben annyi görögdinnyét, amennyit csak tudunk.
Segít a betegségből felépülni: Egyik leggyengédebb táplálékunk a beteg számára, aki csak most kezdi a lábadozást. Alaposan megtisztítja a vért, serkenti a további gyógyulást az A vitamin tartalmával s minden más ásvány megvan benne, hogy jól érezze magát a beteg. Szinte átmossa a szervezetet és felüdíti.
Tüdővel kapcsolatos probléma: Akár a felső légzőszervi probléma, akár a tüdő hörgőire hárul az inger, a görögdinnyében megvannak az ásványok és a vitaminok, hogy csillapítsák az ingereket. Az A vitamin a nyálkahártyákra hat enyhítőileg, valamint gyógyítja a gyulladást.
Ízületi gyulladás és köszvény: A görögdinnye fogyasztása huzamosabb időn alaposan elősegíti, hogy a vér sav-lúg egyensúlya visszatérjen. Ha ezzel egy időben vigyázunk az egyéb táplálék felvételre, észrevehető haladást érhetünk el az érrendszeri betegségből való gyógyulásban. A görögdinnyelé szinte kimossa a csuklónkat a húgysavkőtől.
Láz: Akár meghűléses, akár reumatikus lázzal állunk szemben, a görögdinnye kálium és más ásványtartalma megtisztítja a vért, az A vitamin pedig meggyógyítja a gyulladásos betegséget, ami a csuklónkban vagy a test bármely más pontján van.
Emésztési zavarok: Emésztési panaszok esetén is segíthet a görögdinnye. Mint általában, a panaszok akkor jelentkeznek, amikor nehezen emészthető étellel tömjük meg magunkat. A görögdinnye víztartalmával olyan nagy teret foglal el, hogy hamarosan telítettnek érezzük magunkat. De ugyanolyan hamar át is esünk a telítettség érzésén, mert a víz keresztül megy rajtunk s a gyomor visszakapja eredeti rugalmasságát. Működésével pozitívan befolyásolja az emésztés további szakaszait, így serkenti a belek ürülését is.
Szervi panaszok esetén: A szervezet teljes átmosásával megszabadulunk nagyobb szervi panaszainktól is, mint a májpanasz, vagy a vesék működésének csökkenése. Ha a máj nagyon le van terhelve, nemcsak a szervezetünk, de egész viselkedésünkből tükröződik, hogy valami nincs rendben. Okunk van arra, hogy a szervezet így reagáljon, hiszen a máj az a szervünk, amelyre a legszerteágazóbb működtetési feladat hárul. A vér kitisztulásával a máj is lélegzethez jut, valamint a májnak kitűnő gyógyszer az A vitamin. A vese a májjal egy időben tisztul meg. A sok folyadék, felhígítja a test szennyét és könnyebb feladat hárul a vesékre.
Kitűnő nyári ital: Ha a nyári melegben görögdinnyét fogyasztunk, a lehető legjobbat tesszük szervezetünkkel. Minden megvan benne, amire a szervezetnek szüksége van a hőségben. Még elegendő só is van, ami pótolja az izzadsággal elveszített ásványt. Van benne jócskán vas, cink kitűnő forrása a magnéziumnak és meg kell azt is említeni, hogy a kalcium, magnézium arány megfelel a felszívódási követelményeknek. Megemlíthetjük továbbá az A és C vitaminokat, valamint a szelént, amelyek együtt antioxidánsok. Ha éppen nagyon akarjuk, vehetünk be egy kiskanál búzacsíra olajat, hogy az E vitamin csatlakozzon az oxigén szabad-gyökök elleni harchoz.
Elkészítési mód: Ha a görögdinnye levét keverni akarjuk más zöldség lével, kicentrifugázhatjuk. De fogyaszthatjuk salátával, vagy éppen a fő étkezések után egy-két órával magában kúraszerűen, naponta kétszer, háromszor, hogy jól átmossa a szervezetet.
Na,tessék, megint tanultam valamit.....
Köszönettel, én is tanultam, ahogy a többi bejegyzésedből és a hozzászólásokból is. Micsoda jó társaság lehetne belőled és a követőkből élőben is. Természetesen így is jó, ez a Szép Új Világ. Üdvözlettel: Krisztina
VálaszTörlés:-) Jó gondolat - én is szívesen találkoznék néhány kommentelő olvasómmal - de 18 éve már elég jól megszoktam ezt a "virtuális" formát és most már maradok is ennél....
VálaszTörlésNálad mindig hallok, olvasok újdonságokat, köszi szépen!
VálaszTörlésA görögdinnyét mi is nagyon szeretjük, de idén még nem is ettünk, csak sárgát.
Én is csak sárgát vettem még idén és nagyon szerencsés voltam, mindkettő nagyon finom, édes volt.Épp, amikor betettem ezt a szöveget, gondoltam rá, hogy legközelebb most egy darab görögdinnyét fogok venni. Jó, hogy lehet feldarabolva is kapni, mert egy egésszel nem tudnék mit kezdeni.
Törlés