Van itt
valaki, aki s.k. tett el télire káposztát ? Mert ha igen, igazán adhatna nekem
tanácsot. MINDEN évben elgyalulom az ujjam – idén is. Egyszerűen nem tudom,
miképp kellene azokat a fránya félbe/negyedbe vágott kőkemény káposztafej-darabokat
a gyalura rátenni.
Így ?
Vagy így
?
Az is
lehet persze, hogy menet-közben forgatni kell (én ezt a gyakorlatot alkalmazom)
– de minden évben a jó éles kis káposztagyalummal egyik ujjamat biztos
meggyalulom, pedig a torzsát csak a legvégén vágom ki belőle. A lepotyogó
leveleket végül késsel aprítom fel, a torzsát meg desszertként elfogyasztom.
A képen
látható kisebb vödörben legyalulva 7 kg káposzta
van. Alaposan megkeverve sóval, borssal, babérlevéllel, kevéske csöves
paprikával, kicsi köménymaggal (idén nem volt birsem, azt is lehetne bele
tenni), vagy állítólag kukoricaszemekkel lehet sárgábbá varázsolni. (Ezt még sosem próbáltam.) 1 kg gyalult
káposztához 3 dk só kell. Jó alaposan összekeverni és az edénybe belenyomkodni,
de nagyon erősen, olyan erősen, hogy már a nyomkodás közben levet eresszen.
Aztán jön az igazi trükk.
Egy abszolút
jól záródó nylonzsákba vizet tenni, szárát jól bekötni, (én a biztonság okáért
ezt a vizes-zsákot még egy másikba is beleteszem) – és ez kerül a káposzta
tetejére. (Részben, hogy lenyomja, részben, hogy a levegőtől elszigetelje.) Majd
a vödör tetejét rápattintom. Így marad -
a tárolás hőmérsékletétől függően - pár hétig. Ha melegben van, gyorsabban
érik. 3-4 naponta belenézek, ha szükséges, vizes ruhával áttörlöm a zsák alját
ill. a vödör oldalát. És amikor elkészült, amikor megfelelően savanyú, akkor
nekiállok és eszem. Eszem, eszem… Nyersen, főve, levesnek, húsosan, mindenhogyan.
Aztán amikor
eltelek vele, bedobozolom és mehet a mélyhűtőbe. Kisebb, nagyobb adagokat rakok
el, és aszerint veszem elő a dobozokat, hogy mit szeretnék, csak nassolni a
zsíros-kenyérhez, vagy egy jó kolozsvári-káposzta-főzéshez való nagyobb adagot.
A
káposzta akciósan T..CO-ban 70.- Ft/kg
volt. A savanyú-káposzta a piaci kofáknál most 260.- Ft/kg.
No
comment.
Kiegészítés:
pár szó a babérról. Vettem egy zacskóval. Az van ráírva, hogy tartalma 5 gramm.
(Ezt nem tudom ellenőrizni, mert nincs patikamérlegem) 15 babérlevél volt egy
hatalmas zacskóban. Ez is az átverés egyik formája. Azt hiszed, vettél egy nagy
zacskó babérlevelet és otthon derül ki, hogy csak pár db. van belül…. ez biztos nincs 5 deka...
Ehhez sem értek, de pl. (állítólag) kapható őrölt babérlevél is (?) 20 g 155 Ft (pontosítandó)
VálaszTörlésFeltételezem, ne javasoljak káposztareszelő gépeket (bár lennének) viszont szánj rá egy kis pénzt és vegyél valamilyen kesztyűt. Többféle is van, valamelyik bizonyára legalább ahhoz jó, hogy ne vágd meg az ujjadat.
VálaszTörlésAz,hogy "jó kis éles"...mit jelenthet ?- szoktad (lehet-e) élesíteni ?
Kesztyűben nehezen lehet finom munkát végezni, inkább meg kellene tanulnom ügyesen forgatni, hogy ne érjek az éléhez. Tavaly volt késélezőnél a gyalum...
VálaszTörlés