Ha jól
emlékszem, életemben először ezt a szót, hogy ’cvibak’ nagyapámtól hallottam, az első világháborús Isonzó-völgyi csatákra
emlékezős meséiben…Nem tudtam persze, mi az, de megmagyarázták, hogy az olyan
pirítós-féle. No, azt ismertem, mert volt benne részem, hiszen kenyeret egy
morzsányit se dobtunk ki soha. Vagy a lángelosztón a gáz fölött „szárazon”
pirított formában, vagy zsírban kisütve, jól befokhagymázva sokszor
ettünk…(aztán lám, mégis itt vagyok már 73 éve…) Mellesleg az elektromos
kenyérpirítót se ismertük még akkoriban...
Szóval
sokáig azt hittem a cvibak az a pirítóssal egyenlő. Alapjában véve ez igaz, de
mégse. Hiszen az igazi Zwieback, - amit a németek esznek talán legtöbbet,
hiszen ott gyártják – és már több, mint 100 éve !! – szóval az azért egészen más.
Valamikor régesrég létezett Hóvirág nevű kétszersült Magyarországon is – de nem
emlékszem rá, hogy valaha is ettem volna.
Ami az étkezést illeti meglehetősen „hagyományőrző” vagyok – amit nem
ettem gyerekkoromban, most se nagyon eszem…
Ám mit ád
az ég, egy kis barátnőm Németországból hazatérve,
„meglepett”
egy boboz igazi Brandt zwieback-kal. Be kell valljam, nagyon ízlett. Valamikor
régen a Tv-ben láttam egy filmet a gyárról, annak alapítási
körülményeiről. Sőt, a filmből kiderült, ki is az a kisfiú, aki a dobozon olyan
kedvesen mosolyog. Persze nem írtam fel akkor, most meg már nem tudom ki ő…
Annyi
kiderült a weblapjukról (http://www.brandt-zwieback.de)
hogy a gyár fennállása óta, ez a negyedik gyerekarc, mely a csomagolást díszíti
és 1981 óta van forgalomban.
Már több,
mint 100 éve, hogy Hagenben Carl Brant megalapította az első gyárat, s ez a mai
napig prosperál. Több, mint 800 alkalmazottat foglalkoztatnak, 4 gyáruk van
Németországban.
Többféle
termékük van ma már a fent említett kétszersültön kívül, vannak mini változatok
és készítenek a diétázók körében divatos ropogós kenyeret is (Knäckebrot) –
Nálunk ezt valami fertelmes módon "Extrudált" kenyérnek hívják. Nekem
ettől a szótól teljesen elmegy az étvágyam...
Ha kezed
ügyébe kerülne egy, a fenti képen látható doboz, próbáld ki a benne lévő
finomságot. Megéri !
Kétszersültet anno ettem gyerekként, de azt a finom Zwieback-ot itt ismertem meg először készítűinek hazájában. Ha valamilyen vírus diétára kényszerít mindig jó szolgálatot tesz. Sőt, édesség helyett is megteszi olykor.
VálaszTörlésAz Zwieback történetőről szóló filmet (természetesen) láttam, egy alapműveltséghez tartozik itt. :-)
A képeden látható kisfiú a csomagoláson talán a legközismertebb, a családból került ki. A legelső egy kislány volt, ha jól emlékszem és valaki rajzolta. A közelmúlti keresésre jól emlékszem, a médiákon keresztül keresték és találták meg 2016-ban az új arcot egy akkor 5 éves fiúcska személyében.
Tényleg finom volt.Nem is tudom, ezt a fajtát itthon lehet-e kapni ? Hiszen olyan sok, külföldi ételféleség is kapható már manapság. Merném azt mondani hogy nem csak diétás ételnek, de egyszerűbb desszertnek is elmegy, mondjuk egy kis finom eperlekvárral :-)
TörlésGyerekként nem ismertem a kétszersültet, felnőttként meg elvoltam/vagyok nélküle. Bár ahogy Kavics írta, vírusos betegség esetén jó lehet, még nem próbáltam.
VálaszTörlésMitől különleges ez a Zwieback? íze, illata, állaga, aromája miatt?
Talán elsősorban az állaga, ami fantasztikus. Roppanós, és mégis puha - bár ez a két meghatározás ellentmondásnak tűnik, de ez esetben nem az. Nekem ízlett is, nem kenyér, de nem kalács...szóval a Zwieback az finom dolog.
TörlésTalán roppanós és porhanyós is egyben, enyhén édeskés és a legfontosabb ad némi teltség érzetet, csillapítja az éhséget, felszívja a sok gyomorsavat illetve míg megszokott hétköznapi ételt nem tudsz enni "éltet".
TörlésÉn nem csak betegség estén, hanem akár ritkán, valami különleges kis desszertnek is elfogadnám, mondjuk lekvárral, vagy mézzel.
TörlésÉn ettem kétszersültet gyerekként,milyen finom is volt! Azt hiszem a nagymamám gyenge gyomra miatt volt aházban ilyen: Mennyire kifejező a magyar neve!
VálaszTörlésRákerestem most, hogy M.o.-on milyen változatok kaphatók, hát kétszersült van rengeteg, de ilyen amit mutatta, ilyen nincs.
TörlésViszont találtam másvalamit, majd mindjárt írok róla..... :-)
képzeld, a mostani Spar reklámújságban látom, hogy akciós lesz ez a Zwieback :) persze, hogy megnézem és megveszem :)))
VálaszTörlésPróbáld ki, és írd meg, ízlett-e ? Remélem, igen. Ami nem azt jelenti, hogy nap mint nap ezt kell enni, de néha-néha jöhet egy kis változatosság...
TörlésSzia! A Sparban most kapható ez a márka, laktózmentes és cukormentes változatban is 02.28-tól március 14.-ig, 599 Ft/225gr áron :) Berni
VálaszTörlésSzia berni, kösz a hírt, le fogok menni, megnézem, baspájzolok egy csomaggal :-)
TörlésÉdesanyám nyaranta, mikor a ribizli elárasztotta a portánkat, készített finom madártejet sok tojássárgájával+vanilia ruddal, amivel a szép nagy tálba helyezett két/három csomag édes Hóvirágot alaposan belocsolta (bőven, hogy beigya és maradjon a tetején is némi remegő "kocsonya") és a tetejét kihűlést követően vastagon megpakolta a fehérjéből vert habbal, amihez hozzákeverte a ribizli kipaszírozott levét némi cukorral vagy meghámozott érett sárgabarackból készített turmixot vagy ugyanazt őszibarackból. Aztán betette a hűtőbe (ami még tábla jéggel működött) és ebéd után megkaptuk a csodás desszertet. Hát ennek már hetven éve....
VálaszTörlésNohát, hogy milyen jó ötletet adtál !!! ez a "hab-ízesítés" teljesen ismeretlen volt előttem, de ki fogom próbálni, mert így leírva is finomnak tűnik.
Törlés