A búza, rozs, rizs, stb lemarad, jön a cirok....(na meg a bulgur)
A CIROK FŐBB TULAJDONSÁGAI ÉS JELLEMZŐI
A cirok kb. 300 millió ember alapvető élelmiszerforrása, fontosságát tekintve ötödik a Földön.
Több mint 42 millió hektáron, Magyarországon 2022-es adatok szerint közel 40 ezer hektáron termesztett gabonaféle, mely kiemelkedő szárazságtűrő tulajdonságai miatta az aszályos években is kedvező mennyiségű terményt biztosít számunkra.
Legfontosabb tulajdonsága, hogy gluténmentes, így a lisztérzékeny emberek számára is korlátlanul fogyasztható, könnyen hozzárendelhető a diétákhoz.
Inzulinrezisztenciában szenvedők is
bátran fogyaszthatják, magas rost-tartalmának és fehérjetartalmának
köszönhetően lassabban szívódik fel a szervezetben. Glikémiás indexe 48.
A cirokhibridek tannin-mentesek, így kedvezőhatása van a fehérje emészthetőségére és az ásványi-anyag-tartalom hasznosulására. Jótékony hatása van az idegrendszerre, erősíti az immunrendszert, csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét, valamint emésztést segítő hatása is van.
- A szemes cirok fehérjetartalma 10-12%, amely lényegesen meghaladja a kukoricáét
- Számottevő mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású polifenolokat
- Ásványi-anyagtartalma magas, főleg a magnézium (Mg), vas (Fe) és kálium (K) mennyisége kiemelkedő
- E vitamit tartalmaz, ami szabad gyökök káros hatása ellen védheti szervezetünket
A C4-es fiziológiájú, meleg-igényes növény afrikai génállományának köszönhetően, kiválóan tűri a szárazságot, egységi szárazanyag előállításához fele annyi vízre van szüksége mint a kukoricának. Mivel a tömegteremlésben még nem használják alapanyagként, ezért a génmódosítása szükségtelen volt mindeddig, vagyis a cirok teljesen GMO mentes. A cirokszemek nyitottan teremnek, ezért a gombásodás kialakulása nem lehetséges. Ennek két nagy előnye van egyrészt kevesebb növényvédőszert alkalmaznak a termesztéskor, másrészt a szemtermés teljesen toxinmentes.
NÖVÉNY FELÉPÍTÉSE:
GYÖKÉRZET
A cirokfélék
gyökérrendszere bojtos. A cirok szárazságtűrő képességét rendkívüli
módon kifejlődött gyökérrendszerének is köszönheti. Kétszer annyi
hajszálgyökere van, mint a kukoricának, ugyanakkor a ciroklevelek
feleannyi vizet párologtatnak el, mint a kukorica levelei.
SZÁR
A száruk hengeres, belül tömött, szárcsomókra és csomók közötti részekre tagolt.
LEVÉLZET
Felületük
viaszréteggel bevont, párologtatásuk ezáltal fékezett, így szárazabb
években vízgazdálkozdásuk kiváló, aszálytúrő képességük kimagasló.
Aszály után csapadék hatására a növény képes megújulni.
Magyarországon a szemes cirok kiváló beltartalma miatt jellemzően a
takarmányipar kedvelt és keresett alapanyaga, de gluténmentességét és
egyéb kiváló étrendi hatásait felismeve egyre népszerűbb az étkezési
cirok fogyasztása is.
A cikket innen hoztam: https://cirok.hu/?page_id=16 |
A cirokról nekem is csak a söprű ugrik be 😀. Bulgurt meg kuszkuszt már főztem, de nem túl sűrűn, a cirokról meg mint élelmiszert nem is hallottam. Lehet hogy egészséges, de hogy milyen az íze, kérdés....
VálaszTörlésMajd hozzászokunk. A bulgurt én se ismertem, azt mégis kedvelem...A kuszkusszal meg még nem találkoztam.
Törlés