(Csak zárójelben: az alábbiak közül a tojáshéjat, a kávézaccot régóta használom, ámbár nem mindegyik meztelencsiga kerüli...de legalább próbálkozom valami "bio"-val.... a banánhéj és a narancshéj előnyeiről eddig nem tudtam...)
https://sokszinuvidek.24.hu/kertunk-portank/2017/02/13/fontos-szempontok-a-viragoskert-tervezesehez/#google_vignette |
Mit dobjunk a kertbe? 6 konyhai hulladék, ami jót tesz a veteményesnek
2019-ben az EPA becslései szerint 66 millió tonna
élelmiszerhulladék keletkezett az élelmiszer-kereskedelemben, az
élelmiszer-szolgáltatásban és a lakossági szektorban, amelynek mintegy 60
százaléka a szeméttelepeken végzi.
Az otthoni konyhai hulladékok újrahasznosítása a
fenntartható kertészkedésben hatékony módja a hulladék csökkentésének és a kert
egészségének javításában.
Lássuk, mit mire érdemes felhasználni:
1.
Tojáshéj
A tojáshéj, amit gyakran hulladékként dobnak el, számos
előnnyel járnak mind a kertek, mind a madárgondozás terén. Finoman összetörve
és sterilizálva a tojáshéjak fontos kalciumforrást jelenthetnek a madarak
számára, különösen a fészkelési szezonban.
A tojáshéjak biztonságossá és kórokozómentessé tétele
érdekében öblítsük le és süssük kb. 120 celsius fokon 10 percig, mielőtt a
madáretetőkbe tennénk. Ez létfontosságú tápanyagokat kínál a magokat fogyasztó
madarak számára.Ezenkívül a zúzott tojáshéjak hatékony kártevő-riasztóként is
szolgálhatnak; egyfajta akadályként segíthet megelőzni a csigák és
meztelencsigák kártevő károsodását.
Ellentétben egyes hiedelmekkel, a tojáshéjak a kertben
nem akadályozzák meg a paradicsom és más érzékeny növények virágvégi
rothadását, de pozitívan járulnak hozzá a talaj egészségéhez. Az összetört vagy
őrölt tojáshéjak talajba való hozzáadása javítja a talaj szerkezetét és lassan
felszabaduló kalciumot biztosít.
2. Kávézacc
A kávézacc az ökológiai kertészkedés számos területén
hasznosítható. Enyhe, szerves trágyaként a kávézacc alapvető ásványi anyagokat,
például nitrogént, káliumot és foszfort tartalmaz, amelyek növelik a talaj
termékenységét és támogatják a növények egészségét, bár nem önálló kezelésként.
Használatukat más trágyázási módszerekkel együtt kell egyensúlyban tartani a
talaj hosszú távú egészségének biztosítása érdekében.
Ezenkívül a kávézacc hatékony talajjavító is. Amikor a
kert talajának felső rétegeibe keverik, gazdagítják a talajt nitrogénnel,
javítva ezzel a szerkezetét és növelve a víz- és levegőmegtartó képességét,
elősegítve az egészségesebb növénynövekedést.
Továbbá a kávézacc hatékony komposztgyorsító is. Magas
nitrogéntartalmuk segíti a bomlási folyamatot a komposzthalmokban, gazdagítva
az így keletkező komposztot értékes tápanyagokkal, amelyek elengedhetetlenek a
növények növekedéséhez. Az optimális komposztálási eredmények érdekében
ajánlott a kávézaccot szénben gazdag anyagokkal, például levelekkel, szalmával
vagy papírral keverni.
3.
Banánhéj
A banánhéj gazdag káliumforrást jelent, amely alapvető
fontosságú a növények növekedéséhez és egészségéhez, különösen a virágok és
gyümölcsök fejlődésének elősegítésében. Ez a kálium lassan szabadul fel a
talajban, biztosítva ezzel az alapvető tápanyag folyamatos ellátását.
Ezenkívül a banánhéjak bomlása vonzhatja a hasznos férgeket, amelyek tovább lazítják a talajt és javítják annak szerkezetét, megkönnyítve a gyökerek növekedését és a tápanyagok felszívódását.
Alternatív módszerként a banánhéjat vízbázisú
trágyaként is felhasználhatjuk úgy, hogy a héjakat egy hétig vízben áztatjuk.
Ez a ‘banánvíz’ tápanyagban gazdag oldatot biztosít, amely segít növelni a
növények ellenálló képességét és növekedését azáltal, hogy jelentős mennyiségű
káliumot juttat a növényekhez
4.
Narancshéj
A narancshéj felhasználható a kóbor macskák
elriasztására, hogy ne használják a kerteket vécéként. Illatuk taszítja a
macskákat, és természetes riasztószerként szolgálnak a közönséges kerti
kártevők, például a levéltetvek és a hangyák ellen.
Ahogy a narancshéjak bomlanak, hozzájárulnak a talaj
tápanyag-ellátásához, elősegítve a növények növekedését és fenntartását, és
növelve a talaj termékenységét. Azonban lassan bomlanak le, így felaprításuk
vagy szárításuk és porrá őrlésük segít felgyorsítani a folyamatot.
5.
Dióhéj
Talajtakaróként használva a dióhéj segít megőrizni a
talaj nedvességtartalmát és szabályozni a hőmérsékletet, stabil környezetet
teremtve a növénynövekedéshez. A talajtakarás mellett a dióhéjak fizikai
akadályként is szolgálhatnak a kártevők ellen, és javíthatják a cserepes
növények vízelvezetését, megakadályozva a vízpangást és elősegítve az
egészségesebb gyökérnövekedést.
A héjak durva textúrája nemcsak a csigák és
meztelencsigák elriasztására alkalmas, hanem esztétikus érintést is kölcsönöz a
kerti ágyásoknak és konténereknek.
6.
Főzővíz
A tojások vagy zöldségek főzéséhez használt víz nem
csak hulladék, hanem potenciális tápanyagban gazdag forrás a növények számára.
Értékes ásványi anyagokkal, például kalciummal teli ez a víz és
újrahasznosítható, hogy táplálja a beltéri vagy kültéri növényeket. Főzés után
hűtsük le a vizet, és ezzel öntözzünk.
Ez nagyon szép! Mara
VálaszTörlésA kert-képre gondoltál ? Mert az sajnos nem az én kertem - csak a szöveg mellékleteként tettem be. Az enyémmel most már nem nagyon dicsekedhetek, a nyár tönkre-égette, a földet is cserélnem kell. Ősszel egy nagyobb felújításra lesz szükség....
Törlés