Látom én, hogy ez az anyag már több helyen is fent
van a neten, én is levélben kaptam. De
jelenjen csak meg nálam is, mert egyetértek minden sorával….
Mit
eszünk itt holnapután?
Több nap,
mint kolbász - tartja a mondás
Lehet,
hogy a sajtóban munkálkodó kollégák nem hiszik el, de mondjuk a médiatörvényen,
alkotmányos szarakodáson, egymás zsebében turkáláson, zsidózáson, cigányozáson,
líbiai válságon, de még a celeb-kalandokon és valóságshow-kon túl is vannak
más, jóval fontosabb dolgaink, amikről csak szórványosan esik szó, pedig
mindenkit érint. Például, hogy mit fogunk enni.
Apám
mindig azt mondta: “magyar ember sokat eszik, keveset beszél”. Meg azt is
szentül hitte, hogy az ’56-os felkelés nem a kommunista ideológia bukása miatt
robbant ki, hanem mert az emberek éheztek. Ha pedig a magyarnak nincs mit
ennie, az utcára megy, és borogat.
És ment
és borogatott is.
Annak
idején – és ez tényleg nem volt annyira régen – a magyar családok nem ettek
minden nap húst. Minden másnap sem. Tán még a gazdagok sem. Akkor a gazdagságot
nem ezzel mérték.
Uzsonnára
nem volt mindig szalámi a két kenyér között, sőt, viszonylag ritkán jutott, nem
volt banán, csak alma, nem volt gyümölcsjoghurt, Kinder-szelet, puding, meg
Túrórudi, volt viszont tej, meg kakaó.
Az akkori
vasárnapi ebéd – a húsleves, a rántotthús, a pörkölt, a krumpli, meg az
uborkasaláta – ma már mindennapi, ilyen menüre ma már nem hívnak vendéget jeles
alkalmakkor, meg semmikor sem.
Friss
zöldség, gyümölcs volt kora tavasztól késő őszig, de senki nem vette
kilószámra, amíg még primőr volt az árú, és senkinek nem jutott eszébe lecsót
enni decemberben, szőlőt zabálni januárban, görög salátát készíteni februárban
(mondjuk nem is tudtuk, mi az), és akkor is mindenki szidta az időjárást,
amiért ilyen rohadt drága minden.
Amire
mindezt kikanyarítanám, nem az, hogy az volt a jó világ, hanem ami ennél sokkal
fontosabb: megvolt az étel becsülete.
Ma a
háziasszony nem szeretné korlátozni magát, elvégre mindenki egyen azt és
annyit, amit szeret, meg amennyit kíván, a férj is, meg a gyerek is, ez a
társadalom erről szól, jólét van és igények, amiket illik kielégíteni.
„Mert
megérdemled.”
Csakhogy
most az van, hogy biztos megérdemled, de már megint nincs pénz minden nap
szalámira, húsra, Túrórudira, sőt, lassan már tejre, lekvárra, meg tojásra sem,
de ezt nem akarjuk elfogadni, és ebből született az utóbbi tíz-tizenöt év
legkártékonyabb szava: az “OLCSÓ.”
Mert
ugye, ha mi akkor is minden nap csirkemellet akarunk zabálni, ha nincs rá
pénzünk, akkor is megadjuk a gyereknek a mindennapi rákkeltőjét és
cukorbombáját, ha épp nem futja rá, akkor jön az, hogy mindegy, csak olcsó
legyen.
De
legyen.
Régen is
tudtuk, hogy olcsó húsnak híg a leve, most meg pláne (aki zacskóban süt, az le
is tudja mérni), de megvesszük. Nem azért, mert jó, hanem mert olcsó. Mert
olcsón el tudjuk érni. Akár minden nap (vagy minden másnap).
Innentől
kezdve nincs megállás. Veszi az ócskát a magyar, mert olcsó.
Sörgyártás-mellékterméket sör gyanánt, szójás-tejporos-mócsingos kutyvalékot
húspástétomnak, vegyszerezett margarint, étolajat, színezett, édesítőszeres
vizet üdítőnek, meg mindent.
A lényeg,
hogy olcsó legyen. Ha szar is, meg most már mérgező is, de olcsó.
Régen
tudtuk, és tudomásul vettük: a hús drága, a gyümölcs drága, a szalámi drága,
mert valakinek valamiből elő is kell állítani.
Ma a
pesti nyugger simán beszól a vidéki kofának a piaci árai miatt, mert hogy az
Auchanban, meg az Aldiban fele annyiért látta kirakva, mit akar itt ezzel.
Ma a
gazda nem mondhatja, hogy hát öntözni kellett a földeket, a disznót, a csirkét
tápozni, volt egy csomó munka, meg vesződség velük, miközben az öregasszonyokat
és a ráérő kisgyerekes anyukákat ingyenes busz viszi a multiba olcsón
vásárolni.
Nem
mondhatja a termelő, hogy ez valódi húsból, valódi tehénből kifejt tejből van,
földben termett igazi napfényben, élő, kapirgáló tyúk tojta, saját kezűleg gyúrta,
köpülte, érlelte, mert ha nem olcsó, akkor nem kell.
És akkor
most jön az, hogy itt előbb-utóbb senki nem fog piacra termelni, senki nem fog
kis- és nagyüzemileg tehenet, disznót, uniós előírás szerint készült ketrecben
csirkét tartani, nem lesz magyar zöldség, magyar gyümölcs, tojás, megszűnnek a
piacok, már ami megmaradt még belőlük, mert már ez is siralmas.
Csak az
utóbbi napok hírei, hogy az egekbe szökik a tojás ára, hamarosan elfogy a
kenyérgabonánk a magtárakból (majd veszünk Amerikából), kétszer annyiba kerül
egy kiló cukor nálunk, mint Ausztriában, és idén még lehet pályázni a
szőlőültetvények kivágásáért, elpusztításáért járó uniós támogatásra, drága
barátaim.
És amíg
ott fenn a pesti ügyvéd aranyifjak, pártkáderek, pénzemberek, gazemberek, minisztériumi
tisztviselők, filozófusok, politológusok a médiatörvényről, az
alkotmányozásról, az emberi jogokról, a dohányzás tilalmáról, a magyar
gárdáról, a holokausztról, a filmgyártásról, meg a kutya bogos farkáról
vitatkoznak, addig itt lenn, a kilakoltatásra váró fél országnak hamarosan nem
lesz mit ennie, se olcsón, se drágán.
Vagy ez
már nem is számít?
Kép (nem a pécsi piacon készült!) :http://dunaharasztima.hu/?p=14864
Szerda
reggel voltam piacon.
Krumpli (új) 380.- Ft/kg,
Hagyma (régi) 360.- Ft/kg,
Fokhagyma (régi) 2100.- Ft/kg
Friss eper 1100.- Ft/kg (hatalmas betűkkel ráírva: "HAZAI" !!!)
Tojás
25-38.- Ft/db között
Fejes
saláta 80-120.- Ft/db
Sóska
1000.- Ft/kg (!)
Alma
(szép) 580.- Ft/kg
Soroljam
még ???
(Egyébként
a gyanúm az, hogy már a piacon árult termékek igen nagy %-a sem Magyarországon
termett.)
A cím nagyon frappáns.
VálaszTörlés"Hovatovább sehova"...ha így haladunk.
A cikkel nagyon egyetértek,és
igen elszomorító.
Talán kezdetként
VálaszTörlésBiosziget
Épp' a napokban voltak más cikkek is pl. vásárlási szokásainkról és egyebekről,amiket én utólag már nem keresgélek a neten. Már bocs' ezt a témát így is elő lehet adni, lehet róla mindenkinek véleménye, és egy szóval nem mondanám, hogy én ebben (is) jó lennék. Bár én is nyugdíjas vagyok (14.éve!)- azért annál egy kicsivel "másabb" vagyok, mint azok, akik "abból indulnak ki," X Ft a nyugdíjam és azért mit,mennyiért tudok megvásárolni.
Értsd : csak-csak kíváncsi lennék (nem !)- hogy vajon mennyien tudják a "munkát vagy a termékeket" terhelő járulékokat ? ( adók,ÁFA és ilyesmik) -és/vagy azt, hogy azok pl. mekkorák az EU-ban - és ne bonyolítsam.
Má' bocs' de ebbe a nyomorult blogba hány sort lehet írni ? -és ne bonyolítsam !
VálaszTörlésMegpróbálom még egyszer, de aztán kiszállok! Nincs nekem itt kedvem az "észt" osztani, ilyen feltételek mellett. Na, mérgemben elfelejtettem hogy miket is írtam előzőleg.
Kész, passz,- elment a kedvem.
Na, legalább a kis boltban is sikerült "összekülönböznöm"- pontosabban nem voltunk azonos nevezőn. Ami azért érthető is, mert más az érdeke az eladónak és más a vásárlónak. reggel meg ilyesmiket írtam volna:
VálaszTörlésAz EU 27 országából 17-ben az ÉLELMISZER áfa-ja 10% vagy annál kevesebb. Ez itthon kb. 20%- pontosítsátok, melyiknek mennyi !
folyt.
Voltak tervek, hogy esetleg legyen 18%- sőt! a hús,kenyér,tej,cukor,étolaj áfa-ja legyen 5% ! mellesleg csak ez utóbbi kb. 200 milliárd HUF hiányt okozott volna a költségvetésnek!
VálaszTörlésÁllítólag ezek elmaradtak, mivel a szem.jöv.adót 16%-ra csökkentették- és az is épp' elég költs.vet.hiányt okozott ? OK!- iga, nem mindegyiket,- de érintette a válságadó is !
Továbbá tipp: elolvasni, hogy miért a CBA-t látjuk éjjel-nappal a tv-ben... (az is jó téma)
folyt.
Hangsúlyozom, lehet pl. kiragadni egy-egy termék árát, hogy az pl. mennyi Ausztriában,vagy máshol. Az ilyen összehasonlítások - szerintem - nem vezetnek sehová sem! Vannak ilyen témájú blogok is,akit érdekelne ám' keresse. További vélekedésem . "bármelyik ujjamat harapom meg, az fáj"- vagy valami ilyesmi. Mindenesetre, ha már el kell mennem venni ezt-azt, legalább ilyesmikkel nem gyötröm magam ! De ha vesztek bármit is, azért ne csak az jusson eszetekbe, hogy magyar-e vagy sem ?- hol gyártották és ki gyártotta, meg,hogy mi van benne, mi sem ! - esetleg jusson eszetekbe más is.
VálaszTörlésLásd még ilyen cikkeket pl. a "Néma kétharmad" - és egyebek. Persze, írhattam volna ezt is " O...fogorvosa jól járt."